perjantai 14. joulukuuta 2018

14. luukku - Vahattu amaryllis ja hyasintti - hoitovapaat joulukukat

Blogiyhteistyö - Huiskula 
Vahattu amaryllis ja vahattu hyasintti ovat täysin hoitovapaita  eli niitä ei tarvitse kastella. Ihan täydellisiä laiskalle puutarhurille. Ja niille, jotka aina kummallisesti saavat kasvit hengiltä heti. Ja niille, jotka eivät kykene hoitamaan kasveja. Tämä kuvan vahattu amaryllis on lisäksi ihan huikean kaunis. 

Vahattu amaryllis ja sen lumoavan kauniit juuret...

Kerrassaan mahtavaa, että amarylliksen juuretkin on vahattu. Nyt sipuli ei tarvitse metallista jalkaa, vaan se pysyy pystyssä juurien tuella. Lisäksi vaha oikein korostaa juurten kauneutta, ja harvemmin sen juuria edes tulee ihailtua.Tämä amaryllis hienoine juurineen on niin upea, että pidän sitä nyt työpöydälläni. Siinä sitä tulee ihasteltua pitkin päivää 😊

Vahatut amaryllikset ovat punakukkaisia ja varsi kasvaa lyhyemmäksi, mitä mullassa kasvavilla. Lisäksi kukat ovat aavistuksen verran pienempiä, mutta sen huomaa vain, jos lähellä on tavallisia amarylliksiä. Eli on mihin verrata. 

Vahattu hyasintti on jo nupulla...

Ekaa kertaa minulla on näitä vahattuja hyasintteja. Jännä nähdä, miten ne kukkivat ja minkä värisiä kukat ovat. Ja näitäkään ei siis tarvitse kastella.

Hyasinttien vahan pinnassa näyttää olevan vahan murenaa sekä glitteriä. Pidän näitä isolla lautasella, johon irralliset murenat saavat tipahtaa. Kun kukinta on ohi, heitän nämä sekajätteeseen glitterin takia. Meillä sekajäte menee polttolaitoikseen. Tai voi olla, että irrotan vahakerroksen sekajätteeseen ja kasvin kompostiin.Amaryllis hauskoine juurineen on kyllä super ihana!

Sain nämä kukat Huiskulasta blogijutun tekoon. Iso kiitos heille näistä jännistä ja vähän erikoisemmista joulukukista 😊 


Mukavaa viikonloppua!

Jouluterkuin Sari

Ps. Jos näitä vahattuja amarylliksiä ja hyasintteja haluaa löytää, niin kannattaa nyt kierrellä kukkakaupoissa, kukkamyymälöissä ja kukkapisteissä. Ja aina kannattaa kysyä myyjältä.

8 kommenttia:

 1. Tiedätkö tarkemmin, mitä tuo vaha on? Kun olen usein pohtinut, uskaltaako "käytetyn" amarylliksen laittaa vahoineen lopuksi biojätteeseen, vai onko vaha sellaista, että pitää laittaa sekajätteeseen. Oikeastaan siitä syystä olen jättänyt nämä vahatut ostamatta, ja kai siksikin, että aina kuvittelen kukittavani sipulit vielä seuraavana jouluna uudelleen ;D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yhtään tiedä, mitä vaha tarkalleen on. En laittaisi vahaa biojätteeseen selvittämättä ensin, voiko sen laittaa. Esimerkiksi jossain päin biojätettä ei saa pakata edes biohajoavaan pussiin. Eli riippuu siitä, millaiseen jatkojalostukseen biojäte kuskataan ;)
   Olen kuullut, että joku oli poistanut vahan sipulin ympäriltä ja istuttanut sen ruukkuun. Kuulemma oli lähtenyt kasvuun ihan normaalisti. Varsinkin, jos sipulilla on juuret kuten tällä vahatulla, sen pitäisi lähteä ihan normisti jatkamaan kasvua.
   Ehkäpä kokeilen tämän amarylliksen jatkokasvatusta ja uudelleen kukittamista...

   Poista
 2. Ikinä kuullutkaan vahatuista sipuleista!
  Vahattuina hyasintit olisivat hienoja ikkunan välissä joulukukkina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä on ollut jo useamman joulun, mutta vasta nyt niitä on lähes joka myymälässä tarjolla. Vahapintaa on eri väreissä, sekä samettisena ja glitterisenä.
   Tosiaankin, vahatut hyasintit olisivat aika hauskoja ikkunan välissä :)

   Poista
 3. Sain lahjaksi tuollaisen vahatun hyasintin mutta se ei ole muuttunut miksikään. Ei ole kukkinut, on vaan ja töröttää. Onkohan sille tapahtunut jotain matkan varrella? Ei ole juuria mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan harmi. Voi hyvinkin olla, että hyasintillesi on sattunut jotain, ollut vaikka liian kuumassa. Noista minun vahatuista hyasinteista tuli kukat näkyviin, tosin hyvin matalina.

   Poista
 4. Mitenkähän tuon vahan saisi poistettua sipulia vahingoittamatta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kuulemma lähtee helposti, kun vain alkaa kuoria sitä pois esim. veitsen avulla.

   Poista