keskiviikko 19. joulukuuta 2018

19. luukku - Viime joulun ludisia kukkii uudelleen

Enpä olisi uskonut vuosi sitten, että tämä ludisia orkidea kukkii uudelleen. Ja vielä näin joulun aikaan. Otin kuvat tänään eli vielä se on nupulla ja ehkä viimeistään joulun pyhinä kukkii. Saas nähdä, miten käy. Vaikka on se aika ihana näin lehtevänäkin.

Ludisia orkidea kukkii helposti uudelleen...

Tämä ludisia (Ludisia discolor) näyttää kasvavan ihan mullassa, vaikka onkin orkidea. Se kuuluu maaorkideoihin. No, miten olen sitä hoitanut? Kastellut kerran viikossa upotuskasteluna, kuten muitakin orkideoita. Tosin multaruukku on ollut vedessä vain muutaman minuutin. Ja tietenkin joka kerta vedessä on orkidealannoitetta. Siis super helppo kasvi!
Ja tietysti kastelen orkideoja vain aina  #kastelupäivinä.

Siitä lähti alkusyksyllä vahingossa kaksi versoa irti, ja laitoin ne maljakkoon. Lehdet ovat niin kauniit, etten hennonnut heittää versoja kompostiin. Kuinkas kävikään... toinen pukkaa nyt kukkavartta. 
Ja maljakko oli pitkään hämärässä kohtaa, kaukana ikkunoista, kunnes huomasin tuon nupun alun. Ihme kukkimisinto tällä 😊

Mullanvaihto ludisialle…

Ludisiani kasvaa vielä ostoruukussa, joten keväällä on aika vaihtaa multa ja isompi ruukku. Sille voi kuulemma laittaa ihan kukkamultaa. Paras kasvualusta lienee kaarnan, turpeen ja esim. perliitin sekoitus.
Se kasvattaa taas uusia versoja. Olen lukenut, että kukkineet versot kellastuttaisivat lehtensä, mutta minulla nämä ovat kellastuttaneet vain alalehdet.

Ne maljakossa olevat versot aioin istuttaa samalla omaan ruukkuun, sillä niihin on kasvanut pienet juuren tyngät.

Tällainen ludisia oli suoraan myymälästä...

Ensimmäisen ja tämän alla olevan kuvan välillä on aika lailla eroa, ja vuosi väliä 😊

Olisi kiva kuulla, onko teillä jollain kokemusta tästä ludisiasta? 
Se taitaa olla aika pitkäikäinen kasvi. Ja todellakin super helppo.


Lisää postauksia orkideoista...


Jouluterkuin Sari


10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Näitä myydään joulukukkana, mutta värikkäiden joulutähtien, amaryllisten ja hyasinttien lomassa jäävät helposti huomaamatta. Muistan kun viime vuonna vähän epäröin tätä, onko se edes kaunis ;)

   Poista
 2. Minulla on tämä samainen kukka ja toista kertaa juuri nyt täydessä kukassa. Viisi pitkää kukkavanaa, mullassa kasvaa, kastelu kuin normihuonekukat. Ihana on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) On kyllä ihana. Tästä tosiaan sanotaan, että on helpoimpia orkideoja… ja pärjää kuin tavalliset huonekasvit. Kuulemma jopa pohjoisikkunalla. Se selittäisi sitä, että tuo maljakossa oleva teki kukkavanan hämärässä.

   Poista
 3. Ludisian lehdet etenkin ovat kauniit. Sain vuosia sitten Ludisian ystävältäni lahjaksi ja se viihtyi minulla melko pitkään ihan normaalin huonekasvin tapaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmastikin juuri lehdistön takia se yleensä ostetaan. Lehdet ovat tosi hienot, ja etenkin näin kaartuvissa varsissa :)
   Onpa kiva kuulla, että se menestyy ihan normaalin huonekasvin tapaankin. Ei siis ihme, että sen sanotaan kuuluvan helpoimpiin orkideoihin.

   Poista
 4. Kyllä, ludisia kukkii ja kukoistaa läpi vuoden. Sain ludisian äidiltäni vuosia sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että on pitkäikäinen kasvi. Tällaiset varmat ja joka vuosi kukkivat kasvit ovat viherkasvien aatelia :)

   Poista
 5. Ihana luukku. Onpa kaunis kukka tuo ludisia. Minulle se on ihan uusi tuttavuus. Hyvää joulun odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ludisia vaikuttaa aika pitkään olleen meillä myynnissä, ainakin saamieni kommenttien perusteella. Tosin se jää helposti myymälässä huomaamatta kaikkien värikkäiden joulukukkien seasta ;)
   Oikein ihanaa joulun odotusta sinullekin!

   Poista