tiistai 20. helmikuuta 2018

Uusi puikkokämmekkä ja orkidealannoite

Blogiyhteistyö: Biolan 

Pitkän harkinnan ja etsiskelyn jälkeen löysin tämän viehättävän puikkokämmekän. Niitä on ollut myynnissä erilaisia vaaleakukkaisia, mutta nyt halusin värikkäämmän. Vihdoin sen löysin, jee!
Tässä samalla esittelen uuden Biolan Orkidearavinteen, joka on Suomen Orkideayhdistyksen suosittelema.

Nestemäinen Orkidearavinne kaikille orkidealajeille...

Uuden puikkokämmekän ohjeessa luki, että orkidealannoite parantaa orkidean kukkien väriä ja kukintaa. Joten innolla nyt kokeilen tätä uutta Biolanin Orkidearavinnetta sillekin.


Pullon ohjeessa suositellaan antamaan ravinnetta joka kastelukerta 1/4 korkillinen kahteen litraan vettä. Ja aivan kuin tilauksesta, minulla on 2 litran kastelukannu! Joten annostelu käy kätevästi siihen. Upostuskastelen kaikki orkideani kerran viikossa isossa suojaruukussa, johon on kätevä kaataa kannusta lannoitevettä. Sen verran orkideoiden kasvualustat imevät vettä upostuskastelussa, että sitä täytyy lisätä aina välillä.  Lopun lannoiteveden annan sisäkasveille, eli se tulee käytettyä tarkasti.


Tämä Orkidearavinne on tosiaankin Suomen Orkideayhdistyksen suosittelema ja se perustuu Michigan State Universityn kehittämään MSU-orkidearavinteeseen. Eli kuulostaa todella hyvältä orkidealannoitteelta!

Puikkokämmekkä Sa-Nook hoito-ohje...

Puikkokämmekkä (Dendrobium) Sa-Nook viihtyy auringossa, mutta kesällä se on hyvä suojata kuumalta suoralta auringonpaisteelta. Kukkiakseen se vaatii paljon valoa.
Normaali huoneenlämpö on sille hyvä kesät talvet. Ja tietysti orkideoiden tapaan, se pitää sumuttelusta ja kosteammasta huoneilmasta.
Nyt onkin jännä nähdä, saanko sen viihtymään ja kukkimaan uudelleen.

Edit - Sa-Nook kukki syksyllä uudelleen... Puikkokämmekkä Sa-Nook kukkii taas  

Vanha puikkokämmekkä...

Ehkäpä  muistattekin tämän vanhan puikkokämmekän, jonka olen kasvattanut ystävältäni saamasta pienestä alusta. Se kukkii joka joulu ja tänä vuonna kukinta alkoi jo ennen joulua. Nyt siinä on viimeiset kukat avoinna. Kukissa on muuten ihana tuoksu, ja yllättävän vahva.
Tämä puikkokämmekkä pitää myöskin auringonpaisteesta. Ja poikkeuksellisesti hieman vaihtelevista lämpötiloista.

Vanhalle puikkokämmekälle pitäisikin taas vaihtaa orkideakasvualusta. Ja etsiä isompi ruukku, sillä näyttää kyllä aika ahtaalta kuvassakin 😉.

Vanhempi blogijuttu Orkideoille uusi kasvualusta.
Olipas hyvä, että katsoin tämän postauksen kasvualustasta, sillä sen kuvista selvisi, millä näistä pienistä orkideoistani oli ne ihanan kaksiväriset kukat. Se olisi se pienin ja vaatimattomimman näköinen, siis nyt kukkimattomana. Taidanpa siirtää sen valoisammalle paikalle, jospa se innostuisi kukkimaan.

Sain Biolan Orkidearavinteen testaukseen Biolanilta. Kiitos jälleen heille testauspullosta!

Lisää orkideapostauksia: Talviterkuin Sari

13 kommenttia:

 1. Onpa nätit kämmekät! Olen miettinyt puikkokämmekän hankintaa, mutta toistaiseksi en omista yhtäkään. Ei puikkokämmekkä kuitenkaan taida olla loppujen lopuksi kovin vaikeahoitoinen, joten ehkä se voisi olla seuraava hankinta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tuo minun vanha puikkokämmekkä, jolla on pienet kukat ja varret ohuemmat, on helppo. Se vaatii aurinkoa loppukesästä kevääseen ja sille sopii paikka, jossa ikkunasta vähän falskaa.
   Tämä uudempi on myös kuulemma helppo kukittaa uudelleen kotioloissa. Joten mielenkiinnolla seuraan, miten saan sen onnistumaan. Laitan jossain vaiheessa tänne blogiin kuulumisia :)

   Poista
 2. Minulla on myös alku tuota samaa pientä puikkokämmekkää. Kukki tänä talvena ensimmäistä kertaa suloisesti tuoksuvin kukin. Sanoisin myös, että on helppo tällaiselle suurpiirteisellekin kukkien hoitajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun kerroit kokemuksiasi! Tosi kiva kuulla, että se on sinunkin mielestäsi helppo kasvi. Ja sen kukkien tuoksu on todellakin niin suloinen :)

   Poista
 3. Ihania ja helppoja ovat. Puikkokämmekkien kukittaminen onnistuu helpommin, jos saavat olla lepokauden vähän viileämmässä. Minullakin on toiminut hyvin ikkuna, josta vähän pääsee kylmä läpi. Nyt se puikkokämmekkä on päässyt jo vähän ränsistyneen kuntoon, odottelee kasvualustan vaihtoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla kokemuksiasi puikkokämmekän hoidosta. Ikkunasta hohkaa usein kylmä näin talvella useimmassa asunnossa, joten se varmaankin riittää viileydeksi näille. Nyt vähän jännään, löydänkö tälle uudelle puikkokämmekälle sopivan paikan.
   Kiitos kommentista!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Nämä ovat vähän erilaisempia, mitä ne tutut perhosorkideat. Toki nekin ovat kauniita :)

   Poista
 5. Hei!
  Minulla ei nyt ole yhtään orkideaa kasvamassa, mutta sen sijaan on Substralin orkidealannoitetta. Voiko tätä lannoitetta käyttää muille kasveille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tunne Substralin orkidealannoitetta. Yleensä orkidealannoitteet ovat miedompia kuin tavalliset.
   Olen kerran kysynyt Biolanilta, voiko heidän orkidealannoitetta antaa muille viherkasveille. Vastaus oli silloin, että kyllä voi :)

   Poista
  2. Kiitos! Käytän sen pois. Tuskin on haittaa.

   Poista
 6. Sain puikkokämmekän äitienpäivänä ja se olikin todella kaunis. Olen miettinyt tarvitseeko siitä poistaa vanhaa kukka"puikkoa "?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole poistanut, mutta nyt juuri katsoin tuota Sa-Nook puikkokämmekkään, niin taidan seuraavassa kasvualustan vaihdossa poistaa siitä vanhimmat puikot, en kaikkia vanhoja. Jotenkin tuntuu luonnottomalta poistaa kaikki kukkineet :)

   Poista