perjantai 24. helmikuuta 2017

Ihastuin venuksenkenkiin

Kun kävin viime viikolla ihastelemassa lumikuningattarien kukintaa, tuli kameraan myös paljon venuksenkenkiä. Kummatkin ovat siis talvella kukkivia orkideoja. Huomasin ihastuneeni näihin "ruman kauniisiin" venuksenkenkiin ja nyt olen alkanut haaveilla sellaisesta 😊

 Venuksenkengän rennot kukkavarret tuettuna:

Nämä kiehtovat minua tosi paljon, mutta tämänkin väritys on sellaista "ruman kaunista", jota en ostaisi... ainakaan vielä 😉
Muuten asetelma oli huikean kaunis ! Mutta tuohon väritykseen täytynee vain tottua.

Erikoisempia venuksenkenkiä:

Tämä korkeampikin kasvi taitaa olla venuksenkenkä, jokin sen laji tai lajike. Aika viehko! Sen edessä on toinen ruukku, jossa kasvaa pienikukallinen venuksenkenkä.

Tämäkin oli aika erikoinen, en edes heti huomannut koko kukkaa.

Venuksenkengän hoito-ohjeet:

Venuksenkenkä (Paphiopedilum) on suku, jossa on paljon eri lajeja ja lajikkeita. Hoito-ohjeet onkin aina hyvä tarkistaa kasvin mukaan. Laitan tähän nyt ns. yleisohjeen, joka sopinee myydyimmille ja tavallisimman näköisille venuksenkengille.
Venuksenkengät viihtyvät valoisalla paikalla, mutta poissa suorasta auringonvalosta. Niille riittää normaali huoneenlämpö, tosin voivat paremmin, jos yölämpötila on hieman viileämpi kuin päivällä. Ne rakastavat kosteaa ilmaa eli paras paikka lienee lasikaappi tai huone, jossa ei ole kuivahuoneilma.
Venuksenkenkiä kastellaan tasaisesti ja talven pimeänä aikana kastelua vähennetään vain hieman. Eli ne eivät pidä siitä, että kasvualusta kuivuu liikaa. Orkidealannoitetta annetaan läpivuoden ohjeen mukaan, sillä niillä ei ole varsinaista lepojaksoa.
Venuksenkengät viihtyvät ahtaassa ruukussa ja muutenkin niille on hyvä antaa kasvurauha. Kun kasvualusta näyttää heikentyneen, se vaihdetaan uuteen ilmavaan orkideojen kasvualustaan. Samalla voi jakaa kasvin, jos se on vanha ja runsasversoinen.

Tuo ilmankosteus vähän mietityttää, miten sen saisi järjestettyä kätevimmin. Etenkin, kun en halua mitään rumentavaa muovihökötystä 😉

Nämä kuvat otin siis Helsingin Talvipuutarhassa, joka on Töölönlahdella. Ihana paikka, ja vielä ilman sisäänpääsymaksua!

Lisää juttuja orkideoista...


Hyvää viikonloppua!

Sari

4 kommenttia:

 1. Ihastuin tähän kukkaan jo kouluaikoina, kun opettelimme tunnistamaan kasveja. Nimikin on niin mielettömän upea, että kasvi jäi heti mieleen. Itselleni en ole vielä sellaista uskaltanut ostaa, kun onnistun tavalliset perhoskämmekätkin tappamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimi on minustakin ihana, hieman jopa mystinen. Ja miten se houkuttaa pölyttäjiä tuohon outoon tuoksuttomaan kukkaansa, on aika mielenkiintoinen.
   Onpa jännä juttu, että perhoskämmekät eivät viihdy luonasi. Ne kun ovat superhelppoja, ellei sitten ole tosi aurinkoinen tai kuuma paikka, tai erittäin kuiva huoneilma. Täytyy kyllä tunnustaa heti, että minullakin perhoskämmekät eivät viihdy hyvin työhuoneessani kesällä. Todennäköisesti syy on kuumuus hellekesänä. Saas nähdä millainen tulee ensi kesästä :)

   Poista
 2. Ovatpa ne upeita, varsinaisia kaunottaria! Mukavaa viikonloppua sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Venuksenkengät ovat tosiaan kaunottaria, vaikka kukan väritys on aika erikoinen. Niitä on myös valkeina, tumman viininpunaisina ja vaaleanpunakirjavina, mutta ruskehtavassa on kyllä oma viehätyksensä ;)

   Poista