lauantai 18. helmikuuta 2017

Helsingin Talvipuutarhan lumikuningattaret

Käväisin tänään katsomassa, mitä kuuluu Talvipuutarhan lumikuningatar-orkideoille. Siellä oli sopivasti menossa Lumikuningatar-päivät (16.-19.2.2017) eli Suomen Orkideayhdistys oli paikalla neuvomassa. Oli jännä nähdä, miten lumikuningatarseinä oli muuttunut.

Muutama vuosi sitten Talvipuutarhan lumikuningatar-seinä näytti tältä. Lumikuningattaria oli paljon kukassa. Se oli mykistävän upea näky! Tänäänkin kuulin siellä kävijöiden muistelevan runsasta kukintaa, sillä...

... nyt seinä näytti tältä. Muhkeimmat lumikuningatarmättäät oli jouduttu jakamaan. Samalla oli saatu monta puukorillista lisää seinälle roikkumaan. Kuulemma muutaman vuoden kuluttua voi jo odottaa runsasta kukintaa.

Vasemmanpuoleinen kasvi on lumikuningatar. Se alkaa olla jo niin iso ja täynnä pallomaisia versomukuloita eli bulbeja, että sekin kaipaa jakamista.

Ilman kukkiakin lumikuningatarkorit olivat tosi kauniita. Tässä siis yksi uusi istutus jakotaimista.

Helsingin Talvipuutarhan lumikuningattaret kukkivat vielä pitkään, sillä osa kukkavanoista oli nupussa. Vaaleanruskeat versot ovat juuri niitä kukkanuppuvanoja. Ihmettelin ruskeaa väriä ja luulin nuppujen olevan pilalla. Onneksi yksi yhdistyksen jäsen oli siinä lähellä ja kertoi ruskehtavan sävyn olevan ihan tyypillistä näille. Ja kuulemma  nämä nuput avautuvat noin parin viikon kuluttua, auringonpaisteesta riippuen 😊

Eli täytynee pistäytyä uudelleen, sillä muutama muukin orkidea näytti olevan vielä nupussa. 

Helsingin Talvipuutarha sijaitsee Töölönlahdella ja on avoinna kaikille eli sinne ei ole sisäänpääsymaksua. Lisätietoa paikasta ja aukioloajat löytyvät Talvipuutarhan nettisivulta.

Vanhempi postaus vuodelta 2010 Lumikuningatar-viikko Helsingin Talvipuutarhassa

Lumikuningatar-orkidean hoito:

Lumikuningatar on todella haasteellinen hoidettava kotioloissa. Jos sille löytyy hyvä paikka se kukkii runsaasti joka helmi-maaliskuu.
Eli lumikuningatar tarvitsee todella viileän ja valoisan lepokauden kukkiakseen. Se kestää melkein pakkasta. Lämmintä on hyvä olla vain keväästä syksyyn, eli paras paikka sille olisi viherhuone tai lämmitetty kasvihuone, jossa on viileää syksyn ja talven. Oikean lämpötilarytmin saaminen lumikuningattarelle on se syy, miksi näitä ei näe kuin kasvihuoneissa ja orkideaharrastajilla.
Muuten lumikuningatar vaatii paljon valoa, mutta ei kestä auringonpaistetta. Lannoitus miedolla lannoitteella, kuten muillekin orkideoille on tapana antaa.

Onneksi on näitä kaikille avoimia paikkoja, joissa pääsee ihastelemaan lumikuningattarien huikeaa kukintaa. Ja täytyykin laittaa jo kalenteriin ylös, että parin vuoden kuluttua Talvipuutarhassa on odotettavissa upea lumikuningatar-seinää.

Edit - Otin samalla kuvia venuksenkenkä-orkideoista Ihastuin venuksenkenkiin, klik
Edit - Orkideoille uusi kasvualusta

Muita puutarhatapahtumia:

Puutarhamessut ja -tapahtumat 2017 listassa lisää puutarhatapahtumia 😊

Hyvää viikonlopun jatkoa!

Terkuin Sari

4 kommenttia:

  1. Ooh, todella upea orkidea. Varmasti parin vuoden päästä seinä näyttää taas runsaammalta, vaikka yksittäinen kukkakin on kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumikuningatar on tosi upea! Ja tuo seinällinen niitä tulee olemaan ihan huikea näky :)

      Poista
  2. Onpa todella kaunis kukka orkideassa. Varmasti huikea näky seinällinen kukkivia lumikuningattaria :)
    Ps. Tuossa puutarhablogi luettelossa oli mun vanha blogi, joka on vaihtanut osoitetta ja nimeä. Kävin siellä kommentoimassakin, että jos sen vanhan voisi vaihtaa uuteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ne niin huikean upeita, että taidan mennä uudelleen ihailemaan niitä parin viikon päästä. Silloin nupussa olleetkin pitäisi jo kukkia :)
      Kiitos tiedosta, käyn muuttamassa osoitteen kohta puoliin.

      Poista