tiistai 28. helmikuuta 2017

Orkideoille uusi kasvualusta

Blogiyhteistyö: Biolan
Näin kylvöjen ja koulimisten lomassa vaihdoin uusille orkideoille "mullan" eli kasvualustan. Osa oli juuri sopivasti lopettanut kukinnan, mikä onkin ihanteellisin ajankohta, mutta muutamassa oli vielä viimeisiä kukkia. Saa nähdä, miten kukkivat reagoivat kasvualustan vaihtoon.

Orkideoille oma kasvualusta:

Vain harva orkidea eli kämmekkä viihtyy mullassa, joten niille on kehitetty ihan omanlainen ilmava kasvualusta. Hyviä aineksia ovat puhdas männynkaarna, turve, perliitti ja lehtipuuhiili. Kullekin orkidealajille niistä tehdään sopivat seokset.
http://www.biolan.fi/suomi/default3.asp?active_page_id=1227
 Biolanin Orkidea kasvualusta -paketissa kaikki aineet on erikseen pakattuina ja mukana on käyttöohjeet. Eli puikkokämmeköille saa helposti oman seoksen ja perhosorkideoille oman. Ei siis mikään ihme, että Suomen Orkideayhdistys suosittele tätä.

Pienen orkidean kasvualustan vaihto:

Koko kasvualustan vaihto juuri nyt lähti tästä pienestä kukkivasta orkideasta. Minun kävi sitä niin sääliksi, kun sen juuret oli selvästikin rullattu tyvelle ja kasvualusta kuivui tosi herkästi. Sen lehdetkin ovat vähän lerpat. Joten kastelin tämän eilen valmiiksi, jotta tänään pääsen hommiin.

 Yllättäen sillä oli vain sammalta kasvualustana. Ja ruukku selvästikin jo aivan liian pieni.
 Tämä on jokin perhosorkidea, joten sille suositeltiin kasvualustaksi 80% männynkaarnaa ja 20 % turvetta sekä muutama hiilipala. Toivottavasti se alkaa nyt voida paremmin. Siirsin sen sivupöydälle toipumaan.
HUOM! Kasvualustan vaihdon jälkeen ei saa kastella pariin päivään ja kasvi pidetään poissa auringonpaisteesta. Sen jälkeen kastellaan pari viikkoa hieman normaalia tiheämmin.

 Koska kasvualusta ei sisällä ravinteita, annetaan joka kasteluveden mukana orkidealannoitetta. Näitä perhoskämmeköitä lannoitetaan läpi vuoden.
Olen saanut Orkidea kasvualustan ja Rain Mix By Biolan Orkidealannoitteen Biolanilta blogijuttujen tekoon.

Mitä kuuluu santulle?

Kuukausi sitten vaihdoin tälle saintpaulialle uuden mullan ja käytin MustaMultaa. Näyttää edelleen hyvältä! Saas nähdä milloin alkaa kukkimaan 😊
Tänään vaihdoin pelakuille mullat ja taas multana oli samaa ohjeen mukaan esikostutettua mustamultaa.
Huomenna taidan kylvää jotain kivaa... tai sitten koulin pikkutaimet. Kyllä kylvöpuuhat on kivoja!

Lisää orkideajuttuja:


Mukavaa viikkoa!

Terkuin Sari

4 kommenttia:

 1. Minulla on hetki sitten kukkivana ostettu perhoskämmekkä, jonka kasvualusta näyttää pelkältä sammaleelta, juuri niin kuin tuossa sinun omassasi. Pitääkin varmaan istuttaa se pikimmiten parempaan kasvualustaan, kunhan kukinta on ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tosiaan odottaa kukinnan loppumista :)
   Sammal on siinä mielessä vähän hankala noilla perhoskämmeköillä, kun se pysyy kosteana pitkään ja sitten on rutikuiva. Olen ymmärtänyt niin, että perhoskämmekät viihtyvät ilmavassa kasvualustassa eli se ei saa jäädä kastelun jälkeen liian märäksi.
   Nyt aamulla pikkuorkideani ainakin näytti voivat erittäin hyvin :)

   Poista
 2. Sinullakin onkin paljon orkideoja. Ja santtukin näytti niin rehevältä mullan vaihdon jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime jouluna sain useamman orkidean, ja eihän niitä nyt raaski heittää kompostiin ;)
   Muut on perhoskämmeköitä, ja yksi on vanha puikkokämmekkä, mille olin vaihtanut mullan jo syksyllä. Ja se venuksenkenkä on vielä hankintalistalla :)

   Poista