torstai 20. syyskuuta 2018

Kukkanurmikko kuivuneesta nurmikosta

Kaupallinen yhteistyö - Suomen Niittysiemen Oy 
Nyt pääsin kylvämään tähän kuivuneeseen nurmikkokohtaan kukkanurmikon, jee! Kukkanurmikot ovat niin kauniita ja tärkeitä pölyttäjille, että taidan vähitellen muuttaa meidän loputkin nurmikot kukkanurmikoiksi. Aloitan nyt kuitenkin tästä, sillä kohta on super kuiva, rakennuksen routaeristeen takia. Syksy onkin loistava aika kylvää luonnonkukkia ihan pakkasiin asti, siemenet itävät silloin aikaisin keväällä. Toki keväälläkin voi kylvää. Tosin, mitä aikaisemmin kylvää, sitä aikaisemmin alkaa kukinta. Sillä näillä monivuotisilla luonnonkukilla ekat kukat tulevat vasta toisena vuotena kylvöstä.

Mikä on kukkanurmikko...

Kukkanurmikko on kukkiva nurmikko eli nurmikkoheinän lisäksi siihen on kylvetty tai istutettu matalia kukkivia kasveja. Se leikataan ruohonleikkurilla kerran viikossa tai harvemmin. Eikä sitä muuten hoideta eli se on myös helppohoitoinen nurmikkotyyppi. Kirjoittelinkin siitä jo kesällä, sillä meillä on tuoreen maan kukkanurmikkoa toisessa kohtaa Kukkanurmikko perhosten ja kimalaisten pelastus 

Kuivasta nurmikosta kukkanurmikko...

Nyt heinä oli jo vähän kasvanut takaisin, mutta kuivunutta heinää oli vielä paljon. Ja koska tämä kohta kellastuu joka kesä, niin heinä ei tässä kohtaa ole se paras kasvi. Kuvassa maanpintaa on jo harattu rikki ja voikukat kitketty pois.

Tällaisella pitkävartisella haralla raavittiin pintaa, jotta multa tulee näkyviin. Siemenet itävät varmimmin, jos ne osuvat multaan. Jos siemen jää kasvin lehdelle, se ei siinä lähde kasvuun.
Jos tämä paikka ei olisi jo luonnostaan näin kuiva, niin silloin olisin lisännyt hiekkaa maanpinnalle tai sekoittanut sitä pintaosaan. Nyt sitä ei siis tarvinnut tehdä.

 Ihmeellisesti muutamaan kohtaan oli jo kasvanut ketoneilikkaa. En ole huomannut sitä siinä viime vuonna. Meillä kyllä kasvaa ketoneilikkaa, mutta noin viidenkymmenen metrin päässä tästä. Ketoneilikka onkin hyvä kasvi kuivalle kukkanurmikolle. Nyt nämä tietysti säilytettiin ja jätettiin paikoilleen 😊


Kotimaiset luonnonkukkien siemenet...

Tärkeää on valita aina kotimaisia luonnonkukkien siemeniä eli siemeniä, mitkä on viljelty Suomessa. Ne ovat talvenkestävimpiä ja tottuneet meidän vaihteleviin sääoloihin. Onneksi niitä löytyy hyvin  siemennettikaupoista ja puutarhamyymälöistä.

Osalla siemenet olivat tosi pieniä, kuten kuvasta näkyy. Kylvin ne nyt ihan paljain käsin. Isommalle alueelle kylvettäessä siemenet olisi kannattanut sekoittaa hienoon hiekkaan, jolloin pienten siementen kylvö on paljon helpompaa.

Kylvin siis neljää eri kuivan paikan luonnonkukkaa - kangasajuruohoa, ketoneilikkaa, keltamaksaruohoa ja huopakeltanoa. Nämä kaikki suositellaan kylvettävän mullan pintaa eli siemeniä ei peitetä. Koska nämä ovat sitkeitä luonnonkasveja, emme edes kastelleet tuota kohtaa, vaan se saa jäädä nyt "luonnon armoille".

Onkin jännä nähdä ensi keväänä, miten ne ovat lähteneet kasvuun. Kerron siitä sitten tällä blogissa.


Suomen Niittysiemen Oy:n viljelee näitä luonnonkukkien ja maatiaisperennojen siemeniä Jyväskylässä. Luonnonkasvien alkuperäkanta on kerätty Suomen luonnosta eli ovat varmasti kotimaista kantaa. Heillä on myös oma verkkokauppa nettisivuillaan www.suomenniittysiemen.fi, mistä löytyy runsain valikoima siemenpusseja sekä ohjeita.

Olipa mielenkiintoista päästä tekemään tätä kaupallista yhteistyötä Suomen Niittysiemenen kanssa ja seurata jatkossa, miten kukkanurmikko kehittyy. Kerron kuulumisia viimeistään keväällä.

Syysterveisin Sari

10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Uskon niin, sillä jo ne itsestään kohtaan levinneet ketoneilikat osoittavat, että paikalla viihtyy luonnonkukat. Nyt onkin jännä seurata, mitkä kasvit alkavat kasvaa ekana ja milloin kukkivat.

   Poista
 2. Minä kylvin seoksia muutama vuosi sitten, ja yhä edelleen kesäisin ilmestyy uusia lajikkeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monen luonnonkasvin siemenet itävät hitaasti ja epätasaisesti. Ja itse asiassa se tekee niistä selviytyjiä, ja luo meille ihmisille jännitystä ja ylläreitä :)
   Osa myös kukkii vasta kolmantena vuotena, kuten ehkä tuo keltamaksaruoho.

   Poista
 3. Onkohan tuota ihanaa kuvassa olevaa sinistä kukkaa siemenenä? Ja tiedätkö sen nimen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen kukan nimi on niittyhumala. Se on luonnonvarainen ja aivan ihana kukkanurmikolla, yksi suosikeistani. Katsoin Suomen Niittysiemen verkkokapasta ja siellä ainakin on myynnissä sitä. Se löytyi ihan M-P-osiosta nimellä niittyhumala.

   Poista
 4. Minä laitoin tämän jutun innostamana vähän siemeniä tilaukseen että saan meille kukkivaa nurmikkoa 😊 Me annetaan apinoiden kukkia ja suikeroalpia on vanhastaan jo tosi paljon. Lisäksi laitan nyt villiä kaunokaista ja ketoneilikkaa. Kissankellojen siemeniä keräsin myös luonnosta ja niitä laitan myös 😊

  VastaaPoista
 5. Kiinnostaa miltä tuo uusi kukkanurmikko näyttää tänä vuonna? En ainakaan löytänyt siitä mitään kuvia. T. Murjaana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä on kyllä tulossa juttua, vähän myöhemmin. Kohtaa ei kastella lainkaan, joten siemenetkin itävät sen takia hitaammin. Nyt siellä on pieniä alkuja ja jännityksellä odotan niiden kasvua :)

   Poista