lauantai 22. syyskuuta 2018

Tulikellukan jakaminen ja muita pihakuulumisia

Nyt kun oli sopivasti kasvava kuu, niin jaettiin ne kuivuudesta kärsineet tulikellukat. Ne ovat aika vanhoja ja olleet koko ajan samassa paikassa, joten jakaminen oli jo tarpeen. Samalla saatiin parannettua niiden maata niin, että jatkossa kestävät paremmin pitkiä sateettomia jaksoja.

Tulikellukan jakaminen...

Kuten kuvasta näkyy, tulikellukoiden sekaan oli kasvanut idänunikon taimia sekä rikkaruohoja. Joten kun tulikellukat oli kaivettu ylös maasta, nypin niiden juurien seasta kaikki muut kasvit pois. Ylimmässä kuvassa näkyykin vaalea ja paksu vuohenputken juuri, mikä on helppo erottaa muista juurista ja nyppiä pois.


Seuraavaksi otin taimen tiukkaan otteeseen ja väänsin mättään varovasti kahtia. Osasta lohkesi hyviä taimia melkein itsestään.

Maan parantaminen...

Ennen kuin istutettiin taimet takaisin maahan, lisättiin siihen kompostimultaa sekä biohiiltä, johon oli imeytetty vettä.
 Koska on jo syksy, niin tällä kertaa ei lannoitettu biohiiltä.
Lopuksi taimet istutettiin takaisin ja kasteltiin.
Vanhemmassa postauksessa  Syysleimujen jako tehty! on hyvät kuvat, jossa kasvit jaetaan lapiolla eikä näin käsin.

Nyt on vielä huomenna sunnuntaina ja maanantain aamuna hyvää aikaa jakaa sekä istuttaa taimia. Seuraava istutusaika alkaa 10.10.2018, kuun mukaan.


Siruetanoita liikkeellä...

Tulikellukoiden vieressä kasvoi krasseja, ja niiden alta löytyi espanjansiruetanoita. Niitä on tänä kesänä näkynyt niin vähän, että melkein jo on unohtanut niiden lymypaikat, kuten krassien alustat. Nämä yksilöt tietysti kerättiin pois. 

Täytyy vielä muistaa nostella maassa olevia ruukkuja yms, sillä niiden alta voi löytyä näiden etanoiden munia. Niistä löytyy kuva Etanaraetta espanjansiruetanoille -jutusta.

Ja saman tien kylvettiin etanaraetta syysmyrkkyliljojen ympärille. Nimittäin siruetanat syövät niiden nuput heti pilalle. Onneksi nyt ehdittiin ennen etanoita 😊

Mansikan taimet hyvässä kasvussa...

Näin terhakoilta näyttää nyt ne reilu kuukausi sitten istutetut mansikan taimet. Niihin on kasvanut rönsyjä, joita on sitten leikattu pois. 
Männynneulaset eivät suinkaan ole tuossa tarkoituksella, vaan lähellä kasvaa mänty, joka vasta nyt tiputti vanhat neulaset. Ei olla ehditty harjata niitä vielä pois 😊


Mukavaa viikonlopun jatkoa!

Terveisin Sari

8 kommenttia:

 1. Kappas, nyt taisikin olla ensimmäinen kerta, kun olin liikkeellä kuukalenterin mukaan oikeaan aikaan :D Jaoin ja istutin eilen useamman kuunliljan. Tänään aion olla myös ulkona. Pitääpäs katsella, olisiko siellä vielä jotain jaettavaa tai siirreltävää. Kiinnostavaa nähdä, näkyykö ensi kesänä mitään eroa eri aikaan jaettujen kasvien kasvussa. Mukavaa sunnuntaita ja alkavaa syyskuun viimeistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on tosiaan viimeiset päivät perennojen jakamiseen tänä vuonna :) Kerrothan sitten kesällä, miten kasveillesi kävi eli näkyykö niiden kasvuinnossa eroja.
   Tänään aion minäkin tehdä tarkistuskierroksen pihalla, jospa siellä olisi vielä joitakin perennoja, mitä pitää siirtää. Osa kun leviää siemenistä niin kivasti, että uusia taimia tulee ihan itsestään... kunhan vaan siirtää ne oikeille paikoilleen.
   Kiitos ja upeaa sunnuntaita ja syyskuun loppua sinullekin!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Syysmyrkkyliljat eli alastonimmet on kauniita, etenkin kun etanat eivät ole raastaneet niitä riekaleiksi ;)

   Poista
 3. Kellukat on helppoja jakaa, lähtevät uusiksi taimiksi juuri noin, ihan vain käsin irroittamalla. Hyvä muistutus, minulla on mansikan rönsyjä leikkaamatta uusista taimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kevyttä hommaa, verrattuna vaikka vanhan ja ison kuunliljan jakamiseen. Ja kivasti saatiin samalla monta uutta tainta :)
   Nyt kun on ollut näin lämmin alkusyksy, niin nuo mansikan taimet on tehneet koko ajan uusia rönsyjä. Kohta saa taas leikata niitä.

   Poista
 4. Onko nyt sitten myös hyvä aika istuttaa kukkasipulia vai milloin? T. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, nyt tänään ja vielä huomenna maanantaina on hyvä aika istuttaa kukkasipulit. Seuraava sopiva aika alkaa 10.10.. Jos haluaa valita erittäin suotuisan istutusajan kukkasipuleille, niin se on juuri tuo keksiviikko 10.10.2018.

   Poista