perjantai 18. marraskuuta 2011

Mielenkiintoinen lehtijuttu ja köynnöshortensia

TM Rakennusmaailmassa (10/2011) on juttu minusta ja pihastamme... Se on tosi hyvin kirjoitettu ja ei voi kuin ihailla Paula Ritanen-Närhin taitoa. Tekstissä nimittäin puhutaan fengshuipihasta, mutta jutussa ei ole mainittu koko fenghsui-sanaa !
Tiedän nimittäin, että monet haluavat jutussa mainitunlaisen pihan, mutta eivät voi sietää fengshui-sanaa. Siksi juttu on aivan loistava !
Fengshui tietoineen on apuväline, ei itsetarkoitus...


Jutun kuvasta tulikin mieleeni, etten ole laittanut tänne postausta meidän köynnöshortensiasta. Se kasvaa vanhan männyn runkoa pitkin. Köynnöskin on muuten jo aika vanha 😊
Syksyllä köynnöshortensia saa keltaisen syysvärityksen.

...ja talvella se näyttää tältä. Tällä hetkellä siinä on enemmän kuihtuneita kukkaterttuja, jotka sitten lähtevät irti tai muuten vähenevät talven aikana. Minusta köynnöshortensian talviasu on köynnöksistä ehkä kaikkein kaunein.

Kesällä se tulee täyteen makealla tuoksuvia kukkaterttuja... aivan ihania !

Köynnöshortensian hoito-ohjeet :

Köynnöshortensia (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) viihtyy puolivarjossa ja varjossa, tuoreessa ja hieman hapahkossa maassa. Sen menestymisvyöhykkeet ovat I-III(IV).
Köynnöshortensian versot tarttuvat tiukasti seinään kiinni, eikä se tarvitse köynnöskehikkoa seinälle. Toisaalta kannattaa kyllä harkita, voiko sitä seinälle laittaa. Sillä se on seinässä sitten seuraavat 50 vuotta ja pidempäänkin. Sitä ei voi ottaa välillä alas, ei edes seinän maalausta varten.
Köynnöshortensia ei kaipaa leikkaamista. Sitä lannoitetaan kohtuudella.

Kun istuttaa köynnöshortensian taimen, se yleensä keskittyy ensimmäisen vuoden pelkästään juurten kasvattamiseen. Vasta sen jälkeen se suostuu kasvattamaan oksia pidemmiksi.
Eli ei kannata huolestua, vaikka keväällä ostettu taimi, ei kasvaisi kesän aikana yhtään 😊


Hain kuvakansioistani köynnöshortensian kuvia... ja törmäsin tähän lumikuvaan. Se on otettu tarkallee vuosi sitten 18.11.2010... ajatella silloin tuli jo pysyvä lumi tänne eteläänkin.
Lunta oikein jo kaipaa!
Oikein ihanaa viikonloppua teille kaikille !
T. Sari

31 kommenttia:

  1. Sari, onko tuo lehti nyt myynnissä?

    Köynnöshortensia on yksi viehättävimmistä kasveista ja se onkin jo kasvitietopankissani, johon vähitellen kerään kaikki rakkaimmat puutarhakasvini 'tunteella' en 'tieteellä'. Melkein 30 vuoden kokemus saa kertoa.

    Minulla on noin 10 köynnöshortensiaa ja huonoiten menestyy juuri mäntyä kiiipeävä, mutta myönän, että siinä on koko ison tonttimme huonoin maa. Siinä ei menesty melkein mikään paitsi lupiinit, joista pidän, vaikka nyt ne ovat valtakunnan ykkösvihollisia vierasperälajina.

    Sain toki postaukseeni upean kuvan mntyä kiipeävästä, jonka lähetti lukijani. Se löytyy Leena Lumi's Flower Power.

    Minä pidän köynnöshortensiasta etenkin nyt, kun siinä on ne koirsteelliset kuivat taiteelliset kukat. Ja sitten se kerää lunta ja alkaa tehdä lehtiä jo huhtikuulla...Eikun pidän siitä aina!

    VastaaPoista
  2. Hei!
    Minulla on myös köynnöshortensia, ei ihan noin komea, mutta kasvaa maanmyötäisenä vyöhykkeestämme johtuen.
    Täytyypä yrittää metsästää tuo lehtijuttusi.
    Oma puutarhamme on ainakin japanilais-tyylisistä pitävien kauhistus. Ongelmani kun on se, että innostun aina joistain kasveista ja ne "pitää" saada kokeiltavaksi, sitten ihmettelen minne ne istuttaisin. Joku linja pitäisi saada helposti toteuttamalla, kaikkia kun en viitsi alkaa uudelleenjärjestämäänkään mutta jotain tarttis tehdä!

    Paula

    VastaaPoista
  3. Leena Lumi - juu, lehti on myynnissä. Se ilmestyi tällä viikolla.
    Ihanaa kun vastasit, tulit mieleeni nimittäin monta kertaa, kun juttua kirjoitin ; ) Muistan hyvin mieltymyksesi köynnöshortensiaan sekä upean kuvan köynnöksestä talonne pilarissa.
    Köynnöshortensia on todellakin kaunis aina, ihan ympäri vuoden !
    Olenkin ihmetellyt, miksi vasta nyt kirjoitan tästä upeasta kasvista, blogihan minulla on ollut jo 3 vuotta ; )

    Anonyymi Paula - auttaa tosi paljon pihan hoitoa, kun pihassa on jollain tavoin suunnitellut päälinjat. Eli kasvit on ryhmissä ja niissä kohdin pihaa, missä ne parhaiten viihtyvät.
    Minullakin on aina välillä noita "pakkosaada kasveja". Onneksi ainakin tähän asti niille on löytynyt hyvät paikat... jos ei muuten, niin laajentamalla jotain kasviryhmää ; )

    VastaaPoista
  4. Voi, toivon että omasta köynnöshortensiastani tulee noin kaunis. Minulla se kasvaa rinteessä maanpeittokasvina.
    Kaupungissa ollessani on kauppamatkani varrella kaunis kallio, jonka päällä kasvaa köynnöshortensia. Yhtenä aamuna viime viikolla siinä oli vähän kuuraa kallion pohjoisen puolella. Ai että niiden ruskeiden kukkaterttujen kauneutta kevyesti tomusokerilla kuorrutettuna! Olisi pitänyt olla kamera mukana.
    Pitääpä katsoa jos ehdin kaupunkiin tuon lehden myynnissäoloaikana, toivottavasti! Kuulostaa mielenkiintoiselta ja kuva on upea.

    VastaaPoista
  5. Ihastuin jotain kirjaa lukiessani köynnöshortensiaan ja samaan aikaan Leena Lumi teki postausta omistaan....ja olin aivan myyty!
    Ensi kesänä on tarkoitus laittaa toisen ei-niin-hyviä-omppuja tekevän puun vartta pitkin kasvamaan.
    Mitäs tuumaat, tykkääkö jompikumpi huonoa -en pistäisi yhtään pahaksi vaikka omppis ei tykkäisikään, olen karsimassa sitä ensi kesänä(kin) reippaasti!
    Saisi jäädä vaikka vain tukipuuksi....

    VastaaPoista
  6. Tarkoitus olisi ensi kesänä istuttaa iki-ihana köynnöshortensia mökille.
    Kotona on ihan tavallinen hortensia ja sekin on kaunis kukkiessaan:)

    Kiitos lehtivinkistä!

    VastaaPoista
  7. Minunkin mieleni tekevi tuota köynnöshortensiaa. Mutta sen ei luvata kasvavan viitosella. Tosin olen ajatellut, että laittaisin sen maanpeitekasviksi happamanmaan kasveille, vaikka sitten jollekin pensashortensialle.
    Täytyypä katella lehtikaupoissa, jos sattuis silmiin tuo kyseinen lehti.

    VastaaPoista
  8. Luetko ajatuksia Sari? Olenkin odottanut tietoa köynnöshortensiasta. Sain viime kesänä ystävältäni suuuren köynnöhortensian. Se kiipesi hänen luonaan lauta-aitaa pitkin ja ei kestänyt 50 vuotta kun aita piti maalata ja hortensia poistaa. Meillä on pihassa vanha lipputanko, joka on jäänyt niin puiden katveeseen, että lippua siihen ei enää voi vetää, mutta sen juurelle varjoon istutin köynnöshortensian. Vieressä kasvaa jokin suuri jalokuusi ja vanha ja kookas alppiruusu. Maa on siis hapahko. Vaikutti siltä, että hortensia kotiutui hyvin, aivan kuin se ei olisi huomannut siirtoa lainkaan. Kiitos taas neuvoista ja hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  9. Ihmettelinkin miksi istuttamani köynöshortensiat kasvoivat niin vaisusti, hyvä tietää, että kasvattivatkin juuriaan.

    VastaaPoista
  10. Kiitos lehtivinkistä:)
    Mun köynnöshortensia on kasvanut kovin kituisesti muutamat elinvuotensa, mutta vyöhyke ei olekaan sille ihan oikea.

    VastaaPoista
  11. Saila - minäkin olen ihastellut köynnöshortensiaa, joka kasvaa maanpeitekasvina. Näyttää olevan aika hyvä sellaisenakin.
    Sokerikuorrutut kukkatertut kuulostaa super ihanalta ! Ja varmasti kuorrutettu köynnös on upea näky : )

    Pepi - köynnöshortensia voi olla tosi kaunis omppupuussa. Niin kauan kun puu on hengissä, on köynnöshortensialla hyvät oltavat. Kuollut puu ei pysy pitkään pystyssä, vaan myrsky kaataa sen ; )

    Hanne - oikeastaan kaikki hortensiat ovat ihania. Mutta köynnöshortensia on kyllä ihan omaa luokkaansa : )

    Multasormi - teillä taitaa olla aina lumipeite talvisin. Lumi on nimittäin paras talvisuoja ; )
    Eli kannattaa ilman muuta kokeilla...

    Cheri - juu, olen ryhtynyt ajatustenlukijaksi, hih ; )
    Eihän lipputankonne vaan ole puuta, sillä se lahoaa... ja on lyhytaikainen tuki köynnöshortensialle.
    Meidän köynnöshortensia kasvaa ihan tavallisessa mullassa, ja välillä se on saanut jopa ripauksen tuhkaakin. Eli ei ole mitenkään kranttu, tuon maan suhteen ; )

    Sussi - tiedän, että monet jopa luulevat ostaneensa sekundataimen, kun köynnöshortensia ei ekana kesänä kasva ollenkaan. Se on siis kasvi, joka vaatii malttia... siis meiltä ihmisiltä ; )

    pioni - teillä se voisi olla hyvä maanpeitekasvina. Välillä köynnöshortensia keskittyy juurten kasvattamiseen jopa pari vuotta, etenkin kuivina kesinä.
    Pidetään peukkuja, että köynnöksesi lähtee hyvään kasvuun ensi kesänä : )

    VastaaPoista
  12. Köynnöshortensia on NIIN ihana, mulla on kans kaksi niitä ja molemmat kiipeää korkealle kahden männyn rungoissa. Mä en tee niille mitään koskaa eli en siis lannoita millään muotoa ja hyvin jaksavat. Meidän männyt on aivan liian lähellä taloa ja naapurit painostanut joskus kaatamaan ne mutta niiden hortensioiden takia en halua ja muutenkin puista tullut mulle ikään kuin maamerkit joita ilman en voi elää. Jos joku virallinen taho tulee sanoon et pitää kaataan jätän ainakin suht korkeat rungot jotta saan pitää hortensiani edes:)
    Pitää katsoa seuraavalla kauppareissulla löydänkö tuota lehteä.

    VastaaPoista
  13. Henrietta - täytyy tunnustaa, ettei meidänkään köynnöshortensia ole saanut koskaan erillistä lannoitusta. Ihan sen vieressä kasvavat norjanangervot on lannoitettu varmaan vain pari kertaa, mutta pihalla onkin hyvä paksu multakerros : )
    Isot männyt on kyllä upeita. Onneksi ne eivät tee juuria talon salaojitukseen yms. niin innokkaasti kuin muut puut. Esimerkiksi koivua ei kannata pitää lähellä taloa, sillä se kasvattaa nopeasti juuret kohti helppoa vettä, siis salaojaputkia ; )

    VastaaPoista
  14. Onpas tosi komee tuo sinun köynnöshortensiasi!! Ja oikeen kiva tuo havainnollistava kuvasarja eri vuodenajoista..

    VastaaPoista
  15. Laura - köynnöshortensia on kaunis muulloinkin kun kesällä, niin oli ihan pakko laittaa nuo kuvat syksystä ja talvesta. Moni muu köynnös ei ole enää näyttävä syksyllä, saatika talvella ...

    VastaaPoista
  16. Jos oksa katkee saako sen juurtumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä kotipihoilla syyshortensia lisätään taivukkaasta.
      Toisaalta aina kannattaa kokeilla! Yleisesti pistokkaassa on hyvä olla vain muutama lehti, ja osa juurtuu parhaiten puutuneesta osasta ja osa nuoresta osasta.

      Poista
    2. Minulla 2005 istutettu köynnöshortensia aloitti kukintansa 7 vuotiaana. Samoin siitä otettu ensimmäinen juurtunut sivuverso aloitti kukintansa 7 vuotiaana. Nyt on pihassani 5 mäntyä joissa kiipeilee köynnöshortensiat. Olen tykästynyt niihin. Lukuisat kaverit ovat saaneet juurtuneita sivuversoja ja olen niitä myynytkin taimikirppareilla. Alkuperäinen kasvi sijaitsee keskellä pihaa ja yli 20 metriin jo noussut. Kun istun ruokapöydässä ja aamupalalla niin se näkyy suoraan edessäni ihailun kohtena ympäri vuoden. Myös ohikulkijat hiljentävät ihailemaan varsinkin kukinta-aikaan. Ei liene epäselvää mikä kasvi on pihani suosikki nro 1

      Poista
    3. Vau, kuulostaa upealta! Köynnöshortensia männyn rungolla kasvamassa on todellakin mykistävä näky, etenkin kun niitä on noin monta.
      Tosi kiva kuulla, että olet saanut sitä lisättyä helpolla. Se kannustaa muitakin kokeilemaan.

      Poista
  17. Minäkin pidän köynnöshortensiasta,hyvä tietää että nuorimmat taimet kasvattavat juuria. Ehdin miettiä on niillä huono paikka.Puutarhassani nyt 4 kpl vanhimmat n 8 vuotiaita ja kukkivat .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Köynnöshortensialle on tosiaan ominaista keskittyä ensin juuriston kasvuun. Sen kukat on tosi kauniit, ja niin ihanan tuoksuiset. Sinulla tuleekin jatkossa olemaan upea kukinta-aika, kun niitä on noin monta :)

      Poista
  18. Olipas hyvä, että täällä oli näin aktiivinen köynnöshortensia keskustelu! Minulla on hyvin epätoivoinen tilanne. Muutimme uuteen asuntoon, jonka seinää pitkin kasvoi upea, iso köynnöshortensia. Meillä valitettavasti on tänä keväänä tiedossa talon maalaus ja heti ensimmäisenä nyt muutettuamme siirsimme hortensian pois seinän vierustasta. Mitä luulet, onko mitään toivoa että jättihortensia selviää tästä traumaattisesta kokemuksesta? Onko mitään mitä voin tehdä vielä tilanteen parantamiseksi? Juuristo otti melkoisesti osumaa ja luulen että siirto tapahtuu turhan myöhään keväällä ☹️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas haasteellinen tilanne. Tietysti kannattaa kastella. Varmasti leikkasittekin jo versoja lyhemmiksi. Meillä siirrettiin pari köynnöshortensiaa, myös pois seinustalta. Jutun kuvissa näkyvä, joka kasvaa männyn runkoa pitkin, kesti parhaiten siirron. Siinä se edelleen kasvaa... eli toivoa on. Pidetään siis peukkuja köynnöshortensiallenne!

      Poista
  19. Minä ihmettelen kyllä miksi tätä köynnöshortensiaa myydään täällä kuutos vyöhykkeellä, maksoi melkein parikymppiä, eihän siitä ollut mitään iloa, eikä tule olemaan...ei siellä myymälässä hoksaa alkaa ottamaan selvää mikä kasvi missäkin mahdollisesti menestyy..harmittaa vain moinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas harmillista. Kasvaisikohan se teillä maata pitkin, siis ikään kuin maanpeittokasvina. Monesti lumi on paras suoja kasveille ja teillä taitaa olla joka talvi kunnon paksu kerros lunta. Eli kannattaa kokeilla.
      Täällä eteläisessä Suomessa on myös myymälöissä kasveja, mitkä ei talvehdi ulkona. Siksi sitä jo rutiinilla tulee tarkistettua myymälässä kasvin menestymisvyöhyke. Ja välillä kyllä tulee ostettua kasvi, joka on menestymisen rajoilla :)

      Poista
  20. Hei! Osaatko sanoa kasvaako köynnöshortensia aurinkoisella paikalla? Minun olisi tarkoitus ostaa tämä näköesteeksi naapuriin. Paikka on etelään, puolet päivässä varjossa ja puolet auringossa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kuvan köynnöshortensian oksiin paistaa aurinko koko päivän, mutta sen alaosa ja istutuskohta on varjossa. Köynnöshortensia ei viihdy kuivassa maassa eli sateettomina jaksoina maassa on oltava kosteutta sille. Yleensä aurinkoiset paikat on kesällä kuivia, siksi sitä suositellaan puolivarjoon ja varjoon, jossa maa ei kuivu niin totaalisesti. Toivottavasti tästä oli apua sinulle :)

      Poista
  21. Moi! Meillä on ainakin kuusi vuotta vanha köynnöshortensia, ostin ja istutin sen. On kasvanut noin 3-4 metrin korkeuteen pitkin vanhaa omenapuuta. Ongelma on se, että se ei ole kukkinut koskaan. Näyttää silti upealta. En ole koskaan lannoittanut. Mutta miksi se kuki? Ollaan Hämeessä ei vyöhyke on ihan ok.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Köynnöshortensian kukintaa joutuu usein odottamaan vuosia. Se on ravinteikkaan maan kasvi eli ehkäpä maassa ei ole sille myöskään riittävästi ravinteita. Kannattaa kuitenkin huomioida, että omenapuita ei saa lannoittaa liikaa.
      Eli ehkä on hyvä lannoittaa heti heinäkuussa syyslannoitteella, valmisteen ohjeen mukaan. Se sopii myös omenapuulle :)

      Poista
  22. Ok, kiitos lannoitan syksyllä! Ehkäpä kukkisi jo seuraavana vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Syyslannoitusta ei kuitenkaan kannata jättää syksylle. Uusimman tiedon mukaan se kannattaa antaa viimeistään heinä-elokuun vaihteessa, etenkin kuivana kesänä.

      Poista