sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Ihanat sormustinkukat

Katselin tänään kesäisiä kuvia, ja ihastuin jälleen näihin sormustinkukkakuviin. Vaikka kasvi on tosi myrkyllinen syötynä, niitä on kasvanut aina meidän pihalla. Viime vuonna tosin aika vähän, joten täytyykin taas muistaa kylvää niitä keväällä pihalle.


Herkkä sormustinkukka...

Välillä yksikin sormustinkukka voi olla todella herkän näyttävä. Ala olevien kuvien sormustinkukat ovat itse siihen kylväytyneet. Eikä niitä tietenkään ole raaskinut kitkeä pois 😊Näyttäviä isoina ryhminä...

Välillä on kiva istuttaa sormustinkukan taimia isoiksi ryhmiksi. Silloin ne tuovat väriä ja loistoa pihaan. Kuvan vaaleamman punainen sormustinkukka on jokin jumboyksilö. Siinä oli kukkia koko varren ympärillä

Oih, sormustinkukkien runsautta! Kuvan kesänä sormustinkukan taimia oli istutettu paljon tälle puolelle pihaa... ja näky oli kyllä huikean upea. 

Sormustinkukan hoito...

Sormustinkukka (Digitalis) on kaksivuotinen kasvi eli se kasvattaa lehdet ensimmäisenä kesänä ja toisena kesänä vasta kukkii ja tekee paaaaljon siemeniä. Sen jälkeen se yleensä kuihtuu itse pois.
Se viihtyy läpäisevässä multamaassa aurinkoisella paikalla.

Ja on hyvä pitää mielessä, että sormustinkukat ovat syötynä vaarallisen myrkyllisiä!

Kylvösuunnitelma alkaa olla jo kasassa. Koetan nyt tänä vuonna pysytellä hyvin yksinkertaisessa ja helpossa suunnitelmassa, ainakin vielä 😉

Terveisin Sari

18 kommenttia:

 1. Sormustinkukat ovat ihania! Kylvin loppukesällä tyhjentyneelle kasvimaalle aprikoosin sävyistä sormustinkukkaa, toivottavasti lehtiruusukkeet selviävät sahaavista talvilämpötiloista ja saan ne keväällä siirrettyä kukkapenkkeihin. Myös ruskeansävyinen ruskosormustinkukka on tehnyt ainakin yhden aika ison lehtiruusukkeen, olisi hienoa nähdä ensimmäinen sen taimista kukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aprikoosin ja ruskean sävyiset sormustinkukat ovat huippukauniita! Toivottavasti ne selviävät ja kukkivat runsaasti kesällä, pidetään siis peukkuja :)
   Huomasin meidän yhdessä kukkapenkissä pari järkyn isoa sormustinkukan lehtiruusuketta. Taisivat oikein pitää pitkälle jatkuneesta syyssäästä. Siihen ei onneksi keräänny vettä maan pinnalle, niin selvinnevät kevääseen.

   Poista
 2. Ylimmissä kuvissa oleva sormustinkukka on upean värinen, vaikka tykkään niistä kaiken värisinä. Minulla myös tuppaavat lisääntymään sinne ja tänne, se kuuluu jotenkin sormustinkukan luonteeseen, tehkööt sitä rauhassa. Eikä ole ollut myrkyllisyys ongelma lasten ja lemmikkien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin ne sormustinkukat olivat todella upeita. En kyllä yhtään muista, mistä löysin niiden siemenet.
   Sormustinkukka levittäytyy ympäri pihaa. Ehkäpä muurahaiset tai muut pienet pihan eläimet kuljettavat niitä mukanaan. Taimia kun löytyy välillä todella kummallisista paikoista.

   Poista
 3. Minäkin tykkään nimenomaan ylimpien kuvien sormustinkukan väristä. Minulla kukki muutama äidiltäni saatu sormustinkukka toissavuonna ja viime kesällä koko penkki oli siltä kohdin aivan tupaten täynnä sormustinkukan alkuja. Alkoivat jo tukahduttamaan lähellä kasvavia muita kasveja. Saa nähdä pysyvätkö edes jotenkuten aisoissa, vai täytyykö niitä alkaa karsimaan. En oikein tykkää noin innokkaasti leviävistä kukista. Muilla vastaavia kokemuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormustinkukan yksi kukkavarsi tuottaa varmaan tuhansia siemeniä, ja välillä ne kaikki lähtevät kasvuun. Eli maahan tulee hieno vihreä taimimatto ;)
   Taimia kannattaa tosiaan harventaa keväällä, jotta ne kasvaisivat isoiksi ja hyvin kukkiviksi.
   Jos ei halua noin paljon taimia, niin voi lyhentää lakastunutta kukkavanaa, jolloin siemeniä jää kypsymään siihen vähemmän. Tai voi leikata koko kukkavanan poikki ja laittaa se paperikassiin sisälle. Kassin pohjalle karisee sitten siemenet ja ne voi kylvää pihalle "hallitusti".

   Poista
 4. Todella kauniita sormustinkukkia. Minullakin on ollut ongelmana tuo suunnaton siemenistä lisääntyminen ja taimia tulee todella paljon, jollei kukkineita kukintoja leikkaa ajoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormustinkukka tosiaan leviää siemenistä hyvin, etenkin jos kasviryhmät eivät ole tiiviitä vaan multaa on näkyvissä. Minäkin aina leikkaan ajoissa niiden kukkavarret talteen sisälle, ja kylvän sitten siemenet kylvölaatikkoon pihalle. Sieltä on helppo siirtää taimia haluttuun paikkaan. Nyt pitääkin keksiä uusi paikka, johon niitä mahtuisi paljon :)

   Poista
 5. Tykkään!
  Laitoin paria lajiketta jo esikasvatukseen, kokeilen josko kukkisi jo ensimmäisenä vuonna ja saisin näin uutta väriä penkkiin.
  Parhaat ajat ovat pian käsillä... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen kokeilu sinulla! Kerro ihmeessä sitten kesällä, onnistuiko niiden kukkiminen jo ekana vuonna. Tuota en nimittäin ole itse kokeillut.
   Odotan niin innolla seuraavaa kylvöjaksoa... sitten helmikuun puolessa välissä :)

   Poista
 6. Vierastin sormistinkukkia pitkään niiden myrkyllisyyden takia, vaan nyt kun lapset ovat jo isompia olen niitä muutamana vuonna kylvänyt. Niissä on kiva myös se, että ovat erityisen mieluisia kimalaisille💚 Tulit muuten mua lauantaina kampin ostoskeskuksessa vastaan. Älysin vasta vähän jälkikäteen, että sinähän se olit😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormustinkukassa on se hyvä puoli, ettei se tee marjoja, mitkä sitten houkuttelisivat lapsia maistamaan kasvia. Enpäs muuten ole huomannut noita kimalaisia niiden kukissa. Johtuu ehkäpä siitä, että meidän pihalla on muita kukkia, jotka ovat niiden suuressa suosiossa. Täytyypäs seurata kesällä sormustinkukkia :)
   Olin silloin lauantaina töistä tulossa, tai menossa töihin. En yhtään kyllä huomannut sinua... ehkäpä ajatukseni oli niin työkuvioissa ;)
   Olisi ollut kiva nähdä :)

   Poista
 7. Rakastan sormustinkukkia...olen lapsuuteni elänyt niiden villissä viidakossa kasvimaan laidalla!
  Vuosia etsin myös siemeniä ja taimia vaaleankeltaisesta lajikkeesta, mutta en saanut siemeniä koskaan itämään.
  Edelleen rakkauskukkani!

  Lempeää alkavaa helmikuuta sinne pohjoiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaleankeltaisia sormustinkukkia näkee todella harvoin. Ehkäpä ne eivät tee itävää siementä paljoa, tai siementen kasvuun lähtö vaatii ihanneolot. Nämä tavallisemmat onneksi itävät melkein missä tahansa ja ilman hoitoakin :)
   Kiitos :) Upeaa helmikuuta sinullekin!

   Poista
 8. Minäkään en näitä raaski kitkeä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne niin ihania kukkiessaan! Minulla on pihalla kylvölaatikkoon ilmestynyt sormustinkukan taimia... jännä nähdä, minkä värisiä ne ovat.

   Poista
 9. Minulla oli tulossa paljon sormustinkukkia ennen sitä pahaa pakkastalvea ja nyt odotan innolla näiden uusien leviämistä. Mä en usko että ne koskaan leviävät liikaa minun puutarhassani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän vanhemmalla pihalla tai kohdissa, joissa kasvillisuus on tiheää, ei sormustinkukat yleensä leviä liikaa. Ja niitä on kyllä helppo harventaa, jos niin kävisi.
   Pidetään peukkuja, että uudet sormustinkukkasi talvehtivat hyvin ja alkavat levitä, sopivasti :)

   Poista