maanantai 15. tammikuuta 2018

Älä peitä valossa itäviä siemeniä mullalla!Kohta on taas kylvöjen aika, joten tässä muistutus valossa itävistä siemenistä. Joidenkin kasvien siemenet pitää jättää mullanpinnalle näkyviin eli niitä ei peitetä mullalla. Suurin osa siemenistä peitetään normaalisti. Joten kannattaa aina lukea siemenpussin ohjeet huolella, jotta huomaa tehdä oikein! Kuvassa on kerrottuja petunioita, jotka kylvin siemenistä joitakin vuosia sitten. Niitä olisi kiva kylvää ehkä tänäkin keväänä.

Nämä siemenet itävät vain valossa...

Älä siis peitä näiden siemeniä mullalla. Mielenkiintoisesti osalla kylvöohjeissa on välillä teksti "peitä hyvin ohuelti" ja välillä "älä peitä". Todennäköisesti kun kasvia jalostetaan tämä valovaatimus-ominaisuus muuttuu hieman tai kasvin siemen on aika sopeutuva, kunhan saa jonkin verran valoa. Tässä esimerkkejä valossa itävistä:

Kesäköynnökset:

 • keijunmekko 

Kesäkukat:

 • ahkeraliisa
 • apinankukka
 • begonia
 • leijonankita
 • lobelia
 • petunia
 • tulisalvia
 • tupakat 

Kaksi- ja monivuotiset:

 • bellis eli kaunokainen
 • illakko
 • kangasajuruoho
 • kevätesikko
 • lehtoakileija
 • osa kellokukista
 • puistolemmikki
 • sormustinkukka

Ihana keijunmekko...

Keijunmekolla on aika pitkä esikasvatusaika. Siemenet kylvetään jo helmikuussa, ja niitä ei peitetä.
On se kyllä niin ihana, että tätäkin tekisi mieli kylvää.

Narsissitupakka...

Narsissitupakan taimia olen metsästänyt monena keväänä, löytämättä niitä. Joten viime vuonna kylvin sitä siemenistä helmikuussa. Vaikka viime kesä oli niin viileä ja sateinen, taimet ehtivät kukkia hyvin loppukesällä, kuten kuvasta näyy.  Heinän kukinnot ovat kultatesmaa, ei siis rikkaruohoja 😊.

Leijonankita kuuluu myös suosikkeihini...

Näiden (ei ihan kuvan värisiä) siemeniä minulla onkin jo odottamassa maaliskuun alkua. Leijonankidat ovat helppohoitoisia, ja pysyvät kauniina pakkasiin asti. Yhteen aikaan ostin aina niitä valkoisina meidän torilta, mutta nyt ajattelin kylvää niitä itse siemenistä. Siemenet on tosi pieniä, kuten usein näillä valoa itämiseen vaativilla.

Perinteiset lobeliat...

Lobelia on perinteinen kesäkukkaruukkujen kasvi. Välillä se lämpimänä kesänä jopa kylväytyy itse kukkaruukun ympärille.  Lobelian kylvöä en olekaan kokeillut. Kylvöajankohdan suositus sille on maaliskuun alku.

Kaksivuotinen maatiaiskasvi illakko...

Meillä on raparperin vieressä ihanasti tuoksuvaa illakkoa, ja itse asiassa se on ollut siinä aina. Joka vuosi, kun siemenkodat kypsyvät, ne katkotaan illakoiden kohtaan. Näin siemenet saavat tippua omaan tahtiin maahan. Niiden siemeniä myydään kyllä siementen nettikaupoissa.


Osa perennojenkin siemenistä vaatii valoa itääkseen...

Tähän ryhmään kuulunee vanha tuttu lehtoakileija. Kukkien väri vaihtelee paljon, tähän kuvaan sattui nyt näitä pinkkejä. Perinnekasvina se on tosi helppo ja leviää itsekin siemenistä.


Lisää vinkkejä siementen kylvöihin ja jatkohoitoon:


Seuraava hyvä ajankohta kylvää kukkia ja chilejä Kuukalenterin mukaan alkaa torstaina eli  18.-30.1.2018.
Kuun mukaan kylvöjen ajoittamisesta lisää Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. Lisää tietoa siitä täältä.

Esikasvatusterveisin Sari

14 kommenttia:

 1. Kauniit kuvat! Enpä ole tiennyt, että keijunmekon voisi itse kylvää siemenistä. Ostin sen kerran taimimyymälästä ja sain sen säilytettyä sisällä talven yli. Mutta oli seuraavana kesänä hyvin heikko. Kiitos tiedosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Monet kylvää keijunmekon itse, eli kannattaa kokeilla. Ja jos esikasvatus ei onnistu, aina voi ostaa taimen puutarhamyymälästä.
   Sen talvetus kuulemma onnistuu hyvin, mutta olen kuullut myös samaa, mitä sinulle kävi. Eli talven jäljiltä lähtee välillä huonosti kasvuun.

   Poista
 2. Oi, miten ihania kuvia. Syksyllä heittelinkin lehtoakileijan siemenet kukkapenkkiin, pinkkien kukkien toivossa. Kiitoksia varmennuksesta, kuinka siemenet tulisi kylvää. Mukavaa viikon jatkoa Sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkuvat ovat aina näin talvella ihania, etenkin puutarhakuvat :)
   Siemenet voi tosiaan heitellä suoraan penkkiin. Kannattaa vain katsoa, että ne osuvat multaan eivätkä jää lehdille. Pidetään peukkuja, että saat pinkkejä lehtoakileijoja!
   Oikein mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 3. Hei hienot kuvat! Ostan joka kesä illakon siemeniä ja kylvän pitkin puutarhaa kukkien hienon tuoksun vuoksi. Ensimmäiset rimpsureunaorvokin taimet ilmestyneet kylvökseen, jonka tein heti joulun jälkeen! Hyvää puutarhavuotta kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Illakolla on tosiaan hieno tuoksu, jonka huomaan hyvin iltaisin.
   Minunkin rimpsureunat ovat itäneet, ja olivat yllättävän nopeita itäjiä. Nyt toivotaan paljon aurinkoisia päiviä, jotta taimista tulee terhakoita.
   Ihanaa puutarhavuotta sinullekin!

   Poista
 4. Lobelian kylvö ja kasvatus on hyvin helppoa. Pienellä vaivalla siemenistä saa kylvettyä yhtä upeat amppelit tai kukkaistutukset kuin kaupan taimia ostamallakin ja samalla säästää rahaa. Tilanpuute taitaa olla kylvöissä se ongelma, ja aikaisissa kylvöissä myös valon puute. Minä hätäilin keijunmekon kanssa ja kylvin jo siemenet. Ei malta odottaa, jotain pitää saada kasvamaan jo heti vuoden alussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla kokemuksiasi lobelian kylvöstä! Ja tosiaan tilanpuute voi monella olla se suurin ongelma näissä esikasvatuksissa.
   Ekat kylvöt on aina niin hykerryttävän ihania, että niitä tulee joskus tehtyä vähän liian aikaisin. Mutta eihän se haittaa, kyllä niistäkin taimista jotain tulee :)

   Poista
 5. Keijunmekko on mun ehdoton suosikki kesäkukissa. Tänä talvena näyttäisi siltä, että onnistuin sen talvettamisessa ja siemenkotiakin on tullut niin paljon, että uudet mekot voi pistää itämään. Narsissitupakka olisi mielenkiintoinen kokeilla :)
  En tiedä tykkäätkö haasteista, mutta blogissani on sinulle sellainen. Olisi kiva kuulla mitkä on sua eniten ilahduttavat kevään merkit, mutta en pahastu, jos et halua/ehdi haasteisiin vastata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että saat keijunmekostasi taas upean kesäkukan, ja pienistä taimista monta ihanaa alkua! Keijunmekko on niin herkän kaunis :)
   Ihana haaste! Taidanpas osallistua siihen, heti kun ehdin tutkia kevään kuvakansioita. Kiitos haasteesta!

   Poista
 6. Kiitos kun laitoit listan kukista joiden siemeniä ei saa peittää🙂 Itse olin malttamaton ja laitoi keijunmekot jo kolme viikoa sitten kasvamaan ja ihan hyvin ovat omat siemenet itäneet👍🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokosin listaa tänne, kun itsellänikin ne tiedot on vähän siellä sun täällä. Nyt voi täältä tarkistaa :)
   Kiva kuulla, että keijunmekko tekee hyvin itävää siementä. Aika moni on ottanut kesällä sen siemeniä talteen. Minun pitäisikin tehdä siementilaus... ihan unohdin sen. Tämäpä oli hyvä muistutus :)

   Poista
 7. Kokeilin, miten keijunmekonsiemenet itävät lautalla. Murskasin vain siemenkotia talouspaperin päälle ja toivoin että jokunen siemen oli sisällä. Viikonloppuna huomasin ensimmäiset siemenet ja eilen oli jo kunnon mätäs versoja. Laitoin kasvilampun alle joksikin aikaa tanakoitumaan ennen kuin yritän siirtää multakasvatukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mahtavaa, että sait siemenet noin hyvin itämään. Keijunmekko taitaa tosiaan tehdä helposti itävää siementä.
   Itse kylvin tänään ostosiemenistä sitä. Nyt jännitän, milloin alkavat itää. Siemenpussissa nimittäin luki, että se voi kestää 2-6 viikkoa!

   Poista