perjantai 15. marraskuuta 2019

Illakko - tuoksuva perinnekasvi

Illakko on vanha perinnekasvi, joka tuoksuu iltaisin niin hyvälle. Sillä on myös herkän kauniit kukat ja muhkeat kukkatertut. Sen voi helposti sekoittaa syysleimuun... paitsi, että se kukkii kesäkuussa. Syysleimu taasen kukkii loppukesällä 😊

Illakko - kaksivuotinen perenna...

Illakko tai viralliselta nimeltään tarhaillakko (Hesperis matronalis) on kaksivuotinen perenna. Tosin  läpäisevässä maassa se saattaa olla monivuotinen. Nämä meidän illakot, joista kuvat on, näyttäisivät kasvavan samoista taimimättäistä eli ovat talvehtineet hyvin.

Onneksi illakot tekevät paljon siemeniä eli ei haittaa, vaikka ne eivät talvehdi kukkimisen jälkeen. Illakko ei leviä ongelmallisen paljon, sillä siemen ei oikein idä heinikon seassa vaan vaatii paljasta mullanpintaa itääkseen.
Niin ja jos et tiedä, niin kaksivuotinen tarkoittaa sitä, että ekana vuotena siemenestä kasvaa lehtimätäs ja toisena kesänä taimi sitten kukkii.
Tarhaillakot kasvavat meillä lähes metrin korkuisiksi. Kuivassa maassa ne voivat jäädä matalammiksikin.Illakko kukkaniityllä...

Meillä on rehevää kukkaniittyä, johon olemme myös vieneet näitä illakon siemeniä. Näyttävät sielläkin hyvin pärjäävän. Kuvassa illakon kanssa kukkii sininen vuorikaunokki.

Hyvä perhoskasvina...

Illakon sanotaan olevan hyvä perhoskasvi. En itse muista nähneeni siinä perhosia, ja kuulemma illakon kukkia suosivatkin yöperhoset ja kiitäjät. Harvemmin sitä tulee kukkia tutkittua yöllä, vaikka tuoksu onkin ihana 😊

Perinnekasvit on helppoja...

Tarhaillakot viihtyvät auringosta puolivarjoon, hyvin monenlaisissa maissa. Ravinteikkaassa maassa kasvu on rehevämpää ja ravinneköyhässä maassa heikompaa. Eli tosi helppo kasvi, kuten perinnekasvit yleensäkin.

Illakko on vanha rohtokasvi jo 1700-luvulta. Nykyään sitä näkee edelleen vanhoilla pihoilla ja huviloiden lähistössä. Onneksi kotimaista vanhaa tarhaillakon kantaa on vielä saatavana siemeninä esim. Maatiainen ry:ltä.


Blogijuttuja perinnekasveista...

Ihanaa viikonloppua!

Terkuin Sari 

10 kommenttia:

 1. Meillä kasvaa tätä vanhan tuvan pihassa ja toivoisimme määrän lisääntyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se sopiikin hyvin vanhaan pihaan. Jos sen haluaa lisääntyvän, niin sitä kannattaa auttaa. Eli kerätä siitä siemeniä ja kylvää ne toivottuun kohtaan, paljaan mullan pinnalle. Siten se lähtee parhaiten leviämään.

   Poista
 2. Kasvatin illakkoa siemenestä ja olen saanut iloita siitä nyt kolmen kesän ajan. Toivottavasti nousee myös ensi keväänä. Pidän tästä kasvista kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Illakko on kyllä ihana tuoksuva maatiaisperenna. Kannattaa vuosittain varmistaa, että sen siemenet osuvat paljaaseen multaan, niin siitä saa ihailla jatkossakin.
   Pidetään peukkuja, että illakkosi nousee keväällä terhakkaasti kasvuun :)

   Poista
 3. Voi että, minä rakastan illakkoa! Mutta itsellä ei sitä kasva. Joka vuosi suunnittelen sitä hankkivani, mutta jostain syystä se aina jää.
  Viime kesänä väkästelin pienen perhoskukkapenkin. Josko siihen tai sen läheisyyteen istuttaisi illakkoa. Meillä jonkin verran yökkösiä pyörii täällä ja niidenkin määrää olisi ihana saada lisättyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta sinun kannattaa kylvää illakkoa aikaisin keväällä perhospenkkiisi. Se kuulemma on tosi hyvä perhoskasvi yökkösille. Ja niin kaunis :)
   Sen voisi vieläkin kylvää näin syksyllä, jos vain saisi siemeniä... siis täällä eteläisessä Suomessa. Ja tietty kuun vaihe huomioiden.

   Poista
 4. meillä illakko menee minne itse haluaa.ei sinne mihin yritän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on välillä niin tyypillistä kaikille kaksivuotisille perennoille :)
   Moni siirtelee pikkutaimia "oikeille paikoille", vuodesta toiseen.

   Poista
 5. Kiitos kivasta vinkistä!
  Aloin oikein miettiä, miksi meillä ei kasva illakkoa vielä ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Illakko on niin ihana ja helppo kasvi, että sitä kyllä kannattaa suosia. Ja etenkin, kun se tuoksuu niin hyvälle iltaisin.

   Poista