perjantai 22. marraskuuta 2019

Mittaa pihalta oleelliset - helpottaa pihasuunnittelua

Nyt kannattaa ottaa mittoja pihalta, niin talven aikana on helpompaa tehdä pihasuunnittelua. Onneksi vielä suurimmassa osassa Suomea ei ole lunta, joten mittailun ehtii hyvin tehdä vaikkapa heti viikonloppuna. Ainakin meille on luvattu aurinkoista säätä, aivan kuin tilauksesta 😊

Miksi mitat on niin tärkeitä...

Ilman mittoja suunnitelmasta tulee epäluotettava. Suunnittelun ideana on se, että saadaan paperille piirrettyä alueesta suunnitelmaa, joka helpottaa itse toteutusta. Suunnitelmasta on myös kätevä laskea kasvien määrät ja materiaalien tarve. Se myös varmistaa, että lopputuloksesta tulee toimiva, eikä heti tarvitse tehdä muutoksia.

Eli mittaa pihalta oleelliset asiat...

Näitä oleellisia on tietysti puiden ja pensaiden paikat sekä kaikki, mikä jää suunniteltavalle alueelle. Alla kuva siitä pihasta, josta kerroin viime postauksessa. Aloitamme kohta sen suunnittelua, joten mittasimme sieltä jo vanhojen puiden paikkoja, pihatietä sekä isojen kivien paikat. Tästä enemmän ensi viikolla.

Iso piha vaatii pidemmät mitat ja pienen pihan saa mitattua vaikka tavallisella rullamitalla.

Samalla kun mittaa pihaa, niin voi miettiä mitä jätetään ja mitä poistetaan. Komeamaksaruohot on niin helppoja ja komeita syyskukkijoita, että ne varmastikin saavat jäädä.

Kaikkea ei kannata mitata...

Kaikki ne puut, pensaat ja muut asiat, jotka tullaan poistamaan, voi jättää mittaamatta. Säästyy aikaa muuhun. Tällä pihalla rusakko oli käynyt syömässä yhden pienikokoisen omenapuun rungosta kuorta. Aika todennäköisesti sitä on syöty vieläkin enemmän mittailujemme jälkeen, joten tätä puuta ei kannata säilyttää.

Eli olettehan muistaneet suojata nuoret hedelmäpuut ja vastaavat rusakoiden herkut. Siitä lisää Omenapuiden talvisuojaus nyt! -postauksessa.

Tulossa pihasuunnittelukurssille...

Tämä on myös vinkkinä teille, jotka olette aloittamassa Sarin pihasuunnittelukurssia verkossa vasta alkuvuodesta. Pihaa kannattaa mitata nyt, ennen kuin sataa lumet, ainakin karkeasti isot asiat. Helpot mittausohjeet löytyvät kurssin materiaaleista. 

Aurinkoista viikonloppua!

Terkuin Sari

3 kommenttia:

 1. Hyvä kun muistutit, meilläkin on osa hedelmäpuista vielä suojaamatta. Odotan innokkaasti niitä uusia postauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tosiaan suojata pikimmiten, sillä rusakot tekevät hetkessä tuhoa nuorille puille. Huomasin tänään, että meillä oli syyshortensian oksia rusakko käynyt lyhentämässä. Niin käy joka syksy, ja sillä pensaalla se ei onneksi haittaa :)

   Poista
 2. Nice post. I really enjoy reading it. Very instructive, keep on writing.Thanks for sharing.

  VastaaPoista