sunnuntai 17. marraskuuta 2019

Puutarhurin kotivara

Tässä "puutarhurin kotivara" eli miten olemme varautuneet poikkeustilanteisiin. Koska puutarhakauppaa ei ole lähiseudulla ja muistakin syistä, olemme tottuneet ennakoimaan ja pitämään puutarhurin kotivaraa.

Tämä postaus kuuluu bloggaajien #kotivarahaasteeseen, johon osallistuu hyvinkin erilaisia blogeja. Ne ja kotivaran virallinen määritelmä löytyvät postauksen lopusta.

Siemenvarasto kevääksi ja versotukseen...

Tammi-helmikuun esikasvatuskylvöihin ostan siemenet yleensä jo kesällä tai viimeistään syksyllä. Vuoden alussa niitä voi olla vaikea löytää kaupoista. Muutenkin pidän pientä siemenvarastoa, jos vaikka ei pääsekään käymään myymälässä tai nettikaupasta tilaus kestäisi liian kauan. Eli säästän kaikki vajaat siemenpussit, sillä harvoin tulee kylvettyä pussin kaikkia siemeniä.
Siemenvarastossa on myös versotukseen sopivia siemeniä, joista saa vihreää syötävää aika nopeastikin ihan ikkunalla. Siis jos tulisi poikkeustilanne, ettei pääsisi lainkaan kauppaan.

Ruukkuvarasto...

Kevään esikasvatukseen sopivat ruukut katson jo näin syksyllä valmiiksi ruukkuvarastostamme. Sieltä löytyy erikokoisia pestyjä ruukkuja, joihin voi kylvää tai istuttaa vaikka sammalnapeissa kasvatetut taimet. Tämä on myös ekologinen tapa toimia, sillä uusia ruukkuja ei tarvitse ostaa. Ruukut ovat siis kerääntyneet ostotaimista.

Kylvömulta kevään esikasvatuksiin..

Myymälöistä on myös välillä vaikea löytää kylvömultaa tammi-helmikuussa aikaisiin kylvöihin, joten varaan aina mullatkin valmiiksi jo syksyllä. Ensi keväänä aion kylvää 100% sammalkasvualustaan, ja säkki sekä sammalnapit odottavat jo valmiina.
Kuvassa näkyy myös vihreä sumutinpullo, jossa on luomuviljelyyn hyväksyttyä hyönteisten torjunta-ainetta. Se on tärkeä puutarhurin kotivara! Nimittäin ötökät ilmestyvät kasveihin aina yllättäen ja silloin pitäisi sumuttaa ne heti jollain torjunta-aineella. 
Samalla tavalla varaan kasvien lannoitteet ajoissa valmiiksi, niin ei tule kiirettä 😊

Kaivon vesi tärkeä kotivara...

Meillä on säilytetty vanhat pihakaivot, joista saa pihan kasteluun veden. Se on ollut tosi loistava ratkaisu, vaikkakin sateettomina kesinä vesi vähenee myös kaivoista. 
Kaivot on siitäkin hyvä kotivara, että jos kunnallistekniikan vesi katkeaa pitkäksi aikaa, niin näistä kaivoista voi ottaa vettä talvellakin. Toki vesi kannattaisi silloin keittää varmuuden vuoksi, jos sitä aikoo juoda.

Maa-artisokat meillä kotivarana...

Mikäli tulisi poikkeustilanne, että ruokaa ei saisi kaupoista, niin pihalta voi silloin kaivaa maa-artisokkaa. Sitä nimittäin on monta neliötä. Toki talvella kaivaminen olisi hieman haasteellista, mutta silloin voi onneksi kellarista ottaa perunaa 😀

 Maa-artisokalla on muuten kauniit kukat.  Tämä on meillä siis todellakin kotivara-kasvina, ja koristekasvina.

Oma multatehdas eli kompostit...

Meillä on aina multaa ihan omasta takaa, joten sitä ei tarvitse ostaa. Se on tosi kätevää, kun sitä on aina saatavilla. Kuva alla puutarhakompostista keväällä.
Ja jos jäteastioiden tyhjennykset eivät toimisi, niin meillä astia ei alkaisi haista, koska biojäte viedään biokompostoriin. Muutenkin jätettä tulee tosi vähän ja tyhjennyskatkokset eivät haittaa.

Mitä kotivara tarkoittaa...

"Kotivara on osa omatoimista varautumista. Arjen häiriötilanteista selviää helpommin, kun kotona on kotivaraa. Kotivara tarkoittaa, että kotiin hankitaan ruokaa ja muita päivittäistarvikkeita hieman yli päivittäisen tarpeen, ja lisäksi muutamia kaiken varalta tarvittavia tarvikkeita. Kotivaran pitäisi riittää vähintään kolmeksi päiväksi, mielellään viikoksi" - SPEK eli Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

Kotivarahaasteeseen osallistuneet blogit...


Puutarhaterkuin Sari

22 kommenttia:

  1. En tiennytkään että maa-artisokka on noin kaunis. Pitääpä joskus kokeilla istuttaa sitä ihan vaikka kukkien takia.
    T Outi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maa-artisokalla on kauniit kukat ja käy hyvin korkeana perennana. Kannattaa vain muistaa, että se leviää jatkuvasti isommaksi alueeksi. Onneksi sitä on helppo pitää kurissa lapiolla ja syömällä sen mukuloita ;)

      Poista
  2. Puutarhurin kotivara on sellaista pitkäaikaista varautumista parhaimmillaan. Itse olen huomannut, ettäsillä säästää myös rahaa ja totta muuten, ettei alkuvuonna saa multaa ihan samaan tapaan kuin keväämmällä, kun sitä on tarjolla vähän joka paikassa huoltoasemia myöten. Itse tuossa juuri hankimme muutaman säkin melkein ulosheittohintaan. On sitten missä kasvattaa talvellakin jotain pientä sisällä :)

    Maa-artisokat <3 Meilläkin uinuu maassa talven yli suunnilleen puolet sadosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselle tärkeintä tässä "puutarhurin kotivarassa" on se, että se säästää aikaa. Kun kaikki tarvittavat on hyvissä ajoin hankittu valmiiksi, voi itse homman tehdä milloin vain. Silloin ei tarvitse poukkoilla ostamaan yhtä siemenpussia tai lähteä etsimään kylvöihin multaa monesta myymälästä. Ja toki rahansäästö on iso plussa :)
      Maa-artisokat on aivan loistava kotivarakasvi, se kun kasvaa vuodesta toiseen ihan itsekseen, ja lisääntyy koko ajan.

      Poista
  3. Kiva, että tarkastelit asiaa tästä näkökulmasta.
    Hyviä vinkkejä varautumiseen. Tuo jonkin pienen vihreän kasvattamisen talvella aion ottaa käyttöön entistä laajemmin.
    Monen vinkkisi avulla säästää keväällä aikaa, vaivaa ja hermojaan.
    Minä kaivan syksyisin ämpärillisen maa-artisokan mukuloita kellariin. Päälle hieman turpeen ja hiekan sekoitusta, niin eivät nahistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Versojen kasvatus on hyvä kotivara, silloin kun pihalta ei saa salaattia tai mangoldin lehtiä. Eli noin 7 kuukautta :)
      Maa-artisokat säilyvät kellarissa hyvin kalkitsemattomassa ja lannoittamattomassa perusturpeessakin. Ja hyvässä kellarissa todennäköisesti ihan paljaalteenkin kuten perunat. Tosi en ole sitä kokeillut.
      Usein ennakointi ja tulevaan varautuminen säästää tosiaan aikaa, vaivaa ja hermojaan. Siis pääsee paljon helpommalla :)

      Poista
  4. Tuo oma multatehdas on sinulla jo upeassa vaiheessa, ja tuohon pyrin itsekin.:)
    Olet oikeassa, kun kaikki on jo valmiina ja jo ennakkoon suunniteltu, työ kuin työ on helppo alkaa milloin vain ja parhaimmilla edellytyksillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on sen verran paljon perennoja ja isohko piha, että kompostiin tulee paljon tavaraa... ja siitä joka vuosi kunnolla multaa. Itse asiassa pihalle ei ole ostettu multaa koskaan, vain kylvöihin ja kesäkukkaruukkuihin pintaosaan. Oma multatehdas on huippujuttu!
      Sen oppii kyllä kantapään kautta, että ennakointi säästää aikaa sekä rahaa ja antaa vapautta.

      Poista
  5. Kiitos kirjoituksestasi. Puutarhan osalta varautuminen on ihan ehdotonta näin pikkulapsiperheelle, kun kaikki tarvikkeet ovat kotona, voi hommaan ryhtyä silloin kun on vapaa hetki. Jos siinä vaiheessa pitäisi alkaa metsästämään multaa, siemeniä, työkaluja ja kaikkea sellaista, niin ei saisi kyllä mitään valmiiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, ennakkoon varautuminen mahdollistaa pihatöiden tekemisen, silloin kun se itselle parhaiten sopii. Toki kuun vaiheet kannattaa aina huomioida ;)
      Minulla taas työajat ja vapaat ovat niin epäsäännöllisesti, että ilman varautumista, en minäkään saisi tehtyä pihatöitä ajallaan. Jo se, että lähtisi kiireessä ostamaan jotain puuttuvaa myymälästä, veisi parisen tuntia... jos silloin edes myymälä olisi auki. Ennakointi siis kannattaa :)

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Kiitos Marketta! Tämä oli tällainen jo pidempään kotipuutarhurina olleen näkövinkkeli. Itse asiassa olen kyllä hortonomi ihan koulutukseltani, mutta omalla pihalla kotipuutarhuri :)

      Poista
  7. Yleensä meillä on multa säkki koko ajan potkittavana. Nyt pitääkin tarkistaa onko talveksi multaa ollenkaa. On niin totta, että tammikuussa ei multaa ihan jokaiselta nurkalta saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos haluaa vähänkään erikoisempaa multaa, vaikka kylvömultaa tai sammalkasvualustaa, niin niitä voi olla muutenkin vaikea löytää. Joten ne tulee hankittua tosi hyvissä ajoin. Samalla ostaa sitten muutkin tarpeelliset, ennakkoon :)

      Poista
  8. Kiva oli lukea puutarhurin lähestymistavasta tähän tärkeään asiaan.
    Pelkkää kesäkurpitsaa ja perunaa olen mökillä kasvattanut, nyt kyllä lähtee maa-artisokat multiin, niin kaunistakin saan sinne metsäs keskelle, kiitos vinkeistä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Maa-artisokka on tosi hyvä kotivarakasvina, se kun on monivuotinen eikä sille tarvitse tehdä mitään erikoisempaa. Ja tosiaan se kukkii kauniisti aurinkoisella paikalla. Kannattaa muuten huomioida, että se leviää vähitellen isommaksi alueeksi.

      Poista
  9. Tämä sattuikin oikein sopivaan saumaan, kun alkaa taas hiljalleen ensi kautta suunnittelemaan. Multasäkin tajusinkin jo varata, mutta esimerkiksi ruukkuja on jotakin sata kappaletta pesemättömänä kasvihuoneen nurkassa.

    Tuo multatehdas on aivan ihana. Minulla on hiukan samantapaista, sillä meillä tulee kanan ja kalkkunan kakkaa omasta takaa. Se on vain valitettavan typpirikasta eli joutuu hiukan miettimään mihin sitä voi laittaa. Perunamaa ei ainakaan siedä sitä ja kurpitsatkin kasvattivat nolla kurpitsaa toissa vuonna, vaikka kasvusto peitti ihan valtavan alan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, sinulla on sitten aikamoinen pesu-urakka tiedossa. Toisaalta ne kannattaa kyllä pestä nyt, niin ovat sitten kylvöaikaan heti käytettävissä. Me pestään ruukut aina ulkona, niin ollaan sen takia siinäkin oltu ajoissa... vielä kun sää on ollut lämmin.
      Kuulostaa enemmänkin siltä, että sinulla on oma lannoitetehdas ;) Sitä ei tosiaankaan voi laittaa kasveille kuin ihan vähän. Kuten sanoit, se on tosi typpirikasta. Jos sitä sekoittaisi puutarhajätekompostiin, niin silloin kompostimultana sitä olisi helpompi käyttää kasveille.

      Poista
  10. Maa-artisokan kukka on kyllä todella kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tosi kaunis ja siitä kiva, että varteen tulee useampi kukka. Meillä se kukkii joka syksy, takuuvarmasti :)

      Poista
  11. Kiitos tästä kirjoituksesta. Tuo kotivara terminä on mielestäni erittäin hyvä ja monen sopisi varautua monella tapaa erilaisiin tilanteisiin. Meillä myös Valkealassa vanhat pihakaivot edelleen toimintakykyiset vaikka kunnallistekniikan avulla vesi meille tulee. Naapurin kanssa olemme usein yhdessä hoitaneet pihakaivoja kun pystymme. Naapuri myös tilasi itselleen likakaivon tyhjennyksen joten luultavasti hoidamme meidän likakaivon tyhjennyksen samalla. Hienoa yhteiseloa naapurin kanssa kun jaamme samat ajatukset pihan hoitamisesta ja olemme myös kotivaran kannattajia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulevasta ei koskaan tiedä, joten erilaiset kotivarat on tärkeitä. Luovat turvallisuudentunnettakin :) Vanhat pihakaivot kuuluvat myös siihen. Näin sateettomana kesänä kaivoista on ollut iso apu ja samalla säästyy rahaa kun ei tarvitse kastella kunnan vedellä.
      Teillä kuulostaa olevan aivan ihana naapuruussuhde. Siitä on iloa molemmille ja monella tavalla.

      Poista