sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Klusia - uusi fengshuin rahakasvi

Super helppohoitoinen klusia on paljon parempi vaihtoehto rahapuulle, jota pidetään fengshuin rahakasvina. Nimittäin se ei ole läheskään niin vaativa valon ja kastelun suhteen kuin rahapuu. Kaiken lisäksi klusia kasvaa nopeammin... siis tuo nopeammin rahaa 😊

Kuristajaklusia - hurja nimi...

Näiden myynnissä olevien klusioiden (Clusia rosea) virallinen suomalainen nimi on kuristajaklusia. Nimi taitaa tulla siitä, että tropiikissa päällyskasvina kasvaessaan se kuristaa ilmajuurillaan isäntäkasvia. Ja valtaa lisää kasvutilaa. No, nämä meillä myynnissä olevat ovat jalostettuja lajikkeita ja kasvavat ruukuissa. Eli ei hätää.
Vanha nimi klusialle on harhaanjohtavasti valefiikus. Se ei siis ole fiikus (Ficus) eikä edes kuulu samaan heimoon.




Fengshui rahakasvin sijoitus...

Tietenkin baguan vaurauden-alue kaakossa on se paras paikka rahakasveille. Fengshuin mukaan rahakasvin symboliikka energisoi vaurauden aluetta ja auttaa meitä saamaan elämäämme enemmän runsautta ja vaurautta. Rahakasvista kannattaa pitää hyvää huolta! Fengshuissa symboliikalla on suuri merkitys eli jos rahakasvi näyttää kituvalta... asukkaiden vauraus on yhtä kituvaa. 
Onneksi klusia on niin helppohoitoinen ja varma viherkasvi!


 Klusian hoito-ohjeet:

Kuristajaklusia (Clusia rosea) viihtyy valoisalla paikalla. Se ei kuitenkaan pidä suorasta auringonpaisteesta, paitsi näin talvella. Huoneenlämpö on sopiva, onhan se tropiikista kotoisin. Sitä kastellaan, kun mullan pinta on kuivahtanut ja lannoitetaan keväästä syksyyn. Se on kuitenkin vähään tyytyväinen eli kestää sen, että unohtaa lannoittaa, vaihtaa mullan tai jopa ajoittaisen kuivahtamisen.

Istutin ne altakasteluruukkuihin, jotta ne pärjäävät pitkiä aikoja ilman kastelua. Lisään vettä säiliöön vasta kun mittatikku on kuiva. Ja tietysti kuukalenterin mukaan kastelupäivinä.
Nämä mustat Pauliina-kestokasteluruukut (Orthex) on muuten 100% kierrätysmuovista valmistettu ja Suomessa.

Rahakkain terveisin Sari

Ps. Toinen hyvä fengshui kasvi on Aloe vera eli lääkeaaloe Aloe vera - parantava fengshui kasvi

Pss. Fengshui kursseja on nyt keväällä useampikin. Ne löytyvät Puutarha Studion nettisivulta.

21 kommenttia:

  1. Vaikuttaapa hauskalta kasvilta, nimestään huolimatta.
    Pitäisiköhän hankkia, jos se tosiaan on helppohoitoinen. Vauraaksi voisi tuntea itsensä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika jännää, että sille on annettu noin hurja suomenkielinen nimi. Yleensähän meidän kulttuurissa suositaan neutraaleja nimiä. Enpä ole muuten nähnyt myymälöissä tällä tuota kuristajaklusia nimeä.
      Minä siirsin nämä vasta viikonloppuna vauraus-alueelle, ja heti tuntui vauraammalta ;)

      Poista
  2. Tuota on näkynyt monesti meidän lähikaupassa. Se on aika vaatimattoman näköinen samoin kuin rahapuu. Kumpaakaan minulla ei ole. Hyvää talven alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tämä kuin se rahapuukin ovat aitoja viherkasveja, jotka tuskin kukkivat kotioloissa. Eli vihreitä ja vaatimattoman näköisiä. Siis taviskasveja ;)
      Klusia näyttää olevan nyt suosittu kaupoissa, sillä äsken meidänkin pikkukaupassa oli ainoana viherkasvina klusia.
      Kiitos, hyvää talven alkua sinullekin!

      Poista
  3. Ikeasta ostin omani ja oikein hyvin olen hengissä onnistunut pitämään, vaikka olen ihan aloittelija näissä kasvihommissa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Klusia onkin helppo kasvi, ja aivan loistava valinta aloittelijalle :)
      Eilen huomasin, että toisen klusiani multa on aivan kuivaa. Kastelin tietysti heti. On jännä seurata, ehtikö se ottaa kuivumisesta nokkiinsa. Sen näkee lähiviikkoina.

      Poista
  4. Onko kasvi vaarallinen eläimille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä osaa sanoa, kannattaa kysellä eläinasiantuntijoilta. Nimittäin esimerkiksi ihmisille myrkylliset kasvit eivät aina ole myrkyllisiä eläimille. Ja ihmisille myrkytön kasvi voi olla vaarallinen jollekin eläinlajille.

      Poista
  5. Hei, osaatko sanoa onko klusia sitten ihmisille myrkyllinen? Tai mistä tätä voisi tiedustella? HUS:lla on hyvä tietokanta kasveista, mutta tätä sieltä ei löydy. Kukkakauppiaskaan ei ollut löytänyt netistä tietoa.Haluaisin hankkia lastenhuoneeseen, mutten tiedä uskallanko...
    Ihana blogi sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tiedustella sitä Myrkytystietokeskuksesta. He sen tietävät parhaiten.
      Epäilen, että ei ole kovinkaan myrkyllinen, koska puuttuu heidän Kasviluettelosta.
      Kiva kuulla, että pidät blogistani :)

      Poista
  6. Kestääkö klusia leikkaamista hyvin? Miten sen siis saisi tuuheammaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kestää kyllä leikkaamista, etenkin keväällä ja alkukesällä. Tosin ei ehkä ihan rajua leikkaamista. Klusia on hieman harvaoksainen kasvutavaltaan. Tuuhein siitä tulee runsaassa valossa.
      Teen näistä kuvien klusioista uuden jutun nyt marraskuussa. Siitä silloin näkee, miten ne ovat kasvaneet :)

      Poista
  7. Pitääkö klusian istukkaita juurruttaa vai saako laittaa suoraan multaan? Ensimmäinen vuosi menossa, ihana kasvi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos aiot varrenpätkän eli pistokkaan laittaa kasvamaan, niin laita se vaan suoraan multaan. Yleisohje on, että näkyville jäävä osa on aika lyhyt eli siinä on vain muutamia lehtiä. En ole itse kokeillut, mutta tuskin klusia on erikoinen, ehkä hitaampi juurtumaan.
      Kerrothan sitten miten onnistui.

      Poista
  8. Pyyhin pölyjä klusiasta ja sattui menemään yksi lehti katki. Voiko sen leikata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi leikata :) Klusia on sitkeä ja helppo kasvi.

      Poista
  9. Hei!
    Pidän kovasti omasta klusiastani, minulla on vain yksi huoli sen kanssa. Se on alkanut pudottaa lehtiä. Mistä se voi johtua?
    Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Klusia on minunkin suosikkini edelleen :)
      Se voi pudottaa niitä vanhimpia lehtiään ja se on aika normaalia. Esimerkiksi nyt talvella, kun on hämärää, ne putoaa muutama. Eli onkohan ne niitä?

      Poista
  10. Vastaukset
    1. Hmm... ei ainakaan nämä minun klusiani ole tehneet isoja ilmajuuria. Toisen heitin jo pois ja nyt tämä jäljelle jäänyt on tehnyt pienet ilmajuuren tapaset varren alaosaan. Isoin niistä kasvaa kohti multaa. En tiedä onko se ilmajuuri vai jokin muu :)

      Poista
  11. Klusia "valeviikuna" ei tee ilmajuuria eikä kiipeile. Klusia "Kuristajaviikuna" on eri kasvi, ja se tekee pitkiäkin ilmajuuria ja on ikäänkuin loiskasvi: se kiinnittyy ilmajuurilla isäntäkasviinsa saaden siita tropiikissa hyötyä pyrkiessään ylös kohti valoa - voi saada ravintoakin. Isäntäkasvi kuihtuu sitä mukaa kuin kuristajaklusia voimistuu, ja lopulta se on vain kuristajansa tukikeppi.

    VastaaPoista