tiistai 2. lokakuuta 2018

Lähtikö sammal Nurmikon Sammalsyöpöllä?

Blogiyhteistyö - Biolan 
Nyt syksyn kursseilla monella tuntuu olevan ongelmana vanhan nurmikon sammaloituminen, joten tässä nyt postaus Sammalsyöppö testailuni kokemuksista. Ihan tarkoituksella seurasin nurmikon kohtaa näin syksylle asti, jotta näen miten sateet ja ilmankosteus vaikuttaa siihen. Sammal kun tunnetusti viihtyy kosteassa maassa ja säässä.
Kuva on otettu 6.5.2018 eli sammalta kasvoi paljon testikohdassa.

Nurmikon Sammalsyöppö ja hyötymikrobit...


Levitin Biolanin Nurmikon Sammalsyöpön säkin ohjeen mukaan. Lämpötilan tulee olla yli 10 astetta, jotta aineen hyötymikrobit alkavat toimia. Niiden tehtävänä on maaduttaa lakastunut sammal mullaksi. Sammalsyöppö on virallisesti lannoite eli se ei pelkästään hävitä sammalta vaan ravitsee myös nurmikkoheinien kasvua. Kastelu tehostaa ja nopeuttaa aineen vaikutusta, joten kastelimme kohtaa ainakin kerran viikossa.

Sammal kuuden viikon kuluttua...

Kesäkuun 20. päivä sammal oli jo selvästi kellertävää ja muu kasvillisuus terhakampaa. Tässä kohtaa meidän nurmikko on kukkanurmikkoa, joten varsinaista nurmikkoheinää siinä on vähän ja kukkivia kasveja enemmän.

Nurmikko neljän kuukauden kuluttua...

Syyskuun alussa nurmikosta oli sammal  jo hävinnyt. Heinät olivat selvästi vallanneet kasvualaa muilta kasveilta. Tässä kohtaa se sopii hyvin, sillä kohta on varjoinen ja kukkanurmikon kukat eivät sen takia kuki tässä.
Kaivelin nurmikon tyven esiin, ja todellakin sammaleesta ei näkynyt enää jälkeäkään. Yllättävän nopeasti sammal maatui, kiitos kuulunee Sammalsyöpön hyötymikrobien ja orgaanisten ainesten.



Toisessa kohtaa sammalnurmikko...

Tässä vielä kuva ihan toisesta kohtaa pihaa,  jossa sammal on vallannut varjoisen nurmikon reunan. Kohta on sen verran sivummalla, että tässä saa sammal kasvaa.
Testikohta näyttäisi nyt myös tältä, jos siihen ei olisi keväällä laitettu sitä Sammalsyöppöä.

Sain Biolanilta Nurmikon Sammalsyöpön testaukseen, kiitos siitä heille.

Nurmikon Sammalsyöppö ekologinen valinta...

Nurmikon Sammalsyöppö on kiertoravinne eli osa sen raaka-aineista on teollisuuden sivutuotteita. Ennen nämä sivutuotteet olivat jätettä, mutta nykyään ne ovat arvokasta raaka-ainetta jollekin toiselle. Eli siinä mielessä ekologinen tuote. Lisäksi Sammalsyöppö sisältää orgaanisia aineksia noin 40%  ja hyötymikrobeja, mitkä kummatkin ovat tärkeitä elävässä maassa.

Syysterkuin Sari

7 kommenttia:

  1. Sammal on kyllä kiva paljaiden varpaiden alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on tosi pehmeää, ja talvellakin vihreää. Eli sammalnurmikko on ihan hyvä.
      Ainoa huono puoli sammalnurmikossa on se, että se ei kestä pelinurmikkona. Ja se ei silloinkaan ole kiva, jos silmiä hivelee enemmän heinänurmikko :)

      Poista
  2. Tämän kun olisin tiennyt aiemmin! Ajelin sammaloituneen nurmikon sammaleenpoistokoneella ja oli kyllä kova homma. Tuolla sammalsyöpöllä olisi päässyt huomattavasti helpommin, hitsi vieköön!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, Sammalsyöpöllä kun poistaa sammalen, ei tarvitse muuta kuin rakeiden levityksen ohjeen mukaan ja ehkä kastelua, jos ei sada. Ja samalla nurmikko tulee lannoitettuakin :)

      Poista
  3. Sammaleenpoisto sujuu samalla kertaa kun ajaa alueen ilmauslaitteella. Minulla on John Deeren polttomoottorikäyttöinen viiltoleikkuri joka viiltää maan auki pystysuunnassa 20-40 mm syvyydeltä ja nostaa kuolleen kasvimassan pois kerättäväksi. Samalla lähtee sammal. Levitin vuonna 2017 myös Biolanin sammalsyöpön lannoitteena ja sammaleen poistoon, ja sammal todella lähti ja nurmikko rehotti. Nyt edessä on uudelleen sama työ, sillä nurmikon hoito leikkuuta lukuunottamatta on jäänyt väliin 3 viime kesää. Minusta vaikuttaa siltä, että maanpinnan avaaminen möyhimällä kuollut tiivis kerros pois on välttämätöntä. Pelkkä aineitten käyttö ei riitä kuin hetkeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekkin ajoin keväällä John Deeren ilmaajalla nurmikon. Nurmikon ilmaantuminen tuolla koneella on vähän niin ja näin, mutta sammaletta lähtin aivan käsittämätön määrä, useita peräkärryllisiä. Ja todella nopeasti. Ja nyt syksyllä aijon ajaa vielä uudestaan, en tiedä että pitäiskö nyt heitellä sammalsyöppöä nurmikolle, jolloin sammal kuoliintuisi, ja ilmaajalla keräisi sammaleet pois.

      SAmmaleen poiston jälkeen kannattaa nurmikolle ripotella hienoa hiekkaa, niin tiivistyneestä multakerroksesta tulee ilmavampi, ja nurmikko kiittää, ilmaamista voi auttaa tökkimällä talikolla reikiä multaan

      Poista
    2. Nurmikon ilmaajat ovat tosiaan käteviä poistamaan sammaleen. Kannattaa lukea ohjeet hyvin, sillä ilmaajaa suositellaan käytettävän silloin, kun nurmikko on hyvässä kasvussa. Samoin Sammalsyöpön kanssa on hyvä lukea ensin ohjeet.
      Nimittäin jos nurmikko on liian rajussa kasvussa myöhään syksyllä ja tuleekin hankala talvi, voi nurmikko saada talvivaurioita.
      Hiekan lisäys nurmikolle ei sovi kaikille nurmikoille. Siinä kannattaa huomioida pohjamaalaji, mullan paksuus sekä syy tiivistymiseen.

      Poista