tiistai 2. lokakuuta 2018

Lähtikö sammal Nurmikon Sammalsyöpöllä?

Blogiyhteistyö - Biolan 
Nyt syksyn kursseilla monella tuntuu olevan ongelmana vanhan nurmikon sammaloituminen, joten tässä nyt postaus Sammalsyöppö testailuni kokemuksista. Ihan tarkoituksella seurasin nurmikon kohtaa näin syksylle asti, jotta näen miten sateet ja ilmankosteus vaikuttaa siihen. Sammal kun tunnetusti viihtyy kosteassa maassa ja säässä.
Kuva on otettu 6.5.2018 eli sammalta kasvoi paljon testikohdassa.

Nurmikon Sammalsyöppö ja hyötymikrobit...


Levitin Biolanin Nurmikon Sammalsyöpön säkin ohjeen mukaan. Lämpötilan tulee olla yli 10 astetta, jotta aineen hyötymikrobit alkavat toimia. Niiden tehtävänä on maaduttaa lakastunut sammal mullaksi. Sammalsyöppö on virallisesti lannoite eli se ei pelkästään hävitä sammalta vaan ravitsee myös nurmikkoheinien kasvua. Kastelu tehostaa ja nopeuttaa aineen vaikutusta, joten kastelimme kohtaa ainakin kerran viikossa.

Sammal kuuden viikon kuluttua...

Kesäkuun 20. päivä sammal oli jo selvästi kellertävää ja muu kasvillisuus terhakampaa. Tässä kohtaa meidän nurmikko on kukkanurmikkoa, joten varsinaista nurmikkoheinää siinä on vähän ja kukkivia kasveja enemmän.

Nurmikko neljän kuukauden kuluttua...

Syyskuun alussa nurmikosta oli sammal  jo hävinnyt. Heinät olivat selvästi vallanneet kasvualaa muilta kasveilta. Tässä kohtaa se sopii hyvin, sillä kohta on varjoinen ja kukkanurmikon kukat eivät sen takia kuki tässä.
Kaivelin nurmikon tyven esiin, ja todellakin sammaleesta ei näkynyt enää jälkeäkään. Yllättävän nopeasti sammal maatui, kiitos kuulunee Sammalsyöpön hyötymikrobien ja orgaanisten ainesten.Toisessa kohtaa sammalnurmikko...

Tässä vielä kuva ihan toisesta kohtaa pihaa,  jossa sammal on vallannut varjoisen nurmikon reunan. Kohta on sen verran sivummalla, että tässä saa sammal kasvaa.
Testikohta näyttäisi nyt myös tältä, jos siihen ei olisi keväällä laitettu sitä Sammalsyöppöä.

Sain Biolanilta Nurmikon Sammalsyöpön testaukseen, kiitos siitä heille.

Nurmikon Sammalsyöppö ekologinen valinta...

Nurmikon Sammalsyöppö on kiertoravinne eli osa sen raaka-aineista on teollisuuden sivutuotteita. Ennen nämä sivutuotteet olivat jätettä, mutta nykyään ne ovat arvokasta raaka-ainetta jollekin toiselle. Eli siinä mielessä ekologinen tuote. Lisäksi Sammalsyöppö sisältää orgaanisia aineksia noin 40%  ja hyötymikrobeja, mitkä kummatkin ovat tärkeitä elävässä maassa.

Syysterkuin Sari

4 kommenttia:

 1. Sammal on kyllä kiva paljaiden varpaiden alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on tosi pehmeää, ja talvellakin vihreää. Eli sammalnurmikko on ihan hyvä.
   Ainoa huono puoli sammalnurmikossa on se, että se ei kestä pelinurmikkona. Ja se ei silloinkaan ole kiva, jos silmiä hivelee enemmän heinänurmikko :)

   Poista
 2. Tämän kun olisin tiennyt aiemmin! Ajelin sammaloituneen nurmikon sammaleenpoistokoneella ja oli kyllä kova homma. Tuolla sammalsyöpöllä olisi päässyt huomattavasti helpommin, hitsi vieköön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Sammalsyöpöllä kun poistaa sammalen, ei tarvitse muuta kuin rakeiden levityksen ohjeen mukaan ja ehkä kastelua, jos ei sada. Ja samalla nurmikko tulee lannoitettuakin :)

   Poista