keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Puutarhan lehdet kompostiin

Meillä on iät ja ajat kompostoitu kaikki kasvijäte eli puiden lehdet, perennojen varret ja rikkaruohot. Ihan jo sen takia, että niistä tuleva multa on sitä parasta multaa kasvien ja maan kannalta. Ja se on ilmaista! Vielä lisäksi kompostointi on superhelppoa. Siis suosittelen puutarhajätteen kompostointia!

Haravoidut lehdet kompostiin...

Rakastan haravoimista ja tänään vielä sattui upea haravointisää, joten karkasin pihahommiin. 
Meillä on tapana haravoida pihaa sitä mukaa, kun puista ja pensaista putoaa lehtiä alas. Kuvan nuoren päärynäpuun kaikki lehdet olivat jo maassa, joten sen alusta oli kiva haravoida. Piha tuli heti siistimmäksi.
Muuten, olettehan muistaneet laittaa nuorille hedelmäpuille jo runkosuojat! Tuli vain tuosta kuvasta mieleen 😊


Sen sijaan vanhan pilvikirsikan alusta jäi huomiseksi, koska niitä sateli lehtiä alas jatkuvasti. Lilalle asterille ne kyllä antoivat kivan taustan.

Puutarhakomposti vai lehtikomposti...

Sanoisin, että meidän komposti on enemmänkin puutarhakomposti, koska siellä on kaikki puutarhasta tuleva jäte. Ja näin kasana eli avokompostina sen hoitokin on helppoa, kun kompostikehikon reunat eivät ole tiellä.
Tätä kasaa on aloitettu kokoamaan keväällä ja nyt se on lähes 2 metriä korkea.
Jonain vuonna kasa on isompi ja toisena vuonna matalampi, sillä osa lehdistä kärrätään vattumaalle.

Kompostikasan vieressä on viime vuonna koottu puutarhakomposti, jonka päällä on nyt risuhaketta. Ensi keväänä siitä saakin superhyvää multaa kasveille.

Paljonko multaa kasasta tulee...

Tästä keskustelimme tänään ja päätimme, että ensi keväänä se täytyy ihan laskea. Todennäköisesti 1-2 kuutiota, vähän vuodesta riippuen. Onkin jännä nähdä, miten tämä meidän mutu-arvio pitää paikkaansa 😊
Joka tapauksessa se kaikki tulee aina käytettyä ja tänä syksynä se loppui vähän kesken. Onneksi ensi keväänä on tiedossa uutta kompostimultaa.

Kompostin teko - kompostisarjan 1. osa - postaus


Olisi kiva kuulla, kompostoiko teistä kukaan puutarhajätteitä?

Syysterkuin Sari

Ps. Kompostin hoitoonkin on omat päivät kuukalenterin mukaan.

26 kommenttia:

  1. Kompostoin tietenkin - keittiöjätteet Biolanin lämpökompostorissa ja puutarhajätteet puukehikossa tontin nurkalla. :)
    Tänään syksyn ensimmäisiä amarylliksen sipuleita istutellessa tulikin mieleeni, meinaakohan Sari tänäkin vuonna tehdä kukkivan joulukalenterin joulublogin puolelle. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin kompostoidaan keittiöjäte Biolanin lämpökompostorissa, tosin vanhassa sellaisessa :)
      Hitsi, juuri tänään mietin sitä ja melkein jo päätin, että lopetan sen. Mutta nyt tästä kommentistasi tuli välittömästi monta kivaa ideaa mieleen joulukalenteriin. Tämä on tätä bloggaajan arkea... :)

      Poista
  2. Kyllä kompostoidaan. Mahdollisimman paljon rikkaruohoja menee lämpökompostoriin keittiöjätteiden lisäksi, mutta kun eihän sinne niitä paljoa sovi, niin meillä on noin kuution kokoinen, suht huolellisesti kasattu puutarhakomposti sekä pari suunnilleen samankokoista kompostikasaa. Puunlehdet, ruohosilppu, perennojen varret yms. pintakompostoidaan kukkapenkkien ja kasvimaan katteena sekä pensaiden alusilla. Nurmikolta en lehtiä juuri haravoi, vaan silputaan kaikki lähiaikoina ruohonleikkurilla nurmikon lannoitteeksi. En inhoa haravointia, mutta pidän iloisenkirjavasta nurmikosta niin paljon, etten raski haravoida lehtiä. Pyysin myös lähimmän naapurin puunlehdet itselleni, eipähän tarvitse heidän autolla kuskata niitä kaatopaikalle. Toisin sanoen halusin monta kottikärryllistä mahtavaa madonruokaa omaan puutarhaani :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on nykyään niin mahtavaa, kun on hyvinkin erilaisia tapoja tehdä tätä pihan syyssiivousta. Jokainen voi valita itselle ja pihalleen sopivimmat tyylit.
      Meillä kun on niitä espanjansiruetanoita, niin siivotaan lehdistä kaikki perennapenkit ja tiettyjen pensaiden alustat. Sillä minimoidaan se, että etanat eivät pesiytyisi niihin kohtiin. Ja siksi ei kasvimaallekaan kipata puitten lehtiä. Vattuja siruetanat eivät vaivaa, joten niiden alle uskaltaa viedä lehtiä.
      Tuo on kyllä loistava idea, pyytää naapurilta puunlehdet! Välillä melkein surettaa, kun näkee miten paljon hyvää multamateriaalia viedään kaatopaikalle. Ja sitten keväällä ostetaan iso kuorma elotonta multaa. Voi kun ihmiset ymmärtäisivät miten arvokasta kompostimulta on kasveille :)

      Poista
  3. Olen vuosia vetänyt pressulla kaikki syksyn lehdet vattumaalle rivien väliin katteeksi. Osa rikkaruohoista menee lämpökompostoriin ja loput ruohonleikkuu jätteiden kanssa omaan kaksiosaiseen kehikkonsa ,jonne sitten siirretään jälkikompostoitumaan lämpökompostorin tuotokset.Parin vuoden välein sieltä saa kunnon annoksen hyvin palanutta kompostia kasvimaalle kasvipenkkeihin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on käytetty tuota pressukikkaa, tosin isolla rakennusmuovilla ;)
      Nyt siirryttiin tähän suursäkki-kottikärry yhdistelmään. Vaihtelu virkistää.
      Kompostointisysteemisi kuulostaa tosi hyvältä ja käytännölliseltä. Rikkaruohoja tulee etenkin sadekesinä niin paljon, että harvalla ne mahtuu lämpökompostoriin. Nykyään me laitamme kaikki puutarhakompostiin, siellä ne maatuvat. Tosin siemenet jäävät itämiskykyisiksi, mutta sen kun muistaa, niin se ei ole ongelma.

      Poista
  4. Kyllä, ehdottomasti kompostoidaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että kompostointi on näinkin suosittua. Se kun on ekologinen tapa "hävittää" haravointijätteet, ja kaupanpäälle saa vielä hyvää multaa :)

      Poista
  5. Ilman muuta meillä kompostoidaan. Niin on tehty koko omakotitalossa asumisen ajan. Talousjätteet laitetaan lämpökompostoriin ja puutarhajätteet kolmeen kuution kokoiseen lautakehikkoon. Aiempina vuosina on saatu hyvää multaa. Tänä kesänä komposti kuivui helteiden vuoksi, eikä siellä kypsynyt mitään. Siitä en lannistu, vaan jatkan kompostoimista ja huolehdin kuivina jakelija kompostin kastelusta paremmin.
    Tykkään haravoinnista ja teen sitä sinun paikkasi eli pienissä erissä. Silloin haravointi ei tunnu niin työläältä. Tapaan myös silputa nurmikolla olevia lehtiä nurmikonleikkurilla pienemmäksi. Meillä on paljon vaahteranlehtiä, joiden maatuminen kokonaisina kestää kauan. Paljon haravoin lehtiä pensaiden alle, jonne ne katoavat tehokkaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kesä oli haasteellista kompostille ja sitä tosiaan piti muistaa kastella. Jännityksellä odotan, miten meidän kompostit ovat toimineet. Sen näkee keväällä. Ja se on puutarhakompostissa kiva asia, että vaikka massa on kuivahtanut ja maatuminen ei ole edennyt, niin prosessi kuitenkin jatkuu syksyllä. Se ei siis koskaan mene pilalle ;)
      Haravointi on kyllä niin ihanaa puuhaa, etenkin kun on kuiva syyssää. Täksi päiväksi ja koko viikonlopuksi onkin luvattu aurinkoa eli upeaa haravointisäätä.
      Lehtien silppuaminen ruohonleikkurilla onkin hyvä konsti hitaasti maatuville lehdille. Nopeuttaa niiden muuttumista mullaksi.

      Poista
  6. Kyllä vain puun lehdet ja kaikki muukin puutarhan jätteet on täällä kesäkodissa aina kompastoitu, huilin tässä haravoinnin lomassa ja vielä vähän on jäljellä tämän päivän urakasta. Täällä on mäyrä tehnyt omia temppujaan ja aina välillä se hajoittaa hyvät kompostipakat. Meillä kompostit tahdään tiukkaan tiiliskiven malliin ja multaa tulee, joka toki pitää seuloa tiheän verkkokehikon läpi, avokomposti ei tuota niin paljon kuumuutta, että kaikki rikkakasvien osat ja siemenet häviäisivät.
    Huilitauko loppui ja nyt loput lehtikasat kärrätään kompostiin, lehdet niitä vielä riittää koivua, tammea ja vaahteraa.....huh sentään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haravoinnin välissä onkin tärkeää huilia välillä ja pitää ainakin kahvitaukoja :)
      No jopas mäyrä on tehnyt temput. Oliskos kompostissa ollut sille jotain syötävää.... eikös se syö myös matoja. Niitä ainakin kompostissa riittää.
      Meilläkin kompostimulta seulotaan, mikäli ei ole niin kiire, että sitä ei ehdi tehdä. Seulottu kompostimulta on niin paljon siistimmän näköistä ja isot maatumattomat palat saa samalla eroteltua takaisin kompostiin.
      Ihania haravointihetkiä!

      Poista
  7. Meillekin laitettiin tänä syksynä kotipihaan lehtikomposti. Saapa nähdä, miten toimii? Jotkut valittivat, etteivät ole saaneet omaan toimimaan. Olen yrittänyt ottaa neuvoista opikseni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi olkoon loistavasta päätöksestä! Lehtikomposti on oikeastaan ihan käsittämättömän helppo, kunhan muistaa ne muutamat niksit. Taidankin kirjoittaa aiheesta uudet postuakset.
      Ja jos lehtikomposti ei näytä toimivan, niin se lähtee kyllä toimimaan ja lopputuloksena on aina multaa :)
      Paitsi jos sinne on laittanut kummallisuuksia, kuten muovia, paksuja oksia tms.

      Poista
    2. Joo, kirjoitapa postaus! Kuka sitä nyt muovia sinne!

      Poista
    3. Taidan kirjoittaa sen ensi viikolla, kun on enemmän aikaa :)

      Poista
  8. Meillä on iso, puusta rakennettu ja tervattu aumanmallinen kompostikehikko puutarhajätteelle - kaunis ja toimiva! Laitatko kompostikasan alle muovia tms. eristeeksi? Kyselee Kaija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauneus on aina tärkeää, myös kompostoinnissa :)
      En missään nimessä laita muovia kompostikasan alle. Se estäisi huipputärkeitä lahottajaeliötä pääsemästä maasta kompostiin.
      Meillä kasvaa juuriversoja tekevää kasvia kompostin lähellä, ja joskus se tunkee juuriverson kompostiin, mutta sekään ei haittaa. Kompostia kun kasaa, niin ne versot eivät lähde leviämään. Eli ovat pikkujuttu ;)

      Poista
  9. Vastaukset
    1. Ymmärrän täysin tuon "tottakai" :) Niin arvokasta ja samalla täysin ilmaista hyvää multaa on lopputuloksena.

      Poista
  10. Mahtavat kompostikasat. Meillä lehdet menevät alkuunsa kaikki muuhun hyötykäyttöön: Kasvien talvisuojakseen tai katteeksi. Osa silputaan ruohonleikkurilla nurmikolle. Jotain olen saattanut laittamaan kompostoitumaan jätesäkkeihin tai kompostiin. Keväällä ylimääräiset talvisuojaukset tulee siirrettyä kompostiin. Muuten kompostit ovat kyllä ahkerassa käytössä. Kohtuu pieneltä pihalta ei kuitenkaan tuollaisia määriä kompostimultaa saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän pihalta tulee paljon perennojen varsia, maa-artisokan varret ja muutaman ison puun lehdet. Ja tietysti myös kesän rikkaruohot eli syksyn kompostikasa on korkea ja leveä, etenkin tänä vuonna.
      Kiva kuulla, miten erilaisia tapoja on käyttää/"hävittää" puiden lehtiä. Tuon talvisuojauksen olinkin ihan unohtanut. Meillä niiden siruetanoiden takia lehdet siivotaan pois kompostiin tai vattumaalle. Lehdet ovat kyllä hyviä talvisuojauksessa, etenkin jos asuu täällä etelässä, jossa voi olla lumeton talvi.

      Poista
  11. Ilman kompostia ei puutarhanhoidosta tulisi mitään! Lämpökompostoriin mahtuu vain talousjäte ja murto-osa puutarhajätteestä, joten kaksi lehtikompostia hoitelevat valtaosasta perennojen ja lehtien maatumisesta. Hyvää multaa siis riittää mukavasti:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on niin totta! Miten sitä pärjäisikään ilman kompostia. Se on kyllä kätevä, kun ei tarvitse miettiä yhtään, mihin puutarhajäte laitetaan. Sitä kun tulee joka kerta, kun kitkee tai leikkaa kuihtuneita kukkia, saatikka nyt syksyllä :)

      Poista