sunnuntai 30. lokakuuta 2022

Ilmaista multaa 50 kottikärryllistä

 
Saatiin ilmaista multaa noin 50 kottikärryllistä meidän puutarhakompostista, jee!. On jo useampana vuotena pitänyt laskea, paljon multaa sieltä tulee. Nyt tänä vuonna muistettiin pitää kirjaa kuormista, tosin välillä tarvittiin vain vajaa kottikärryllinen ja joskus enemmän, jolloin kottikärryssä oli kukkurallinen lasti multaa. Joka tapauksessa yllättävän paljon saa pihan ja keittiön jätteistä hyvää multaa.

Kompostista ilmaista ja hyvää multaa...

Tältä näyttää kompostista saatu multa läheltä. Se on seulottu ja siksi siinä ei ole isompia risujen paloja. Tähän kompostiin oli myös lisätty biohiiltä aina välillä, samalla kun lisättiin kasaan uusia puutarhajätteitä. Multa on siis siitä kompostikasasta, johon aloitimme biohiilitestin. Siitä enemmän Parempaa kompostia biohiilellä -postauksessa. 
Biohiili selvästi paransi kompostin toimivuutta ja nyt tämä kasveille lisätty kompostimulta parantaa maata. Siinä oleva biohiili auttaa kasveja, maan mikrobitoimintaa ja maata seuraavat vuosikymmenet. 

Biohiiltä kompostikasaan tuo myös lämpökompostorista tuotu puoliraaka kompostimassa. Kylmän ajan käytämme kompostorissa kompostikuivikkeena biohiiltä sisältävää Tehokuiviketta. Siitä enemmän Biokompostoriin Tehokuiviketta jo nyt -postauksessa. Ja kesäajan lisäämme tavallisen kompostikuivikkeen sekaan hieman biohiiltä, jotta lämpökompostori toimii vielä paremmin.

Eli saamme kompostista biohiilikompostimultaa, joka on kasveille ja maalle parasta multaa👍

Kompostiin rikkaruohot, lehdet ja puutarhajäte...

Meillä puutarhakompostiin menee kaikki rikkaruohot, ilman juurien kuivatusta. Samoin viemme sinne kaikki puutarhasta tulevat kasvijätteet. Tältä kompostikasa näytti tänään. 

Kompostikasassa on kaikki puutarhajäte, mitä pihalta on tullut keväästä syksyyn. Ja sinne on myös haudattu se lämpökompostorista tullut puoliraaka kompostimassa. Kasa on noin 1,8 m korkea. Kun kasan päälle on viety uutta jätettä, se on taas korkeampi ja vähän ajan päästä se madaltuu. Pakkasilla kasasta nousee höyry näin syksyllä. 

Toimii siis erittäin hyvin, kun sitä hoitaa välillä. Jos vain vie puidenlehtiä ja muita puutarhajätteitä kasaan, eikä tee kasalle mitään sen jälkeen, siitä tulee tunkio. Nämä meidän kompostikasat on siis hoidettuja komposteja. Miten me sen teemme siitä Kompostin teko -postauksessa. Jos haluaa hoitaa komposteja oikein viimeisen päälle, niin hoitotoimet ajoitetaan kuun mukaan.

Tässä kuva viime vuoden puutarhakompostikasasta tänään. Se on katettu oksasilpulla, sillä kasa on ikään kuin loppumuhimisvaiheessa. Ensi keväänä katteen alla on valmista biohiilikompostimultaa. 

Puutarhajätteen kompostointi vaatii siis kaksi kasaa tai kompostikehikkoa.


Ilmaista multaa 50 kottikärryllistä kasvialueille...

Kottikärryjen tilavuus on noin 85 litraa (voi olla jopa 120 litraa, ei siis olla mitattu vielä), jolloin multaa tuli kompostista 4 250 litraa eli 4,2 m3.

Puiden lehdet, perennojen varret, lakastuneet kesäkukat, kitketyt rikkaruohot ja muut puutarhajätteet kannattaa siis kompostoida! Saa ilmaista multaa, puutarhajätteet saa kätevästi pois silmistä, eikä niitä tarvitse kuljettaa puutarhajätteen vastaanottopisteisiin.

Ollaan keväästä asti tyhjennetty valmista kompostimultakasaa ja nyt kuskattiin viimeiset mullat muutamaan perennapenkkiin ja siihen upeaan ryhmäruusupenkkiin. Keväällä levitettiin kompostimultaa toisiin perennapenkkeihin sekä uusille istutusalueille.

Tämän postauksen ensimmäisessä kuvassa on tehty jo kevääksi daaliapenkki valmiiksi eli lisätty siihen kompostimultaa reilusti. Toukokuun alussa siihen on hyvä istuttaa ne meidän vanhat oranssit daaliat.

Aika paljon vielä vihreää kukkapenkeissä näin lokakuun lopulla täällä eteläisessä Suomessa. Tähänkin penkkiin on lisätty pieni kerros kompostimultaa.

Puutarhaterveisin Sari


16 kommenttia:

 1. Teillä on todella upeaa tuo kompostin käyttäminen, hoitaminen ja mullantuotanto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ollaan kehitetty sitä vuosien saatossa helpoksi ja toimivaksi. Pihalla kasvaa isoja ja lehteviä puita, tosin osa lehdistä menee katteeksi. Ja vanhan pihan tapaan, meillä on myös paljon rikkaruohoja eli kompostiin hyvää jätettä.
   Kun kompostia hoitaa, niin homma myös pysyy helppona.
   Meillä on ongelmana ollut se, että sateettomana kesänä ei ole kasteluvettä kompostiin. Siihen löytyi ratkaisu biohiilestä, mistä ollaan nyt tosi iloisia :)

   Poista
 2. Kompostimulta onkin ihan parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Kompostimullalla saa parannettua niin hiekka- kuin savimaatakin. Samoin lavakauluksen heikkolaatuisen mullan kompostimulta muuttaa heti hyväksi.
   Kasvit viihtyy kompostilla parannetussa maassa, siis ihan parasta multaa :)

   Poista
 3. Huh, mikä määrä multaa. Tehän säästätte mullassa ison rahan. Kiitos tästä! Nyt kyllä tulee meillekin komposti pihalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta kannattaa ryhtyä kompostoimaan puutarhajätteet! Se kätevää ja saa ilmaista multaa :)
   Itsekin ihan ällistyttiin, miten paljon kompostista tulee multaa. Viimeistään keväällä mitataan kottikärryjen tilavuus, niin saadaan tarkempi kompostimullan määrä. Joka tapauksessa sitä tuli todella paljon.

   Poista
 4. Mahtavaa kierrätystä ja ilmainen multa kelpaa varmasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Kompostoinnissa sekin on todella iso asia, että pihalla on paikka, johon voi viedä kitketyt rikkaruohot, lakastuneet kukat, leikatut oksat, syksyn lehdet yms.. Ja piha ja kompostialue pysyy siistinoloisena :)

   Poista
 5. Meillä on kolmen vuoden komposti menetelmä puutarha jättteille ja sitten lämpökompostori mökin jättteille mihin lisätään myös ulkohuussin tuotanto ja pakastavan vessan tuotanto. Sitten yksi jatkokompostori ja hankimme vielä toisenkin ensi vuonna. Näillä mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin monta kompostia ja kompostoria. Käymälä- ja huussijätteen kompostointi on ihan oma juttunsa. Saatte varmasti paljon hyvää ja ravinteikkaampaa multaa, kun siinä on myös sitä huussijätettä :)

   Poista
 6. Jee hyvä hyvä. Ihan parasta multaa. Meillä kuution vanerinen eristetty lämpökompostori vm 96! Tyhjäsin pressun päälle ja alle suojaan, osan säkitän kasvariin, osan kättään perennoille. Talohuolto puhalsi pihoilta lehdet kasaan ja ruohonleikkurilla silppusin. Ehdinpäs jälleen. Nyt on jälleen täynnä, kananpaksit ja biohiiltä täälläkin mausteena. Ei tartte säkkimultia ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ravinteikas biohiilimulta on kyllä parasta multaa kasveille! Ihanasti sinullakin on oma systeemi ja tapa tehdä kompostimultaa. Sitä välillä tulee ihan ihmeteltyä, miten hyvää lehtijätettä viedään pihoilta pois, kun siitä saisi pienellä vaivalla hyvää ilmaista multaa.

   Poista
 7. Mahtava määrä multaa omalta pihalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin! Nyt kun sen oikein laski, niin tuntuu ihan käsittämättömältä määrältä. Joka vuosi sitä on kärrätty kasvimaalle ja istutusalueille, niin ettei sen määrää edes ole tullut ajatelleeksi.

   Poista
 8. Miten varmistuu se, ettei mullan seassa leviä rikkakasveja ja kukkapenkistä tule ruohottunut, kuten minun mielestäni meillä maalla kävi, kun äitini oli laittanut kompostimultaa penkkeihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluksikin kannattaa kitkeä ne rikkaruohot ennen kuin ne kukkivat tai ainakin kukinnan alkuvaiheessa. Silloin niistä ei tule kompostiin siemeniä.
   Toiseksi kompostia on hyvä hoitaa niin, että se todellakin toimii ja puutarhajätteet muuttuvat mullaksi. Silloin myös rikkaruohojen juuret kuolevat siellä.
   Meilläkin välillä tulee kompostimullasta joidenkin perennojen siemeniä ja niistä kasvaa taimia perennapenkkeihin. Ne on onneksi helppo kitkeä pois ja niitä tulee vähän. Melkeinpä ilmasta tulee enemmän rikkaruohojen siemeniä, mitä kompostimullasta.

   Poista