Tulppaanien sipulien istutus tehdään ennen talvea eli siihen asti, kun saa ne vielä istutettua maahan. Hyvin siis ehtii lähes koko Suomessa. Itse istutan sipulit aina kuun mukaan kasvavan kuun aikana, joko nyt tai sitten loppukuusta. Pitkä sääennuste ei lupaa vielä pakkasia tänne etelään, joten tulppaanien istutusaika jatkuu pitkään.
Tulppaanien sipulien kokoero...
Tulppaaneja on todella paljon erilaisia. On vähän jalostettuja eli lähellä alkuperäistä luonnonmuotoaan, joten niitä kutsutaan kasvitieteellisiksi tulppaaneiksi. Ja sitten on niitä pitkälle jalostettuja, joita näkee eniten myynnissä.
Joillakin kasvitieteellisillä tulppaaneilla on pieni sipuli, kuten kuvassa. Vasemmanpuoleinen on siis tavallisen tulppaanin sipuli ja oikeanpuoleinen kasvitieteellisen italiantulppaanin.
Kuvassa ne on meidän puutarhakompostimullan päällä eli mustat palat ovat biohiiltä.
Sipulit istutetaan niin, että multaa tulee niiden päälle 2-3 kertaa sipulin korkeuden verran. Eli isot sipulit syvemmälle ja pienet ylemmäs.Punaiset buharantulppaanit kasvitieteellisiä tulppaaneja...
Itse olen jo vuosia ihastunut erilaisiin kasvitieteellisiin eli vähän jalostettuihin tulppaaneihin. Tällä buharantulppaanilla on kauniin siro kasvutapa, sillä sen lehdet ovat kapeat samoin kuin nuppu. Lisää kuvia siitä Leiskuvat tulppaanit ja orkideanarsissi.
Erikoinen kasvitieteellinen tulppaani T. acuminata...
Vielä sirompi tulppaani on Tulipa acuminata, jonka kukan terälehdet ovat hyvin kapeat ja kukka muutenkin erikoisen veikeän näköinen. Tällaiset erikoiset tulppaanit ovat tosi viehättäviä 😊
Lisää kuvia tästä Erikoinen kasvitieteellinen Tulipa acuminata -postauksessa. Se on harvinaisempi, siksi sillä ei ole edes suomenkielistä nimeä.
Tulppaaneja leikkokukaksi tai pihan väripilkuksi...
Tavallisien tulppaanien joukossa on eri värejä ja jopa kirjavia sekä kerrottukukkaisia. Niitä voi kasvattaa kotipihalla myös leikkokukaksi, jolloin tulppaaneiksi valitaan "sisustukseen sopivia värejä" tai lempivärejä. Silloin ne eivät välttämättä kuki uudelleen seuraavana vuonna, joten joka syksy ostetaan uudet sipulit.
Itse istutan tulppaanien sipulit pihan väripilkuiksi, jolloin ne kukkivat vuodesta toiseen. Osa lajikkeista on lyhytikäisiä ja osa kukkii joka kevät, kunhan muistaa lannoittaa niitä.
Yksi tällainen pitkäikäinen tulppaanilajike on darwinhybridi `Apeldoorn` eli se vanhan ajan "tavistulppaani".
Lisää muita vuodesta toiseen kukkivia tulppaaneja listattuna Pitkäikäisimmät tulppaanit -postauksessa.
Tulppaanien istutus ruukkuun...
Tulppaaneja voi myös kasvattaa ruukuissa ja hyötää niitä kukkimaan aikaisemmin keväällä. Olen tehnyt niin monta kertaa ja se onnistuu hyvin. Ehkä parhaimpia siihen on aikaisin kukkivat tulppaanit.Ne istutetaan myöhään syksyllä ruukkuihin ja silloin niille riittää pienet ruukut. Niitä ei siis istuteta niin syvälle, kuin pihalle istutettaessa. Ruukut viedään kellariin tai vastaavaan pimeään ja viileään tilaan talven ajaksi. Multa ei saa kuivua liikaa, muttei saa olla liian märkää. Keväällä ne nostetaan valoon ja viileään tilaan, kuten parvekkeelle tai kuistille. Sisällä ne lakastuvat nopeasti, mutta viileässä kukinta kestää viikkoja.
Lisää kuvia näistä parvekkeen keltaisista buharantulppaaneista Mitä kuuluu itse hyödetyille sipulikukille -postauksessa.
Tulppaanien istutus ulos ennen talvea...
Tulppaanien sipulit istutetaan ulos ennen maan jäätymistä eli ennen talvea. Jos maanpinta on kevyesti jäässä, sipulit istutetaan rautakangen avulla. Ohjeenahan on istuttaa ne niin, että multaa tulee sipulin päälle 2-3 kertaa sipulin korkeuden verran.
Kuun mukaan hyvä istutusaika on maanantaihin 7.11.2022 asti sekä 25.11.2022 alkaen.
Suunnittele tulppaaneille parhaat paikat...
Jos haluat tulppaaneista monivuotisia kevätkukkia, niiden paikan on hyvä olla aurinkoinen ja maan läpäisevä. Kaikkein upeimman ja helppohoitoisimman kukinnan saat, kun suunnittelet tulppaanien paikat pihasuunnittelun periaatteiden mukaan. Silloin niiden lakastuvat lehdet eli rumuusvaihe ei myöskään muuta pihaa epäsiistin näköiseksi.
Siten piha pysyy kauniina ja helppohoitoisena 😊
Ihanat tulppaanit, ja tuo viimeisen kuvan ruukkuistutus on todella kaunis!
VastaaPoistaKeltaiset buharantulppaanit oli upeita kruunun sisällä. Itse asiassa se kevät oli hankala kasvien hyötöön, kun kovia pakkasia oli niin myöhään. Sen takia tulppaanien varret kasvoivat liian pitkiksi ja honteloiksi. Onneksi keksin tuon kruunun ja varret saivat tukea kruunusta. Sommitelmasta tulikin tosi kaunis :)
PoistaKiitos taas vinkeistä! Viime vuonna tein sen virheen, että istutin kellariin ruukkutulppaanit liian aikaisin ja varret olivat aivan valkoisia ja pitkiä, kun alkoi olla tarpeeksi lämmin siirtää ne ulos. Nyt istutan ne vasta joulukuussa; vein ruukut jo valmiiksi kellariin sitä varten. En pysty maahan istuttamaan tulppaaneita lainkaan; myyrät syövät ja kuljettelevat ne kaikki. Onneksi on narsissit ja laukat penkki-istutuksia varten. t. Helen
VastaaPoistaOle hyvä :) Kellarissa talvetettavat sipulikukkaruukut kannattaa tosiaan istuttaa myöhään syksyllä tai vasta joulukuussa. Itse aion istuttaa ruukkuun pieniä kurjenmiekkojen sipuleja, kun on sen aika.
PoistaOletko kokeillut kukittaa tulppaaniruukkua uudelleen seuraavana vuonna?
Narsissit on siitä kivoja, että niitä ei syö myyrät eikä peurat. Valikoimakin niissä on nykyään iso ja monipuolinen.