sunnuntai 20. marraskuuta 2022

Talvisuojauksia ja joulukielojen kaivamista

 
Ryhmäruusut ovat vielä ilman talvisuojauksia, sillä yleensä olemme suojanneet ne joulukuussa tai joskus vasta tammikuun alussa. Täällä etelässä talvi on viime vuosina tullut aika myöhään. Tältä näyttää nyt yksi ryhmäruusupenkin vanhoista tähkälaventeleista, jotka jouduttiin keväällä leikkaamaan alas. Ne lähtivät hyvin kasvuun ja kukkivat loppukesällä. Niitä emme taaskaan suojaa mitenkään. 


Ryhmäruusujen talvisuojaus talven tultua...

Talvenarat ryhmäruusut sekä jalo- ja peittoruusut kannattaa suojata esim. talvisuojaukseen tarkoitetulla turpeella. Se on siis lämpökäsiteltyä turvetta, joka siksi hylkii vettä ja pysyy kuivana. Siihen ei ole lisätty mitään muita aineita. Lisää ryhmäruusujen talvisuojauksesta sekä kuvia siitä vanhemmasta postauksesta Ryhmäruusut suojattu talvisuojaturpeella

Talvisuojauksia ja kevätauringolta suojaamista...

Sen sijaan laitoimme jo puupionille kepit valmiiksi, kun maa oli sula. Aiomme varjostaa puupionin kevättalvella varjostuskankaalla ja siksi nuo kepit. Eli jos et ole muistanut laittaa vastaavia keppejä kankaan tueksi, niin vielä voit ehtiä. Maa ei ole jäätynyt kuin ihan pinnasta, joten rautakangella saa kepeille kolot maahan.

Nuoret hedelmäpuut ja tietyt nuoret pensaat olemme suojanneet jo aikaa sitten, jotta rusakot ja peurat eivät syö niitä. Tämän peikonpähkinän latvassa on vielä lehdet, muuten se onkin jo pudottanut kaikki. Se on siis suojattu kanaverkolla. Jos et ole vielä suojannut nuoria hedelmäpuita, niin se kannattaa tehdä mahdollisimman pian. Vinkkejä löydät Omenapuun talvisuojaus nyt! -postauksesta.


Joulukielojen kaivamista joulukielopenkistä...

On ollut sen verran kaikenlaista muuta puuhaa, että olen ihan unohtanut kaivaa joulukielopenkistä joulukielojen juurakoita. Kaivoin ne eilen, vaikka kuun vaihe ei ole tällä hetkellä siihen hyvä. Nyt sai vielä helposti lapiolla maanpinnan rikki, ennen kuin maa jäätyy syvemmältä.

Istutin osan näistä saman tien ruukkuun, kylppärin lämpimälle lattialle. Loput istutan parempaan kuun vaiheen aikaan eli kasvavalla kuulla.

Joulukielojen kasvatus kukkaan on tosi helppoa, kunhan muistaa kastella multaa. Kielojen multa ei saa päästä kertaakaan kuivumaan ruukussa. 

Tämä oma joulukielopenkki on kyllä kätevä. Ei tarvitse lähteä metsään eikä kysyä maanomistajalta lupaa kielojen kaivamiseen. Joulukielopenkki on meillä pihalla, vanhan metsälehmuksen alla. 
Ja kesällä saa nauttia suloisesta kielojen tuoksusta 😊

Puutarhaterveisin Sari



2 kommenttia:

  1. Kiitos muistutuksesta! Minäkin olen unohtanut kaivaa kieloja eli nyt tuli kiire. Meillä sataa lunta ja lisää luvataan. Eli eikun pihalle lapion varteen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Lumessa on se hyvä puoli, että se hidastaa maan jäätymistä. Eli hyvin vielä ehtii kaivaa joulukielot.

      Poista