perjantai 11. marraskuuta 2022

Kuukalenterit puutarhanhoidon apuna

Blogiyhteistyö - Yläkuu kustannus

Puutarhanhoidon isona apuna on kuukalenterit, joista näkee hyvät päivät eri puutarhatöille. Posti toi jokin aika sitten Wanhan ajan Kuukalenterin 2023, jonka avulla teen verkkokursseille hyvien päivien listaukset. Tämä kuun mukaan ajoittaminen on tosi vanhaa perinnetietoa eli kansanperinnettä, mikä edelleen on täysin toimivaa. Ennen kuun mukaan ajoitettiin mm. eri maataloustyöt, rakentaminen sekä kehon hoito ympäri maapalloa. Täällä blogissa olenkin kirjoitellut paljon puutarhaan liittyvistä päivistä. 


Kuukalenterit auttaa puutarhatöiden ajoittamisessa...

Siementen kylvöt ja esikasvatus onnistuu parhaiten ja jopa heikosti itävistä siemenistä, kun kylvön tekee kuun mukaan hyvänä päivänä. Samoin pistokkaat ja taimet juurtuvat sekä lähtevät vahvaan uuteen kasvuun, kun ne pääsevät multaan kasvavalla kuulla hyvinä istutuspäivinä.

Kuun mukaan kannattaa ajoittaa myös omenapuiden leikkaaminen sekä muiden puuvartisten leikkaamiset.
Ja tietysti kuun mukaan ajoitetaan myös perunan istutus ja juuresten kylvöt. Sillä väärään aikaan tehtynä, juurekset kasvattavat komeat lehdet, mutta tosi pienen juuren. Alla huonoon aikaan kylvetty punajuuri, josta syötävää tuli niukasti. 

Perinteinen Wanhan ajan Kuukalenteri 2023...

Olen jo vuosia käyttänyt hyvien päivien katsomiseen Wanhan ajan Kuukalenterista / Yläkuu kustannus, joka on seinäkalenteri. Se on kätevä, kun kerralla näkee koko kuukauden päivät. 

Kunkin päivän kohdalla on merkeillä ja lyhenteillä ilmoitettu päivälle sopivia puutarhatöitä. 

Uutuus Hyvän kuun aikaan 2023 -kuukalenteri...

Yläkuu kustannukselta tuli tänä syksynä uudenlainen kuukalenteri, jossa on samat merkinnät kuin Wanhan ajan Kuukalenterissa sekä kehon hoitoon liittyvät päivät.  

Hyvän kuun aikaan -kalenterissa on viikkoaukeama. Siitä löytyy mm. kynsien leikkaamiseen, hammashoitoihin, hiusten värjäämiseen ja leikkaamiseen, jalkahoitoon, paastoon, pyykin ja ikkunoiden pesuun sopivat päivät. 
Aivan mahtavaa, että nyt samasta kalenterista löytyy  kaikki nämä tärkeät päivät. Sivun reunassa on myös värikoodi kasvavalle ja vähenevälle kuulla, mistä näkee heti kumpi kuun vaihe on menossa.
Tähän kalenteriin mahtuu myös omia muistiinpanoja ja merkintöjä. Aion pitää tätä pienenä puutarhapäiväkirjana, johon laitan tehdyt puutarhatyöt. Jälkeenpäin on helppo katsoa, mikä kuun vaihe ja eläinradan merkki silloin oli, etenkin jos epäonnistuu tai jokin onnistuu yli odotusten. Siten oppii.

Pikaisesti kun selailin kalenteria, niin silmiin osui heti sykähdyttävän ihania piirroskuvia kasveista😍
Tästä tuli nyt suosikkini kuukalentereista, nimittäin Yläkuu kustannuksella on muitakin kuukalentereita.


Mukavaa viikonloppua!


Puutarhaterveisin Sari2 kommenttia:

 1. Tuo Vanhan ajan kuukalenteri on ihan paras! Se on minulla keittiön seinällä ja siitä on kätevä katsoa kuukauden hyvät päivät. Seuraavaksi joulukuusen kaatopäivän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä :) Kuukausiaukeamasta on tosi hyvä katsoa ja suunnitella tarkemmin, minä päivänä tekee mitäkin puutarhatyötä. Yleensä kun on useampi vaihtoehto.
   Tänä vuonna joulukuusi pitääkin kaataa jo hyvissä ajoin, jos haluaa että kuusi ei heti karista neulasiaan.

   Poista