perjantai 17. kesäkuuta 2022

Erikoinen kasvitieteellinen tulppaani Tulipa acuminata

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Huikean erikoinen kasvitieteellinen tulppaani (Tulipa acuminata) on ehkä erikoisin kevätkukka meidän pihalla. Vähän jännäsin, miten se selvisi talvesta . Joten sen kehitystä tuli seurattua pitkin kevättä ja alkukesää. Se näyttää kuuluvan myöhäisiin tulppaaneihin eli se avasi nämä erikoiset kukkansa vasta kesäkuussa. Postauksessa tänään otettu kuva myös siitä uudesta marskinliljasta.


Tulipa acuminata nupussa 1.6....

Tällä tulppaanilla ei ole suomenkielistä nimeä, sillä se on niin harvinainen. Itse en ole sen sipuleita aiemmin edes nähnyt myynnissä. Sain nämä sipulit syksyllä Korpikangas Siemen-Fröltä. Ja innoissani istutin sipulit meidän laventelipenkin reunaan marraskuun puolen välin tietämillä. Meidän piha on siis Etelä-Suomessa, Nurmijärvellä.

Tulipa acuminata tulppaanilla on hyvin kapeat lehdet, eikä sitä niiden perusteella olisi äkkiseltään tunnistanut tulppaaniksi aikaisin keväällä. Onneksi istutin sipulit kohtaan, jossa ei juurikaan ole muita kevään sipulikukkia. Eli tulppaanin alut oli tosi helppo huomata.
Tältä tulppaani näytti kesäkuun ensimmäisenä päivinä. Sen nuppu oli jännän kapea, kuten sen terälehdetkin. Aika veikeä jo näinkin😍

Nuput värittyivät punakeltaisiksi ja olivat pitkään tällaisia lähes avautuneita. Tämä kuva on otettu 7. kesäkuuta.

Erikoinen kasvitieteellinen tulppaani...

Avautuneina nämä erikoiset Tulipa acuminata tulppaanit näyttivät tältä. Aivan ihastuttavan persoonallisia. Ja hauskan pirtsakoita 😍 Vai mitäs mieltä olet näistä?


Kasvitieteelliset tulppaanit ovat jalostamattomia tai hyvin vähän jalostettuja. Sen takia ne eivät näytä "tavallisilta tulppaaneilta", mitkä taasen on niitä pitkälle jalostettuja. Kasvitieteelliset tulppaanit ovat pidempi ikäisiä eli kukkivat vuodesta toiseen. Toki sipulit tulee istuttaa paikkaan, jossa tulppaanit viihtyvät. 

Kasvitieteellisen tulppaanin, Tulipa acuminata, kasvupaikka...

Tälle suositellaan aurinkoista paikkaa, jossa maan tulee olla läpäisevää, ravinteikasta ja ainakin keväällä kosteaa. Yleensäkään tulppaanit eivät siedä talvella märkää maata, eivätkä kesälläkään.

Marskinliljan kukkavarret jo näin isoja...

Samassa laventelipenkissä kasvaa syksyllä istutettu marskinlilja. Kerroinkin jo aiemmin, että tämä on ensimmäinen kerta, kun se näyttää onnistuvan meidän pihalla. Nyt löytyi sille selvästikin hyvä paikka.
Tältä marskinlilja näytti tänään. Yhdestä juurakosta kasvaa kaksi kukkavartta lehtineen. Teen tästä oman postauksen, kunhan kukat avautuvat. Tämäkin juurakko on Korpikangas Siemen-Fröltä.
Edit - kuvia tästä marskinliljasta kukkivana Marskinlilja kukkii vihdoinkin -postauksessa.

Rakastan kasvitieteellisten tulppaanien viehkeyttä...

Meidän pihalla kasvaa niitä useammanlaista ja olenkin kirjoitellut niistä monta postausta. 

 • Upea tulenpunainen buharantulppaani Leiskuvat tulppaanit ja orkidenarsissi -postauksessa. Sen tieteellinen nimi on Tulipa linifolia. 
 • Kauniin keltaiset buharantulppaanit, joilla on jännän punaiset heteet on Terttutulppaanit ja buharantulppaanit -postauksessa. Terttutulppaanilla (Tulipa praestans `Shogun`) on oranssit kukat. Tänä vuonna ne eivät kukkineet, joko viime kesän järkyn kuivuuden takia tai viime talven takia. Saa nähdä, kukkivatko ensi keväänä. Se on nimittäin täysin mahdollista.
 • Parvitulppaanit (Tulipa tarda) on myös helppoja ja leviävät siemenistä. Pitkäikäisimmät tulppaanit -postauksessa on kuvia siitä sekä muista vuodesta toiseen kukkivista tulppaaneista.
 

Sain Tulipa acuminata sipulit ja marskinliljan juurakon Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille! Korpikankaalla on hyvä valikoima näitä kasvitieteellisiä tulppaaneja, kuten myös tavallisia tulppaaneja.

Upeaa kesäistä viikonloppua!

Terkuin Sari

Ps. Huomenna lauantaina 18.6. on Suuri Kitkemispäivä aamupäivästä. Ihan vain näin pienenä muistutuksena 😊

2 kommenttia:

 1. Onpa todellakin erikoinen tulppaani! Kiitos, kun kirjoitat myös näistä erikoisemmista kasveista. Ne on minusta aina mielenkiintoisia nähdä ja lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta ja kiva kuulla, että pidät niistä :) Aina välillä koetan nostaa esiin jotain erikoisempaakin kasvia, sillä myös itse pidän niistä. Ja minua viehättää erityisesti nämä kasvitieteelliset tulppaanit. Tämä olikin todella hieno löytö!

   Poista