sunnuntai 17. heinäkuuta 2022

Marskinlilja kukkii vihdoinkin

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Vihdoinkin marskinlilja kukkii, jee! Tälle löytyi nyt selvästikin hyvä paikka. Olen aiemmin istuttanut marskinliljan juurakoita pariin muuhun kohtaan, mutta niissä marskinliljat eivät lähteneet kasvuun. Nyt kun löytyi hyvä paikka, niin tähän voisi istuttaa vielä pari juurakkoa lisää. Nimittäin marskinliljojen kukkavanat on todella näyttäviä ryhmänä. Hyvällä paikalla marskinlilja on monivuotinen.


Marskinliljan oranssi kukkavana...

Tämä on siis tarhamarskinlilja `Cleopatra` (Eremurus  x isabellinus `Cleopatra`), joka kasvaa yleensä 130-160 cm korkeaksi. Korkein marskinlilja lienee jättimarskinlilja, jonka valkoinen kukkavarsi on jopa 2 metriä korkea. 
Jotenkin tämä oranssi miellyttää minua eniten. Siinä on niin kaunis lämmin sävy, joka sopii hyvin yhteen vihreään ja ruusujen punaiseen väriin.

Tarhamarskinlilja `Cleopatra` kukki näin komeasti 15.7.2022. Se kasvaa meidän jaloruusupenkissä, jossa on myös ne vanhat tähkälaventelit.


Tässä siitä kuva 5.7.2022, kun kukkaterttu oli vielä täysin nupussa. Siinä näkyy myös marskinliljan lehdistö, joka muistuttaa kasvutavaltaan heinämätästä.

Nupputerttu kehittyi jännästi suoran varren päähän. Tämä kuva on otettu 23.6.2022. Lehdistö näkyy tässä vielä paremmin. Sille kasvoi toinenkin kukkavarsi, mutta sille tapahtui jotain mystistä. Ehkä jokin eläin katkaisi sen, tai puutarhanhoitaja 😀

Koristeelliset lehtitupsut keväällä...

Keväällä odotimme jännityksellä, nouseeko mullasta marskinliljan alku vai ei. Aiemmat kokeilut kun eivät olleet onnistuneet ja tässä jaloruusupenkissä kokeiltiin nyt ensimmäistä kertaa. 
Maasta tulikin kaksi lehtitupsua, mikä oli kiva yllätys. Nämä olivat hauskat tupsukat. Ja hyvin koristeelliset.
Kun näitä on kaksi, niin vasemman puoleinen on selvästikin ns. sivuverso, millä tavoin marskinliljat lisääntyvät. Kummankin lehtitupsun keskeltä kasvoi siis yksi kukkavana.

Marskinlilja kasvaa juurakosta...

Marskinliljan juurakko istutettiin maahan syksyllä, lokakuussa ja tietysti kuun mukaan. Sen juurakko on mustekalamainen ja sen keskellä näytti olevan ikään kuin iso kasvusilmu.


Jännät pienet kukat...

Marskinliljan yksittäiset pienet kukat on herkän kauniit pitkine heteineen. Kukat avautuvat varressa alhaalta ylöspäin. Vielä näyttää olevan muutama nuppu kukkavarren päässä😊

Sipulikukkien tapaan marskinlilja alkaa lakastuttaa lehtiään, kun kukat lakastuvat. Eli siksi se on hyvä olla muiden kasvien seassa. 

Marskinliljan kasvupaikka ja hoito...

Marskinliljat (Eremurus) viihtyvät aurinkoisella paikalla. Maan tulee olla läpäisevää, sillä marskinliljan juurakko mätänee helposti märässä maassa. Etenkin talvella maa ei saa jäädä liian märäksi.
Muuten maa voi olla tavallista multamaata lehtikompostilla parannettuna. Keväällä maata voi lannoittaa hieman.
Hyvällä paikalla marskinlilja on monivuotinen ja se voi jopa lisääntyä sivuversoista.

Marskinliljojen juurakot on myynnissä syksyllä. Ne istutetaan aika pintaa eli tämän meidän tarhamarskinliljan istutussyvyydeksi suositeltiin 6cm. Juuret tulevat tietysti vaakatasoon, mikä on juurten kasvutapa.
Maan pinnan voi peittaa myöhään syksyllä puiden lehdillä tai talvisuojaturpeella, kuten me teimme. Se siis lisää talvenkestävyyttä.


Sain tämän tarhamarskinlilja `Cleopatra` juurakon Korpikangas Siemen-Fröltä. Heidän verkkokaupassa on myynnissä useampaakin marskinliljaa, myös sitä korkeaa jättimarskinliljaa.


Olisi kiva kuulla, onko teillä kellään kokemusta näistä marskinliljoista?


Puutarhaterveisin Sari

2 kommenttia:

  1. Hieno ja kaunis väri! Itse olen nähnyt tässä lähellä yhdellä naapurilla sellaisen ison marskinliljan. Oli kyllä komea kukkiessaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin tällä väri on tosi hieno, hieman puuterisen oranssi. Meillä on kyllä muitakin oransseja kukkia eli pidetään selvästi oranssista :)
      Naapurisi marskinlilja voi olla se jättimarskinlilja, joka on näistä kaikkein korkein. Ja varmasi upea näky kukkiessaan.

      Poista