perjantai 15. heinäkuuta 2022

Pihakuulumisia heinäkuulta

Tässä pihakuulumisia heinäkuulta meidän pihalta. Sateet ovat saaneet monet kasvit hyvään kasvuun vasta nyt, sillä alkukesä oli sateeton ja maa jo aika kuivaa. Herkän kaunis viinikärhö aloittelee kukintaa parhaillaan. Kirjoitan siitä ihan oman jutun myöhemmin, kunhan saan otettua siitä paremmat kuvat. Nimittäin olemme tehneet sillä pienen testauksen biohiilellä. Siitä lisää myöhemmin.


Patiokärhö kukkii edelleen...

Näitä erivärisiä patiokärhöjä myytiin keväällä terassiruukkuun läpi kesän kukkijoiksi.  Patiokärhö kukkii jo -postauksessa on tästä minun upean punakukallisesta patiokärhöstä kuvia toukokuulta. Se on tosiaan kukkinut koko ajan keskeytyksettä ja siinä on myös paljon uusia nuppuja. Seuraavaksi onkin työlistalla, laittaa sille korkeammat tukikepit, jotta versoilla ja kukilla on enemmän tilaa kasvaa.


Vanhat oranssit daaliat aloittelee kukintaa...

Nämä oranssit daaliat ovat ihanan varmoja kukkijoita. Ne kukkii runsaasti pienellä hoidolla. Vanhat daaliat ja daaliakesä -postauksessa niiden uskomattoman upea kukinta toissa kesältä. Niiden juurakot istutetaan aina suoraan maahan yhteen riviin, ilman esikasvatusta. Meillä on muutama uudempikin daalia ja niistä yhdessä on vasta pienet nuput. 


Ihania laventelin ja hohtopiikkiputken siementaimia...

Meillä on ollut tämän kevään ajan kitkentäkiellossa laventelipenkki. Vanhoista tähkälaventeleista kuoli versot, melkein maan rajasta asti. Ennen niiden versot peittivät mullan pinnan täysin. Joten nyt ollaan jännityksellä seurattu, nouseeko mullasta laventelin siementaimia. 
,
Nyt niitä alkaa ilmestyä näkyviin, jee! Yksi pieni laventelin taimi näkyy kuvan vasemmassa reunassa. Toinen ihanuus viime kesältä tässä ryhmässä oli hohtopiikkiputki, joka on hyvä pölyttäjille ja perhosille. Se on kaksivuotinen eli kukkimisen jälkeen se kuolee. Ripottelimme syksyllä sen siemenkodista siemenet tähän penkin reunaan. Ja nyt siementaimia näyttää kasvavan jo kivasti. Kuvassa ne ovat noita pyöreälehtisiä taimia. 

Mustialanruusu yllättää...

Meillä kasvaa mustialanruusua pihalla omalla paikallaan, jossa se kukkii ihan hyvin. Mutta tämä kuvan mustialanruusu yllättää taas runsaalla kukinnalla. Se selvästi saa tukea versoilleen pihlaja-angervosta, koska se kasvaa tässä kohtaa niin korkeana. Se siis kasvaa pihlaja-angervojen keskellä. Tässä se on todella kaunis, jopa taiteellinen ilmestys😊

Sateet herättivät siruetanat...

Alkukesä oli siitä kiva, että siruetanoita näkyi vähän pihalla. Mutta sateet nyt herättivät ne liikkeelle ja niitä saa taas kerätä kunnolla. Ne ovat jo isoja, kun keväällä näkee eniten pieniä espanjansiruetanoita. Onneksi meillä on kasvimaan ympärillä etanaeste viritettynä. Täytyypäs muistaa tarkistaa, että se on vielä tahmea. Tarvittaessa käytämme myös etanaraetta tietyille kasveille.

Rikkaruohojen kitkemistä ja kompostointia...

Tänään taas hieman kitkin rikkaruohoja ja leikkasin kasveja. Kaikki tällaiset kasvijätteet kompostoimme ns. avokompostissa. Tänään, heinäkuun puolessa välissä, kompostikasa oli jo näin iso. Se on ehkä pari metriä leveä ja ainakin puolitoista metriä korkea. 
Saas nähdä, kuinka iso se on syksyllä😀

Ehkäpä ensi viikolla kirjoitan postauksen siitä biohiilikompostimullasta. Eli lisäämme kompostiin säännöllisin välein biohiiltä ja nyt ensimmäinen tällainen biohiilikompostikasa on valmista multaa. Siitä lisää Parempaa kompostia biohiilellä -postauksessa.

Kirjoitan siis uuden postauksen, miltä biohiilikompostimulta näyttää, kun alamme kunnostaa yhtä istutusaluetta ja siihen otamme sitä multaa. 


Vai onko jotain muuta aihetta, josta haluaisit blogjiutun?


Puutarhaterveisin Sari

4 kommenttia:

 1. Ihana juttu, että sateita on saatu, mutta inhaa, että siruetanat heti heräävät sen myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päästiin alkukesä aika helpolla kun siruetanoita oli niin vähän liikkeellä, joten nyt niitä jaksaa hyvin kerätä :) Ja kun tuntee niiden mielipaikat, niin sekin helpottaa keräämistä.

   Poista
 2. Minä ostin biohiiltä kompostia varten.Sirotellaanko sellaisenaan ja kastellaan hyvin vai liotetaanko veteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän vielä tarkennan eli oletko laittamassa biohiiltä keittiöjätteiden biokompostoriin vai puutarhajätteiden kompostiin?

   Poista