sunnuntai 12. kesäkuuta 2022

Etanaeste ja muita pihakuulumisia

Etanaeste on taas kunnostettu ja se onkin yleensä vuorossa heti kasvimaan kylvöjen jälkeen. Osa kylvöistä oli jo lähtenyt kasvuun, joten piti nopeasti saada etanaeste kuntoon. Kesäkukatkin on jo istutettu ja vanhat talvisäilytyksessä olleet on laitettu omille tutuille paikoilleen. Ulkona on ollut niin paljon puuhaa, että ei meinaa ehtiä kirjoittaa tänne pihakuulumisia. 


Etanaeste on paras estämään siruetanoita...

Heti kun tulee lämpimät säät ja vielä jos satelee, espanjansiruetanat tulevat piiloistaan esiin, syömään tiettyjä pihan kasveja. Niiden lempikasveja on kaikki kasvimaan pienet taimet, etenkin juuri itäneet taimet. Jo yhden yön aikana ne voivat syödä pitkät rivit taimia ja pavun taimista kummatkin lehdet. Kuvia syödyistä pavuista ja etanaesteestä näet Etanaeste ja espanjansiruetanat -postauksesta.

Etanaeste pitää siruetanat (myös lehtokotilot) hyvin poissa kasvimaalta, kunhan maalaa esteen joka kevät ja ehkä kerran tai pari kesänkin aikana. Me olemme käyttäneet vuosia jo EcoKoivun Koivuterva Hajustemaalia, mikä on etanaesteeseen paras ja toimivin.

Otin tämän kuvan ojan penkalta alkuillalla, jolloin siruetanat yleensä lähtevät liikkeelle. Kuvassa on siis neljä espanjansiruetanaa.


Daaliat hyvässä kasvussa... 

Nämä daaliat istutimme toukokuun alkupuolella, kuun mukaan hyvänä päivänä. Niiden juurakot on siis istutettu suoraan maahan, ilman esikasvatusta. Kuvassa isot versot kuuluvat isolle juurakolle. Sen oikealla puolella on pieni alku, tosi pienestä juurakosta. Ne ovat kummatkin niitä meidän vanhoja oransseja daalioita.
Mullassa on biohiiltä, jota näkyykin mustina pieninä paloina mullan pinnalla. Emme edelleenkään kastele näitä daalioita lainkaan.


Kasvien istutus kuun mukaan...

Viime viikot ovat olleet hyvää aikaa taimien ja kesäkukkien istuttamiseen, kuun mukaan. Melkein kaikki ollaankin saatu istutettua, mutta näiden punahattujen paikka ei ole vielä istutuskunnossa. Joten päästään istuttamaan ne vasta seuraavalla kasvavalla kuulla eli heinäkuun alussa. Siihen asti ne on ulkona ruukutuspöydällä.
Punahatuilla on kyllä komeat lehdet 😊

Kuvassa on vielä samettikukan taimia, jotka meidän teräsleidi eilen istutti kastelualtaisiin, seinänvierustan sepelin päälle. Ne oli kasvatettu siemenistä, kuten myös punahatun taimet.

Hyötytarhan pihakuulumisia...

Maa-artisokat on tuttuun tapaan lähteneet rehevästi kasvuun. Tästä näkee hyvin, miten tiivis alue niistä tulee vanhemmiten. Maa-artisokka onkin vanha kotivarakasvi.

Mansikat ovat kukkineet jo jonkin aikaa. Mansikkamaalle meillä on tulossa pieni muutos, jota odotan innolla. Siitä lisää lähiaikoina.

Uudehkot marja-aroniat kukkivat myös nyt parhaillaan. Niitä on kaksi pensasta marjapensaiden tavoin eli keräämme niistä marjat. Rusakot syövät aina niiden alaoksat ja joka kesä ne kasvattavat alas uusia oksia. Pidämme näitä kohtuullisen korkuisina, jotta marjoja on helppo kerätä. Nimittäin aronia voi kasvaa lähes 3 metriä korkeaksi.

Oravat ja linnut tarkkailevat touhujamme...

Kirjoitin toukokuun lopulla, miten kiva on seurata pihan eläimien puuhia ja sepelkyyhkyn pesänrakennusta. Nyt tuli taas huomattua useampaan kertaan, miten tarkkaavaisesti pihan eläimet seuraavat meidän puuhia pihalla. 
Kuvan orava oli pitkään ihan hiljaa puussa ja seurasi meitä. Samoin mustarastaat ja punarinta ovat usein lähistöllä, kun olemme pihapuuhissa. 
Kyllä piha olisi aika tylsä ja kolkko, ilman näitä kotipihan eläimiä 😊


Puutarhaterveisin Sari

4 kommenttia:

 1. Ihanasti eläimiä, vaikka noita etanoita saisi olla vähemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihalla on niin ihana puuhastella, kun samalla voi seurata eläinten touhuja :)
   Totta, etanoita saisi olla paljon vähemmän ja ne saisi olla myös pienempiä. Ja olispa ihanaa, jos niille kelpaisi vain eläinravinto ja jättäisivät silloin kasvit rauhaan.

   Poista
 2. Mikä tuo maalattu etanaeste on käytännössä,kun en saa selvää. Voiko se olla esimerkiksi kasvulavan seinä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo meidän maalattu etanaeste on muovinen nurmikon reunanauha ja se on jo vanha. Koivuterva Hajustemaalia voi levittää myös lautaan yms. Kannattaa huomioida, että pinta jää tahmeaksi. Se tahmeus onkin se juttu, mikä estää etanoita ja kotiloita ylittämästä maalattua pintaa.

   Poista