torstai 13. kesäkuuta 2019

Hyötytarha sokkelin viereen - hyödynnä koko piha

Blogiyhteistyö - Biolan 
Meillä hyötytarha taas laajenee sokkelin viereen, seinänvierustan sepelin päälle. Siten saa senkin tyhjän alueen hyvin hyödynnettyä. Ja mikä parasta, niin se on lämmin paikka ja sopii hyvin lämpöä rakastaville kasveille. Siis paikka on aurinkoinen.

Samettikukat rusakoille ja kasteluallas kesän reissaajille...

Aiemmin pihan rusakot söivät multasäkin reunalla kasvavat salaatit siististi lyhyiksi tyngiksi. Nyt sitten istutimme multasäkin reunalle niitä siemenistä kylvettyjä samettikukan taimia. Saas nähdä, kelpaavatko ne rusakoille 😊

Meillä on ollut jo monta vuotta nämä Biolanin Kastelualtaat seinänvierustan sepelin päällä. Kastelualtaan pohjassa ei ole reikää, joten sepeli pysyy kuivana... jos nyt joku jo pelästyi, että sokkeli kastuu.
Alla olevasta kuvasta näkee Kastelualtaan rakenteen. Multasäkki laitetaan kannen päälle ja mustat putkenpäät säkin pohjan läpi multaan. Lisää ohjeita Yrttimaa seinänvierustan sepelin päällä. Kasteluväli eli vesialtaan täytön väli on noin viikko, riippuen säästä ja kasveista. Eli sallii hyvin viikonlopun reissut tai jopa pidemmät, siksi nämä sopivatkin hyvin kesäreissaajalle.

Eri multasäkit eri kasveille...

Meillä on kahden Kastelualtaan päällä Biolan Yrttimaa-säkki. Niihin laitettiin nyt samettikukkien lisäksi salaattia ja persiljaa. Ehkä lisään toiseen vielä basilikaa, jonka ostan taimena.
Yrttimaassa on myös biohiiltä ja sammalta, mitkä auttavat pidentämään kasteluvälejä sekä pitävät kasvit terveempinä.
 Kolmas kasteluallas on varattu yhden kirsikkatomaatin ja parin munakoison taimille. Nekin taimet on kasvatettu itse siemenistä. Munakoison taimet kukkivat jo, ja parhaillaan totuttelevat ulkoilmaan. Viime yönä oli sen verran kylmä tuuli, että taimilaatikko siirrettiin suojaan.
Tomaatti ja munakoiso ovat niin lämpöä rakastavia kasveja, että olemme viivytelleet niiden istuttamista säkkiin. Nyt se täytyy tehdä, sillä kohta tämä kasvavan kuun jakso on ohi.

Säkkinä on Biolanin Kasvusäkki, jota käytetään paljon tomaatin kasvatuksessa. Säkin toisessa laidassa on varastolannoitteena Luonnonlannoitetta, josta kasvit ottavat ravinteita koko kesän ajan. Se vain täytyy pitää mielessä, että siihen kohtaan ei istuta taimia. Säkkiin on kyllä hyvin merkitty taimien istutuskohdat, eli jos vain lukee säkin tekstit niin ei voi tehdä väärin.

Kummatkin säkit ovat luomua. Olen saanut Biolanin Yrttimaa, Kasvusäkki ja Kasvusammalen testaukseen sekä vuosia sitten Biolan Kastelualtaat Biolanilta. Kiitos heille testausmahdollisuudesta!

Samettikukan taimilla hyvä juuret...

Nämä samettikukan taimet oli kylvetty 100% sammaleeseen eli Biolanin Kasvusammaleeseen. Juuret ovat kasvaneet siinä tosi hyvin, kuten kuvasta näkyy.

Tomaatti ja pelargoni sammalkasvualustassa...

Alla kuva siemenistä kasvatetuista tomaatin ja pelargonin taimista. Myös ne ovat 100% sammalkasvualustassa. 
Kuvan otin runkotomaatin takia, joka edelleen on pienessä kylvöruukussaan... sen runko on jo yli 90 cm korkea ja tukeva. Hassua miten noin isolla taimella voi olla noin pieni ruukku 😊


Tomaatti täytyy kuvata uudelleen, kun saan sen siirrettyä parvekkeelle. Nyt siitä ei saanut otettua hyvää kuvaa.

Puutarhaterkuin Sari



8 kommenttia:

  1. Käytin viime kesänä pelargoneille kasvusammalta ja hyvin kestivät katoksen alla kuivan kesän. Tänään käytin taas kasvusammalta, kun istutin tämän kesän pelargoneja. Pitää keväällä muistaa tuo taimikasvatusvaihe myös, jos vaan kasvusammalta siinä vaiheessa kaupoista vielä saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla kokemuksiasi kasvusammaleesta. Se on jollain tavalla yllättävää, miten hyvin pelargonit viihtyvät siinä. Sitä kun luulisi, että se on ihan liian kosteaa niille. Sammal pysyy ilmavana eikä tiivisty, kuten mullat... siinä lienee se syy :)
      Itse hankin aikaisiin kylvöihin kylvömullan/Kasvusammalen jo syksyllä valmiiksi. Niin säästyy kevättalvella niiden metsästykseltä.

      Poista
  2. Hyvä idis tuo sokkelin ojituksen hyödyntäminen ja myös tuo samettikukkien laittaminen reunalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seinänvierustalle mahtuu hyvin nämä kastelulaatikot. Ne on melkein kuin tehty niille ;)
      Hetken mietittiin jonkinlaisen verkon virittämistä laatikoiden eteen, mutta päädyttiinkin kokeilemaan ensin samettikukkia. Samalla laatikoihin tulee myös kaunista kukintaa.

      Poista
  3. Mainio idea hyödyntää sokkelia tuolla tavoin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on siitäkin hyvä paikka, että laatikon ympäriltä ei tarvitse leikata nurmikkoa tai muutenkaan miettiä maan pinnan kattamista :)

      Poista
  4. Tosiaan, mainio idea hyödyntää lämmin talon seinusta.
    Kaksi rusakkoa loikki aitamme takana keskiviikkoaamuna. Niiden koko on melkoinen ja ulottuvat syömään salaatitkin. Toivottavasti samettikukat ovat sen verran epämieliuisia rusakoille, että jättävät kaiken rauhaan. Kävivät meillä napsimassa lähes kaikista liljoista ja muutamista muistakin kasveista nuput. Olen siis hiukan kitkerällä tuulella rusakoiden suhteen - edelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole kyllä puutarhurilla aina helppoa. Meilläkin kasvimaalla osa itäneistä kylvöksistä on jo syöty ja rusakko oli taas asialla. Ja söi myös sieltä samettikukat. Joten saas nähdä, tekeekö saman noista kasteluallasviljelyksistä.
      Jotenkin muistelisin, että hautausmaalla jostain kukista rusakot olivat syöneet kukkia. Ja citykanit katkoneet kesäkukista kaikki kukat ja nuput pois. Aikamoisia ne pitkäkorvat!

      Poista