keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Purppura-apila ja hortensia - upea pari puolivarjoon

Blogiyhteistyö - Huiskula
Puolivarjon terassille sopii hyvin nämä erilaiset purppura-apilat sekä hortensiat. Kummatkin ovat kauniita myös syksyllä, eli tämä on pitkäikäinen istutus. Ja todella huoleton, jos vain muistaa hoitaa kastelun. Siis aivan täydellisiä kesäkukkia reissaavalle tai kiireiselle.

Isoon ruukkuun monta kasvia - hoito helpompaa...

Jos haluaa päästä helpommalla kastelun suhteen, niin kannattaa hankkia isot ruukut ja istuttaa niihin kasvit. Multa kuivuu pienissä ruukuissa tosi nopeasti, mutta isommassa multa pysyy pidempään kosteana. Ja kun multa ei pääse kuivahtamaan, niin kasvit voivat paremmin

Tähän isoon ruukkuun tuli siis kaksi ruukkuhortensiaa ja kaksi purppura-apilaa. Mullaksi laitoin luomulaatuista biohiilimultaa, jonka biohiilenpalat varastoivat vettä kasvien käyttöön. Eli kastelujen väli pitenee.
Samoin tein jo toukokuussa toiselle hortensiaruukulla, siitä lisää Terassihortensia kannattaa istuttaa isompaan ruukkuun.


Etupihalle kaunista...

Pahoittelen seuraavaa kuvaa, sillä kameran säädöt teki tepposet 😎 Siitä kuitenkin näkee istutuksen lopputuloksen. Kuva on otettu heti kasvien istuttamisen jälkeen. 
Apilan lehdet asettuvat paremmin, kun ovat tottuneet uuteen kasvupaikkaan pihalla. Nyt ne olivat hieman hassusti.
Tämä hortensia istutus tuli etupihalle, johon aurinko paistaa vain aamupäivällä.

Purppura-apilan kauniit lehdet

Näitä purppura-apiloita on erinäköisiä lehdistöltään. Tänään juuri ihailin meidän torimyyjällä niitä ja huomaisin muutamassa taimessa valkoiset valkoapilan tyyliset kukat. Nämä purppura-apilat (Trifolium repens lajikkeet) ovat valkoapilasta (Trifolium repens) jalostettuja lajikkeita. Siis lähisukulaisia, mutta  purppura-apilat ovat värikkään kirjavalehtisiä.

Viimevuotinen purppura-apila talvehti hyvin...

Viime vuonna minulla oli vähän toisen värinen purppura-apila ja istutin sen myöhään syksyllä maahan pensaiden väliin. Se talvehti hyvin. Kuvassa mustassa muovilaatikossa se on juuri maasta kaivettuna. Lehdet ovat aika vihertävät, koska pensaiden välissä oli niin varjoisaa. 
Nyt se pääsi samaan ruukkuun kahden vanhan vaaleanpunaisen pelargonin kanssa. 

Vielä riski yöpakkasista...

Näin alkukesällä on vielä hyvä seurata sääennustetta yölämpötilojen suhteen. Nimittäin vielä voi tulla yöpakkasiakin ja kasvit voivat paleltua. Kuulemma viime sunnuntaina aamuyöllä meillä täällä Uudellamaalla oli ollut pakkasta. Onneksi sitä ei tullut meidän pihalle, piha on sen verran korkeammalla, että alkukesän yöpakkaset ei osu meille.

Kasvit, kuten nämä munakoison taimet, ovat jo pihalla varjossa ja tuulelta suojassa totuttautumassa ulkoilmaan. Jos ennuste lupaa yöksi alle +10 astetta, nämä otetaan sisälle. Ovat sen verran lämpöä rakastavia kasveja. Niissä on muuten jo nuput 😊

Jos ennuste lupailisi yöpakkasta, niin hortensiat suojattaisiin moninkertaisella harsolla.

Sain purppura-apilat blogijutun tekoon Huiskulasta. Kiitos siitä heille!
Ne on kasvatettu Turussa, Huiskulan Puutarhalla, joten niitä löytyy myynnistä kukkamyymälöissä ympäri Suomea.


Kesäisin terveisin Sari

6 kommenttia:

 1. Onpa apila,todella kaunis väritykseltään.Hortensiakin on niin herkän vaaleanpunainen,että sopii hyvin tuohon purppura-apilaan,hienot yhdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä purppura-apilat ovat niin koristeellisen kauniita erikoisine lehtineen. Niissä on myös muita sävyjä kuin tuo tummanpunertava.
   Vähän kyllä yllätti, että se sopikin noin hyvin hortensian kanssa.

   Poista
 2. Enpä ole meilläpäin nähnyt tuollaista värikästä apilaa myynnissä. Se on hyvin kaunis. Mökinmuori

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on näkynyt myynnissä joitakin vuosia, toisaalta keväällä ostetaan aina eniten näyttävästi kukkivia kasveja. Joten ei ihme, että muita kasveja on tarjolla vähemmän, kuin näitä lehtikasveja :)

   Poista
 3. Voi kuinka nättiä tuo apila! Minulla odottaa isovalurautapata kesäkukkia ja olen miettynyt mitä laittaisin siihen. Sijoituspaikka on paahteinen, joten onko kokemusta sopiiko purppura-apila aurinkoon? Kaveriksi ajattelin pelargoniaa tai neilikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kauniilta yhdistelmältä :) Purppura-apila viihtyy myös auringossa, etenkin jos multa ei kuivu liikaa. Se on sitkeä kasvi.
   Minulla oli se viime kesänä lasitetulla parvekkeella ja viihtyi hyvin. Tosin aurinkoisina hellepäivinä nostin se lattialle, sillä lämpötila siellä nousee 40 asteeseen. Pihalla ei onneksi ole niin kovaa hellettä ;)

   Poista