perjantai 28. kesäkuuta 2019

Terveyttä edistävä puutarha - vanha fengshui tieto


On puutarhoja ja puutarhoja, osa niistä on terveyttä edistäviä ja osa "sairastuttavia". Näin ainakin vanhan fengshui tiedon mukaan, ja itse asiassa se on helppo huomata itsekin.
Tämä juttu on osa Puutarhan tärkeydestä terveyteen -yhteispostausta. Linkit muiden juttuihin löytyy kirjoituksen lopusta.

Huono ympäristö sairastuttaa…

Ankea, ruma ja hoitoa kaipaava puutarha vie mieltä alaspäin, vaikka ei puutarhasta ymmärtäisi mitään. Ja alavireisyys lisää sairastelun riskiä, tutkimustenkin mukaan. Koska nykyihmisellä näköaisti on niin hallitseva, niin näkymät vaikuttavat meihin vahvasti.

Vihreä ja kaunis puutarha tai jopa kuva siitä, taasen tervehdyttää. Siitä on ollut paljon mediassa tutkimustuloksia, mitkä lienevät jo kaikille tuttuja.
Eli kannattaa tarkastella nyt omaa pihaa... onko se sairastuttava vai tervehdyttävä.
Fengshui onkin osa kiinalaista lääketiedettä, jossa ympäristön merkitys tunnistetaan yhdeksi terveyteen vaikuttavista tekijöistä.

Kädet multaan ja fengshuin elementit...

Paljain käsin puutarhassa työskentely lisää vastustuskykyä ja vatsan hyviä bakteereja. Muutenkin käsillä tekeminen auttaa palautumaan stressistä ja mielipahasta.

Fengshuissa tämä nähdään vielä moninaisemmin. Eli eri tyyppisille ihmisille on omat tärkeimmät asiat puutarhassa. Esimerkiksi maa-elementin ihmisille kaikki maan kaivamiset ja "kädet multaan" -työt ovat erityisen hoitavia. Sen sijaan puu-elementin ihmisille kukkien nyppiminen ja tutkiminen on usein paljon terapeuttisempaa. Eli fengshui näkee ihmiset yksilöllisemmin.

Kauneus puhuttelee sielua...

Kauneus on tärkeintä! Ei siis tyylikkyys tai yhteensopivuus tai trendit tai yleinen maku. Ja mikä mielenkiintoista, kauneuden kokemiseenkin vaikuttaa ne fengshui-elementit. Siitä lisää ehkä joskus myöhemmin.

Kun näkee kauniin maiseman, auringossa hehkuvan tuohituomen rungon tai kukan koristeelliset emit ja heteet... se pysähdyttää ja kaikki muu unohtuu. Silloin kauneus puhuttelee sielua.

Ympäristön harmonisointi muodoilla ja väreillä...

Puutarhaa ja laajempaa ympäristöä on hyvä katsoa kokonaisuutena. Fengshuissa siihen otetaan mukaan myös talon muodot ja väritys, maastonmuodot sekä jopa ilmansuunnat. Nämä kaikki vaikuttavat siihen, mitä muotoja kasveissa suositaan missäkin kohtaa pihaa. 
Samoin valitaan huolella kasvien väritys, etenkin kun halutaan käyttää värikkäitä pensaita ja puita, tai pintamateriaaleja. Ja tietenkin isot vesiaiheet ja tulisijat sijoitetaan pienen tutkiskelun jälkeen kohtiin, missä en eivät aiheuta haittaa.

Konkreettiset teot luonnon puolesta...

Luonto ja kaikki luonnonmateriaalit ovat aina tervehdyttäviä ja tärkeitä ihmiselle. Puutarhassa onkin helppo tehdä konkreettisia valintoja, joilla auttaa luontoa voimaan hyvin. Oli ne sitten pölyttäjille sopivia kasveja tai maan pieneliötoimintaa parantavia tekoja. Samalla saa itselle hyvän mielen 😊

Puutarha vaikuttaa meihin kaikkiin...

Puutarha vaikuttaa siis talon asukkaisiin sekä kaikkiin, jotka sen näkevät vaikka tieltä. Aivan samalla tavalla laajempi ympäristö vaikuttaa meihin kaikkiin. Eli kun etsit seuraavaksi uutta asuntoa, tarkastele myös tontin lähiympäristöä.

Seuraava kuva on ihan testi mielessä tässä. Voit katsella sitä pari minuuttia ja tunnustella, mikä fiilis ja tunnetila sinulle tulee siitä.

Ja seuraavaksi katso alla olevaa kuvaa pari minuuttia ja tunnustele, mikä fiilis ja tunnetila sinulle tulee siitä.
Huomasitko mitään eroa?


Puutarhan tärkeydestä terveyteen -yhteispostaus...

Tähän siis osallistui muutama meitä Suuntana omavaraisuus -yhteispostaussarjan bloggaajista:
Vinkkinä... maanantaina tuleekin sitten Suuntana omavaraisuus -yhteispostaukset.

Lisää postauksia puutarhafengshuista…

Kesäterkuin Sari

Ps. Jos et tiedä, niin olen fengshui-konsultti ja hortonomina erikoistunut puutarhafengshuihin.

22 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen näkökulma! Pohdin värien käyttöä paljon omassakin puutarhassa. Pihakeinun ympärille olen kerännyt punaisia kasveja, keväällä tulppaanien aikaan se olikin piristävä näky! Mietin paljon juuri tätä että mikä koetaan "kauniiksi" tai "rumaksi" kenenkin mielestä. Monesti löydän mielenkiintoisia kasveja nimenomaan pahimmista "ryteiköistä" joten olen todella varovainen kitkemään tai leikkaamaan mitään. Mutta tässähän on todella isot erot, että mitä kukakin kokee miellyttävänä. Työn puolesta täytyy ottaa huomioon myös muiden toiveet ja tarpeet puutarhan suhteen vaikka itse viihdynkin hyvin luonnontilaisessa pihassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mikä mielenkiintoista ja haastavaa tässä asiassa, niin moni ei osaa määrittää sitä, mikä näkymässä on rumaa. Olen työni kautta usein huomannut, että rumana pidetään jotain "yleisesti rumaksi nimettyä", vaikkakin kohtaa rumentaa jokin aivan muu. Ja kun se on poistettu, asiakkaiden silmät ikään kuin aukeavat näkemään rumaksi pitämänsä paikan kauneuden.
   Olen usein pohtinut "luonnontilaista pihaa"... osa niistä on todella kauniita ja luonnontilassa. Sitten on niitä "luonnontilaisia pihoja", johon ihminen on jossain vaiheessa koskenut, myllännyt maata tms., ja luonto on ottamassa sitä takaisin... se väliaika on usein niin ruma ja ryteikköinen, siis minun mielestäni :)
   Tähän kyllä vaikuttanee se, että olen viettänyt lapsuuteni luonnonkauniilla harjualueella, mikä nykyään on Natura-aluetta. Eli ne aiemmat kokemukset ohjaavat meitä, haluttiin tai ei ;)

   Poista
 2. Olen joskus 2000 luvun alkupuolella käynyt puutarhaterapia kurssin...ja myönnän sen hoitavan vaikutuksen 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaankin, puutarhaterapia on ihan hoitomuoto. Ja todettu erittäin tehokkaaksi. Minäkin olen joskus niihin aikoihin käynyt siitä jonkinlaisen kurssin... ihan olen unohtanut sen. Täytyypäs tutkia hyllyjä, jospa vaikka löytäisin vielä muistiinpanot :)

   Poista
 3. Kiinnostava kirjoitus. Olen selvästi maa-elementin ihminen ;-D
  Viimeisistä kuvista tykkään kyllä enemmän toisesta. Ekassa kuvassa on niin kamalan ahdistavan kapea tila, ahdistavan korkea seinä ja naapuritalo aivan vieressä ja kukat puuttuvat. Pitäisi ensin kaivaa nuo tuijat pois ennen kuin voisi alkaa muokata paikasta mieleistään ja silti sekään ei muuttaisi seinää ja ahtauden tunnetta. Sen sijaan toinen, avara ja aurinkoinen tila oikein houkuttaa perustamaan kukkatäyteisiä kukkapenkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin pitkään, mitkä kuvat laittaisin ;) Heti huomaa, että olet puutarha-alan ammattilainen, kun lähdet miettimään muutoksia niihin kuvien pihoihin. Ja etenkin kun se maan kaivaminen ei tuota ongelmia... maa-ihmiselle ;)
   Kaikki eivät suinkaan lähtisi heti vauhdilla muuttamaan pihaa, kun pitää kaivaa lapiolla ja se koetaan hankalana.
   Fengshuin mukaan, kummassakin pihassa olisi "korjattavaa".

   Poista
 4. Mielenkiintoista oli lukea tätä. Huomaan olevani puuelementtien ihminen.�� Olen tutustunut fengsui kirjallisuuteen. Tykkään lukea niitä. Värit ja niiden sointu yhteeen luo tyytyväisyyttä. ����❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta :) Fengshui on todella mielenkiintoista ja sitä oppii ymmärtämään koko ajan lisää, kun kokeilee ja havainnoi.
   Ja se mikä siinä on tosi mahtavaa, niin jo pienillä muutoksilla saa tilan viihtyisämmäksi ja kaikille mieluisaksi. Ja värien valinta on juuri yksi osa sitä :)

   Poista
 5. Meillä mies on todella tarkkana siitä, että piha pysyy siistinä. Korjaamme työkalut, rakennustarvikkeet, kasteluletkut, lapsen lelut jne aina paikoilleen. Ja tämä on saanut pihan näyttämään mukavalta tämän vuosia jatkuneen remontin aikana. Vaikka piha itsessään ei ole vielä läheskään valmis ja monesti se on rehevämpi, kuin toivoisin, niin jo tämä rojujen puuttuminen ja rakennustarpeiden jne siisti pinoaminen saa pihan vaikuttamaan rauhallisemmalta ja seesteisemmältä.

  Oli muuten taas hurjan mukava lukea fengshui aiheinen kirjoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehelläsi on selvästi fengshui-silmää ;) Itse asiassa fengshuissa on 60-70% tervettä järkeä eli maalaisjärkeä. Osalla meistä sitä vielä on, onneksi.
   Siinä on myös sekin puoli, että tavarat löytyvät helposti jatkossa ja ovat pitkäikäisempiäkin kun eivät loju pitkin pihaa. Ja se on juuri sitä hyvää fengshuita.
   Kiva kuulla, että pidit tästä postauksesta :)

   Poista
 6. Miten fengshui näkee metalli ihmisen?
  Kiitos fengshui postauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Teen varmasti jatkossakin näitä fengshui postauksia, kunhan taas tulee sopiva aihe mieleen.
   Esimerkiksi metalli-ihminen voi pitää siitä, että kiveys on lakastu roskista. Nauttii siis siitä, että homma on tehty ja pinta on puhdas :) Kuulostaako sopivalta?

   Poista
  2. Kyllä kuulostaa, sitä on viime aikoina tehty, putsattu perusteellisesti kivetettyä käytävää ��.
   Tekisikö postauksen vesiaihe puutarhassa?

   Poista
  3. Taidat tosiaan olla aito metalli-ihminen ;)
   Vesiaihe puutarhassa on mielenkiintoinen aihe, ja tosi laaja. Varsinkin fengshuin näkökulmasta, se vaatisi hieman aiheen rajaamista tai jakamista osiin. Kiitos vinkistä, jään miettimään sitä :)

   Poista
 7. Mielenkiintoinen postaus taas kerran.Olenkohan puu-elementin ihminen ,kun todellakin nypin kuihtuneet kukat lähes päivittäin :).Jo pelkkä kasvien katselu on tosiaan rauhoittavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta :) Voi hyvinkin olla, että olet puu-ihminen. Tiedän ihmisiä, joilla kukkien nyppiminen rentouttaa heitä, vaikkakin se ulkopuolisesta vaikuttaa melkein pakkomielteeltä :)
   Tutkimuksetkin osoittavat, että kasvien katselu rentouttaa eli ihan mittareilla mitattuna verenpaine laskee, palautuu stressistä yms. Sen kyllä puutarhaihmiset tietävät :)

   Poista
 8. Mihinköhän kategoriaan pääsee kun molemmat puutarhakuvat olivat jotenkin ahdistavia? Ensimmäinen oli ahad, kapea ja täynnä kovia materiaaleja. Toinen kuva huutaa rakkauden kaipuuta. Jos kolmantena vaihtoehtona olisi ollut villiintynyt mummon mökin piha olisin valinnut sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa fengshuin mukaan kummatkin puutarhat kaipaavat muutoksia. Sen kyllä aistiikin :)
   Mummonmökin piha olisikin jännä fengshuin näkökulmasta. Ja niitä kun on vielä erilaisia, niin olispas kiva joskus päästä tutkimaan niitä :)

   Poista
 9. Nuo kuvat olivatkin jänniä, kun niitä katseli ja erityisesti sen jälkeen kun luki Sailan ja Anonyymin kommentit. Minustakin ensimmäinen puutarha on ahdas ja jäykkä ja haluaisin sinne myös edes jotain kukkivaa. Onhan se toki siistin ja viimeistellyn näköinen, mutta minusta se viestii myös sitä, että "tässä puutarhassa ei ole mitään nähtävää, tulkaa suoraan sisälle". Puutarhan ilme ja viesti muuttuisi totaalisesti, jos polku kulkisi oikeasta alanurkasta vinottain vasemmalle muurin viereen ja kääntyisi siitä taas oikealle kohti portaita. Istutuksiin harkitusti paria-kolmea eri kasvia niin kuin siellä nytkin on ja mieluusti siis ainakin osa kukkivia. Silloin ehkä kapeus, suoraviivaisuus ja korkea muuri eivät tulisi niin hallitsevina esille. Toinen kuva taas tuoltaan on rähjäisen ja todella ankean näköinen, mutta siinä on mahdollisuuksia vaikka mihin. Kuten Saila, niin minäkin näin siellä jo sieluni silmin vaikka mitä. Mielenkiintoisia nämä makuasiat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana lukea näitä teidän tuntemuksia ja mitä ideoita kuvat teissä herättää :)
   Kukat ja kivet tuovat tosiaan ilmettä pihaan, oli se sitten mieluinen tai ei. Ja jos varjoisuuden takia ei ole kukkivia kasveja, niin millä korvata kukat. Siinä on kyllä paljon pohdittavaa.
   Ja tosiaan ovat vielä makuasioita ja fengshuissa ne elementitkin tulevat kaiken muun lisäksi. Eli kyllä siinä saa muutaman hetken pohtia, että saadaan mieluisa ja hyvä piha :)

   Poista
 10. Samaistun tuohon ruma puutarha-paha mieli ajatteluun. Itselläni on parhaillaan hyvin ankea ja ruma puutarha ja se tuntuu, valitettavasti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kun tilanne on se, että piha on omasta mielestä ruma tai ankea, asialle kannattaa alkaa tehdä jotain. Ja jos voimavarat ei riitä, eikä saa apua muilta, niin yksi hyvinvoiva kesäkukkaruukku sisääntulossa tai terassilla voi auttaa asiaa. Sitä siis hoidetaan ja hoivataan sekä tietysti ihaillaan vähän väliä:)
   Ja on hyvä muistaa, että mihin kiinnittää huomiota, se kasvaa mielessä. Eli jos koko ajan tuskailee rumaa kohtaa, niin kohta ei näe kuin pihan rumat kohdat. Kaikki kauneus jää silloin huomaamatta ;)
   Tsemppiä, ja toivottavasti saat pihasi ankeuden muuttumaan mieluisammaksi!

   Poista