lauantai 15. kesäkuuta 2019

Viehättävä pioni hybridi pysyy pystyssä ilman tuentaa

 Pidän näistä helpoista ja varmoista perennoista, kuten tästä hybridipionista. Nyt kun se on ollut jo pari vuotta paikallaan, niin emme hoida sitä mitenkään. Sitä ei tarvitse edes tukea. Se on pysynyt pystyssä jopa myrskyisinä päivinä. Ja mikä ihaninta, sen kukat oikein loistavat väreillään.Vaaleat kukat ovat olleet kauemmin avoinna ja vahvemman punaiset vasta aukeamassa. Edelleen siinä on myös nuppuja. Kukinta kestää siis pitkään.

Hybridipionit ovat monen lajin risteytyksiä...

Tämä ei siis ole kiinanpioni (jalopioni) vaan kuuluu uuteen pionien ryhmään, jotka ovat syntyneet kun useampi pionilaji on risteytetty keskenään. Harmillisesti tämän meidän hybridipionin lajikenimi on kadoksissa, ja jos se löytyy lisään sen tähän.
Hybridipioneja on siis eri lajikkeita ja värit voivat olla hyvinkin erikoisia kuten tummia tai oransseja

Puupionin kukinta on jo ohi...

 Puupionin kuihtuneista kukista alkaa kasvaa aika koristeelliset siemenkodat. Voi olla, että leikkaan ne pois tai sitten jätän ne kehittymään.
Postaus sen mykistävästä kukinnasta Puupioni kukassa, vau!

Kiinanpionit ovat vielä nupulla...

Tänään kun kiertelin pihalla, niin löysin vasta kaksi auennutta nuppua. Nekin olivat kaatuneet kaivon rengasta vasten eli olivat tosi lämpimässä ja suojaisassa paikassa. Kaikki muut pionit ovat vielä tiukassa nupussa. Niiden kukintaa saa siis odotella.

Lisää pioneja...

Hankintalistalla on vielä Itoh-hybridi, joka kukkii pitkään tuoksuvin kukin. Siitä löytyy hieno kuva postauksessa Palkittu perennataimitarha Harjunpään Taimisto. En ole vielä ostanut sellaista, sillä ensin sille pitää keksiä hyvä paikka, jotta se pääsee sitten kukinnallaan loistamaan 😊

Kannattaa siis istuttaa eri pioneja pihalle, niin saa nauttia pionien ihanasta kukinnasta pidempään.

Ohje miten pioni istutetaan oikein...

Sain hyvät ohjeet kauan aikaa sitten Pionien Kodin Pionivaarilta. Postaus siitä... Pioni `Claire de Lune` ja oikea pionin istutustapa. Pionit on helppoja kasveja, kunhan ne on istutettu oikein.

Ihanaa viikonloppua!

Terkuin Sari

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Sen väri on aika jännästi erisävyinen eri valossa, ja tosi hankala kuvata ;)

   Poista
 2. Kaunis pioni ja aivan ihana kukkapenkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Siinä on enemmän alkukesän kukkijoita, sillä sen lähellä on toinen kukkapenkki, jossa on näyttävä loppukesän kukinta.

   Poista
 3. Nätti! :) Itsellänikin on yksi hybridi, "Buckeye Belle". Reippaasti punnersi ensimmäisen kukkansa tänä vuonna, toivottavasti ensi kesänä tulee jo runsaampi kukinta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun hybridisi onkin upean tummakukkainen! Sitä lajiketta olen ihaillut usein kuvastoissa.
   Todennäköisesti ensi vuonna siinä on jo useampi kukka. Tässä meidän yksilössä kukkien määrä on kasvanut joka vuosi :)

   Poista
 4. Upea pionivuosi on tulossa! Minullakin quad-hybridien kukinta on ennen näkemättömän runsas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisivat pionit pitää viime kesän kuumuudesta ja kuivuudesta :) Monella puuvartisetkin pionit ovat kukkineet ihan ennätyksellisen paljon.

   Poista
 5. Meillä kuolanpioni on jo kukkinut, muut vasta pullistelevat nuppujaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuolanpioni onkin niin kaunis. Meillä alkaa varmasti tällä viikolla aueta kiinanpioneista enemmänkin nuppuja, jos sääennuste pitää paikkaansa. Ja pihalla on myös muutama niin varjoisalla paikalla, että niiden nuput ovat vielä tosi pieniä. Tietää siis pitkää kukinta-aikaa :)

   Poista
 6. Minäkin perustin uuden kolmion mallisen pionipenkin kolmelle kiinanpionille vuosi sitten, jonka sivut n. 130 cm pitkiä. Kaksi niistä jopa kukki tänä kesänä. Nyt vaan ihmettelen, että mitä ihmettä voisin laittaa siihen penkkiin kaveriksi? Vähän joka paikassa kirjoitetaan, ettei juurilla saisi olla kilpailijoita. Kun multa on näkyvissä niin tulee rikkaruohoja ja houkuttelee kissojakin tarpeilleen. Viime viikolla kitkin rikkaruohot ja laitoin tulppaanien sipuleja. Sinullakin näkyi vuorenkilpiä aika lähellä pioneja. Pitäisikö laittaa jotain lehtipuukatetta tai kiviä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pionin kanssa voi kasvattaa jotain matalajuurista kasvia, joka ei leviä voimakkaasti. Jos muistan oikein, niin Pionien Koti joskus suositteli esim. kivikkokasveja pionien kaveriksi. Tärkeää taitaa olla, ettei anna kasvin versojen kasvaa pionien versojen tyvelle. Ja että pionien alaosa on ilmava.
   Kuvan kohdasta vuorenkilven lehtiä leikataan pois aina välillä. Eli pidetään vuorenkilpeä "kurissa" :)
   Kivikate voisi sopia pionille hyvin, mutta ei ehkä lehtipuukate.

   Poista