torstai 17. kesäkuuta 2010

Pioni `Claire de Lune` ja oikea pionin istutustapa...

Käväisin eilen hakemassa Kuupuutarhaani pari pionin tainta Pionien Kodilta. Ovat muuten komeat taimet, mutta niistä myöhemmin.

Pioni `Claire de Lune`

Kuvassa Gardenian pionitarhasta `Claire de Lune`täydessä kukassa. Kerrassaan upea näky!

Yksittäinen kukka on iso...

Kuten olen kertonut, siirsimme pionit toiseen paikkaan viime syksynä. Nyt olemme vähän ihmeissämme, miksi ne eivät kuki juuri yhtään. Kaiken pitäisi olla niillä hyvin.
Tiedän, että pionit viihtyvät läpäisevässä maassa, mieluimmin kumpareistutuksessa. Ja senkin tiesin, että multaa saa tulla juurenniskan (juurten ja versojen yhtymäkohta) päälle kuin vähän.
Fiksuna kysyin neuvoa Pionien Kodin asiantuntijoilta Marketanpuiston tapahtumassa.
Pioni on kuulemma todella tarkka siitä, ettei sitä istuteta liian syvälle! Alla olevasta kuvasta näkee, miten varren alimmat minilehdentyngät tulee näkyä....
.
Meidän pionit ovat menneet pari senttiä liian syvälle, jotenkin ihmeellisesti 😏 
Siis ei kun multaa poistamaan....

Eilen sain taas lisää tietoa pioneista Pionien Kodin Pionivaarilta.
Tämän tyyppiset asiantuntijat, jotka jaksavat jakaa tietoaan muille, ovat kullan arvoisia!

Eli pionien oikea istutustapa :

Pionitarhan maassa tulee olla läpäisevyyttä eli kunnon kohopenkki savimailla. Pioni pitää hiekkamullasta, mutta ei turpeesta. Kuopan pohjalle laitetaan kanankakkaa, joka peitetään mullalla. Eli pionin juuripaakku ei saa osua kanankakkaan. Ja sitten istutetaan pionin taimi siten, että taimen juuripaakku peittyy mullalla vain niin, että se jää juuri ja juuri piiloon. Multaa ei saa laittaa yhtään enempää taimen juuripaakun päälle!
Pionin istutustiheys riippuu pionilajista. Esim. kiinanpionin istutusväli on 60-80 cm.

Pensaspionin kukka

Eikös olekin upea pensaspionin kukka! Ei äkkiseltään uskoisi pioniksi.
Puutarhassa sitä oppii helposti kantapään kautta, etenkin jos joku viisaampi vähän neuvoo 😊
.

Suuri kitkemispäivä

Ai niin, huomenna perjantainahan on se Suuri Kitkemispäivä ! Ihan vaan ajattelin muistuttaa.....

16 kommenttia:

 1. Sari, olen tappanut kaikki pionit, enkä ryhdy siihen enää, siis pioneihin. Mutta menen kohta kuvaamaan yhtä 'pionivaaria', jonka kuuluisa puutarha on esitelty monissa lehdissä. Hän on amattilainen toisessa tai kolmanness apolvessa. Jos kuvat onnistuvat, blogiini tulee sittenkin pioneita;-)

  Minun virhe oli se, että siirtelin niitä. Pioni ei kuulemma siedä siirtämistä. Ja nyt vielä noin tarkka istutussyvyys...

  VastaaPoista
 2. Lähdenkin heti tutkimaan, miten syksyllä istutin siirtopionini, jotka kylläkin ovat edelleen hengissä.

  VastaaPoista
 3. Minua ihmetyttää pioneissamme tänä vuonna pituus. Pionit istutettiin toissa kesänä ja viime vuonna ne jo kukkivat hienosti. Nytkin on paljon nuppuja, mutta kukkavarret valtavan korkeita, ainakin 20-30 cm viimevuotista pitemmät. Vaikuttivatkohan talven kylmyys ja suuri lumimäärä jotenkin, sitä olemme pohtineet. Kukkiin on nyt laitettu tukikaaret. Toivottavasti kukkiminen onnistuu pitkästä varresta huolimatta.

  VastaaPoista
 4. Toivottavasti muistan nuo hyvät neuvot sitten kun joskus saan pioneita pihalleni. Tässä vaiheessa haaveilen, että kunpa joskus minunkin pihallain....

  VastaaPoista
 5. Meillä on vain yksi, viime vuonna istutettu pioni ja sen kanssa kävi keväällä vähän huonosti. Ensin itse kävelin vahingossa sen päältä ja sitten kun se pääsi uudelleen pieneen alkuun kyyhkyt talloivat sitä. Onneksi se taas lähtenyt kasvamaan:)

  VastaaPoista
 6. Mulle on Viherpeukaloilta tulossa pioneita lähipäivinä perennapenkkiin. Just eilen luin vanhaa Kotipuutarhaa ja sieltä Pionivaarin haastettelua.
  Oon mätänny puutarhaturvetta perennapenkkiin, lisäsin siihen oikein kompostiaki, että pioneille ois hyvä ja ravinteikas alku =). Täytynee kaapia pois ja siirtää toiseen paikkaan ne herkut. Ja laittaa hiekansekasta puutarhamultaa tilalle. Hieno homma että etukäteen sain vinkkejä lehestä ja sulta :).

  VastaaPoista
 7. Kiitos Sari tuosta huomisesta "suuresta kitkemispäivä" tiedosta :) Menen heti aamulla rikkaruohojen kimppuun pihalle, toivottavasti tuottaa pysyvää tulosta!
  Ompas suloinen pionivaari, minä olen ihan ihmeissäni kun olen aloitteleva pionisti ja sain viime vuonna istuttamani pionit upeaan kasvuun ja loistoon ensiyrittämällä. Istutin juuri kohopenkkiin ja multaa juuri juuri peittämään juuripaakku! Ja lannoittanut olen hieman, kastellut niukasti ja jutellut niille..:)

  VastaaPoista
 8. Samanlaisia ohjeita löysin pari viikkoa sitte netistä jostain, kun sain naapurilta pioneja. :) Kevät ei ole hyvä ajankohta siirtää, mutta onneksi ovat hyvin lähteneet kasvamaan ja pari nuppuakin näkyy! :) Kiitos sinulle Sari, kun sinäkin jaat tietojasi eteenpäin!

  VastaaPoista
 9. Minulle nämä ohjeet sattuivat tosi sopivasti, sillä ajattelin istuttaa ensimmäisen pionini tänä kesänä. Kiitos neuvoista, laitan ne mieleeni.

  VastaaPoista
 10. Minä pidän pioneista aivan suunnattomasti. Mutta vieläkään itselläni ei sellaista kasva. Tänä vuonna olin päättänyt sellaisen ostaa, mutta sitten veivätkin ruusut voiton.
  Mutta vielä en heitä kirvestä kaivoon, pioni meidän pihalle joskus vielä tulee. Pitää vaan keksiä sille paikka, kuten sanottua, ruusut veivät sen nyt.

  VastaaPoista
 11. Hyviä ohjeita!Nuo pionit ovat niin kauniita!:) Olisipa tosiaan mukava tavata joskus tuollaisia pioni asiantuntijoita.

  Minä olen istuttanut kaksi pionia itse.Toisessa on 5 nuppua ja toisessa 1.En ole uskaltanut siirtää takapihamme vanhaa pionia juuri sen takia että jos se lopettaa kukkimisen.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 12. Kauniita ovat pionit, pojan kummitädillä sellaisia kuin ruusut ja kukkivat joka vuosi mahtavasti. Meillä pionien uudelleen istutukset täytyis varmaan hoitaa kun ovat sen oloisia, olen ollut arka sitä tekemään, mutta tehtävä on ennen kuin kokonaan häipyvät. Kaikki vinkit ovat aina varteen otettavia, kiitos taas.

  VastaaPoista
 13. Unelma, pionivaaari, jossa kävin ja menen kohta taas, oli laittanut kehikot kaikkien pioniensa ympärille! Ja hän on ammattilainen.

  Sari, tuo pionihan on Kuupioni eli se pitäisi olla Kuupuutarhassa...

  Mukavaa viikonloppua, Sari!

  VastaaPoista
 14. Leena Lumi - heti kun ehdin, menen tutkimaan blogiasi ! Kuulemma pioni kestää siirtelyn hyvin, jos vain istutussyvyys on aina oikea ; )

  Villiviini - pionit ovat sitkeitä ! Toinen juttu on siten tuo kukinta eli oikea istutussyvyys. Toivottavasti syvyys oli oikea : )

  Unelma - vau, sinä olet tehnyt sitten istutuksen oikein, kun noin hyvin kukkivat ! Tämän kevään ja kesän hyvä sää on kasvattanut kasvien pituutta. Se ei vaikuta kukkimiseen, kunhan muistaa tukea pionin varret hyvin...

  santra - Pionien Kodin taimein mukana tuli tosi hyvät kirjalliset ohjeet : ) Heidän sivuillaankin on ne varmaan, niin ja täältähän ne löytyvät myös ; )

  Sussi - pionit ovat sitkeitä ! Ainoa mikä tappaa niitä on liika märkyys maassa, etenkin syksyllä. Toivotaan, että nyt pioninne saavat kasvurauhan : )

  Eve - hyvä, että huomasit ajoissa ! Upeimmat pionit olen nähnyt harjualueella ja aika kuivassa paikassa. Ne olivat aikoinaan istutettu ihan multaan ja muu hoito oli tukeminen.

  Hilda - eilen rikkaruohot lähtivät tosi hyvin maasta, oli oikein ilo kitkeä ; )
  Pionin istutus on oikeastaan tosi helppoa, kunhan muistaa nuo pari perusasiaa. Kun pioni siirretään toiseen kohtaan, helposti ne menevät liian syvään, kuten meillä ; )

  sanna - onneksi nyt on ollut viileään ja sadettakin on saatu eli loistava keli kasveille juurtua uuteen paikkaan ; )
  Kiitos sanoistasi !

  Susanne - ole hyvä : ) Pionit ovatkin niin ihania...kohta kiinan- eli jalopionit aloittavat muhkean kukkimisen.

  keijukainen - hauska valinta, sillä olen suunnitellut Kuupuutarhaani pionien viereen ruusuja ! Meinaan laittaa kumpiakin : )
  Pionit kukkivat pidempään puolivarjossa, aina ei tarvita aurinkoista paikkaa...

  sarppa - turhaan pionia ei kannatakkaan siirtää. Esimerkiksi meillä pionit jäivät aikaa myöden liian varjoon eli siirto oli välttämätön.
  Pionien Koti taimitarhasta on väkeä ollut nyt monilla puutarhamessuilla. Ja tietysti menin heit kysymään neuvoa...

  tia - siirto onnistuu hyvin, kunhan muistaa ohjeet (ei märkään maahan, ei turvetta ja tuo oikea istutussyvyys lähelle pintaa). Olimme siirtäneet vuosia sitten heinikosta löydetyt pionit ja ne alkoivat heti kukkia seuraavana vuonna. Siksi viime syksyn siirron epäonnistuminen ihmetytti...

  Leena Lumi - Claire de Lune on tosiaan erinomainen Kuupuutarhaan ! Toinen uusi pionini on muuten Moon River ; )
  Mukavaa viikonloppua sinullekin !

  VastaaPoista
 15. Minäpä ostin pionin :D olin sarah bernardin ja bowl of beautyn vaiheilla ja päädyin bowl of beautyyn, legendaarisesta näyttelijästä huolimatta.. (ihmettelen itsekkin miten näin valitsin) :D ja ajattelin, että taidan odottaa kuun mukaisen istustus ajankohdan. Hyvät istutus ohjeet oli sinulla kiitos tästä!!

  VastaaPoista
 16. akissfromthepast - ole hyvä : ) Kunnia istutusohjeista kuuluu oikeastaan Pionien Kodin väelle, joka opasti minua hyvin konkreettisesti.
  Sitä aina välillä ei osaa selittää valintojaan, etenkään kasvivalintojaan, hih ; )

  VastaaPoista