sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Vuorimännyn leikkaus, ja outoja kukkia ; )

On aika lyhentää vuorimännyn vuosikasvaimia eli tehdä joka vuotinen vuorimännyn leikkaus. Näin ne pysyvät tuuheina, eivätkä kasva harvoiksi ja hassun korkeiksi. Eli näin leikkaamalla pystymme säätelemään niiden korkeutta...

Vuorimännyn uusien kasvujen leikkaaminen:

Siis vuosikasvainta lyhennetään. Kokonaan sitä ei saa leikata pois. Jos halutaan kasvattaa vuorimännyn korkeutta, leikataan vähemmän pois vuosikasvaimesta.
Kuvapari ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen.


Outoja kukkia:

Eilen huomasin piippuköynnöksen kukkivan. Kukka näyttää ihan oudolta ; )

Kaunis valkea kukka... Outoa, piparjuuri kukkii ! Ei ole aiemmin kukkinut, meillä : )
Isoista lehdistä tunnistaa, että se on piparjuuri...
Mitäköhän muita outoja kukkijoita sitä taas pihalta löytääkään ? Saas nähdä ; )

14 kommenttia:

 1. Aika paljon sitä vuorimäntyä pitääkin leikata.. Meillä ei tällä hetkellä olekaan, mutta aiemmin oli. Hyvä tietää jatkossa ;)

  VastaaPoista
 2. Piparjuuri näyttää kauniilta kukkivana. Poimin tänään maljakkoon tienvarrelta samaan lajiryhmään kuuluvaa keltakukkaista kukkaa. Pitää vain etsiä kukalle vielä nimi. Vai olisiko jotain rypsi/rapsin-sukua.

  VastaaPoista
 3. Onpas erikoinen kukka tuossa toisessa!:)
  Olen miettinyt terassin kupeeseen paahteiselle paikalle jotain pientä kasvia tai puuta pieneksi ryhmäksi.Jokin kääpiö mänty olisi kiva..ehkä.Tuijat eivät taida viihtyä auringossa?

  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 4. Vuorimännyn leikkaaminen on hyvä idea. eipähän kasva liian isoksi. Kaunis on tuo valkoinen kukka. :)

  VastaaPoista
 5. Elisa - ilman muuta kannattaa leikata, jos haluaa sen pysyvän tuuheana ja kohtuullisen kokoisena : ) Vanhoilla pihoilla näkee vuorimännyllä pitkiä neulasettomia lonkeroversoja, siis leikkaamattomassa vuorimännyssä ; )

  Aila - ole hyvä : ) Se on voinut tulla vaikka pienenä juuren palana, saatujen kasvien mukana. Meillä kun tuota mätästä on siirretty uuteen paikkaan, vanhaan on aina jäänyt sitä pieni taimi.... vaikka kuinka yritettiin ottaa koko kasvi mukaan ; )

  arleena - kasvi voi olla vaikka peltokanankaali tai joku muu ristikukkaisten heimosta ... : )

  sarppa - kyllä ne tuijatkin viihtyvät auringossa, kunhan muistaa suojata ne kevätauringolta kun maa on jäässä.
  Noita vuorimäntyjä ei tarvitse suojata : )
  Mukavaa alkavaa viikkoa sinullekin !

  sanna - meillä kukkii iso piparjuurimätäs orapihlaja-aitaa vasten. Kaukaa katsottuna se onkin todella kaunis valkea kukkapilvi : )
  Jännä etteivät ole aiemmin kukkineet..

  Mari - eikös olekin : ) Toisaalta, jos haluaisi kerätä sen juurta, ei ehkä kannattaisi antaa sen kukkia. Kukkiminen kun yleensä vähän rasittaa noita tiettyjä kasveja, kuten raparperiakin.

  VastaaPoista
 6. Enpä ole ennen nähnytkään kukkivaa piparjuurta.

  Meillä ei oikea leikkaustapa enää auttanut vuorimäntyjä, vaan ne muuttuivat kuiviksi rangoiksi. Olivat hyvin vanhoja, ensimmäisten asukkaiden istuttamia ja heiltä oli jäänyt useimmiten vuosikasvu typistämättä.

  VastaaPoista
 7. Vuorimäntyä on meilläkin leikattu, enemmän olisi pitänyt aikoinaan tehdä. Paljon kaikkea ihanaa nyt löytyy, hauska tuo kukka.

  VastaaPoista
 8. Leikkauksesta puheen ollen. Voiko Norjanangervon/ Morsiusangervon leika alas? Milloi?

  VastaaPoista
 9. Täällä turun seutuvilla tuo piparjuuri on villiintynyt tienpientareille, ja kukkii sielläkin oikein komeasti. Komea kasvi!

  VastaaPoista
 10. Kiitos taas hyvästä ohjeesta.. Kun huomenna menen mökille leikkaan vuorimänyjäni =D

  VastaaPoista
 11. Piparjuuri kukkii meidänkin potagerissa. Aivan upeita kuvia ja kutkuttava blogi Sinulla. Ja eritoten mahtava uravalinta;)

  VastaaPoista
 12. Meilläkin piparjuuri kukkii tänä vuonna ja tosi komeasti kukkiikin. Käyttääkö joku sitä ruoanlaitossa? Raasteena? Keitettynä?...

  terveisin ritva

  VastaaPoista
 13. Sussi - monesti tuntuu jäävän vuorimännyn leikkaus nuorena. Sitten kun se on kasvanut isoksi, tajuaa vasta, että enää ei voi tehdä mitään. Olisi pitänyt tehdä aiemmin... No, kantapään kautta opii, joko omista tai muiden virheistä ; )

  tia - jos tarkoitit tuota piippuköynnöksen kukkaa, niin on todellakin hauska... sivusta päin katsottuna ihan piipun mallinen : ) Siitä varmaan tulee sen nimikin, piippuköynnös.

  Amalia - norjanangervon voi toki leikata alas, eli 10-15 cm tapeille, aikaisin keväällä. Käytännössä se on maaliskuussa kun lumet ovat laskeutuneet, muualla Suomea tietysti myöhemmin ; )

  Anskukka - onpa jännää... meilläpäin sitä näkee vain vanhoilla pihoilla. Ja sielläkin kompostin tai muun maajätekasan vieressä. On näemmä yritetty hävittää se ; )

  RANTAPUIKKO - oleppas hyvä : ) Minä leikkasin vuorimännyt jo viime viikolla. Kerran niiden leikkaus jäi tosi myöhään kesään. Leikkausta ei kuitenkaan kannata jättää väliin.
  Mukavaa mökkeilyä !

  jori - kiitos ! Rakastan kuvaamista, etenkin kasvien.
  Tuosta uravalinnastani olen samaa mieltä ; )

  Anonyymi Ritva - piparjuuri on mauste. Sitä on myynnissä kaupoissa piparjuuritahnana. Kuulemma käy paahtopaistin tai punajuurisalaatin kanssa. Itse en ole kyllä kokeillut...

  VastaaPoista