tiistai 8. kesäkuuta 2010

Rakas ukkolaukka

Omistan tämän postauksen ukkolaukalle ( Allium hollandicum tai vanhemmalta nimeltään Allium aflatunense) .
Näköjään siitä pitävät muutkin ; )
Katsokaa, miten mahtavasti se on levinnyt siemenistä ! Siihen on kyllä mennyt vuosia... Alunperin sen sipuleita istutettiin riviin, muistaakseni pussillinen. Ja nyt koko perennapenkki on täynnä sitä. Perennoina siinä on etupäässä kuunliljoja.
Tällä hetkellä kuunliljojen lehdet ovat vielä pienet eli ukkolaukka tulee hyvin esiin. Ja kun kuunliljan lehdet kasvavat, peittävät ne ukkolaukan lakastuvat lehdet. Se muuten kellastuttaa jo nyt lehtiään, vaikka kukkii täysillä.
Kappas vaan, päivänliljojenkin sekaan on ilmestynyt pari ukkolaukan kukkaa. Ehkäpä muurahaiset ovat siirtäneet siemenet sinnekin ; )

Kasvimaalla on sitten tällainen rypäs nupullaan olevia ukkolaukkoja. Nämä kyllä täytyisi siiirtää jo muualle perunan tieltä...

Siemenistä kasvaneiden ukkolaukkojen kukkien värisävyt vaihtelevat hieman. Kuvassa tummahkon lila.

Ukkolaukan hoito-ohjeet:

Ukkolaukka viihtyy auringossa. Tosin meillä se viihtyy myös puolivarjossa ; ) Maassa on hyvä olla läpäisevyyttä eli vesi ei saa jäädä seisomaan maan pinnalle sateen jälkeen. Lannoitetaan keväällä, samalla kuin muutakin puutarhaa. Sen kellastuvat lehdet saa leikata vasta niiden kuivuttua täysin, kuten yleensä sipulikukilla.

22 kommenttia:

 1. Minulla tämän viehättävän ukkolaukan korvaa jalopähkämö, jolle ei koskaan tarvitse tehdä mitään. Puutarhamme alkaa myöskin olla jo enempi puolivarjoinen kuin aurinkoinen kiitos minun puuhulluuteni, joten ei täällä kohta ole kuin muutama paikka aurinkoa vaativille kasveille ja ne paikat onkin aika tarkkaan annettu ruusuille ja kukkiville hedelmäpuille sekä tietysti syreeneille. Iiriksetkin viihtyvät puolivarjossa. Jalopähkömö kukkii yli kuukauden, epäilen, että jopa kuusi viikkoa...Ukkolaukka on soreudessaan tyylikkäämpi, mutta minulta alkaa nyt uupua jaksaminen;-) Anna sen kukkia, missä haluaa. Niin minäkin teen ainakin akileijan kanssa. Niin syntyy todellinen luontopiha.

  PS. Fengshui on harkinnassa.

  VastaaPoista
 2. Aikas ihana tuo ukkolaukka ;) Mulla on kuunliljapenkissä kieloja, mutta tuohan kävisi tosi hyvin siihen kaveriksi..

  VastaaPoista
 3. Minullakin on muutama ukkolaukka. Joka kevät se tekee lehdet, mutta jostain kumman syystä ne laskastuvat aika pian ja se ei ole vielä kukkinut kertaakaan. pitäisiköhän sipulit kaivaa ylös ja istuttaa uudestaan?

  VastaaPoista
 4. Ai tuoko leviää siemenistä noin hyvin?? Olen sitä jo pari kesää meinannut laittaa, mutta jättänyt, kun ovat kuitenkin aika kalliita, ja se yksi pussillinen ei näytä isossa puutarhassa oikein miltään. Mutta jos kerran itsekseen leviävät!

  VastaaPoista
 5. Nämä ovat hienoja! Laitoin pari vuotta sitten muutaman jättilaukan sipulin maahan, mutta ne eivät koskaan nousseet, missäköhän syy...

  VastaaPoista
 6. Ukkolaukat on myös mun ihan ykkös juttu... muuton vuoksi siirsin sipulit mukana uuteen paikkaan... mutta eivät tainneet siitä oikein pitää sillä mitään ei noussut tänävuonna.... harmi....

  VastaaPoista
 7. Leena Lumi - jalopähkämö onkin upea kasvi : ) Meilläkin sitä kasvaa ja leviää ihanasti isommaksi mättääksi. Noista puista...Kuupuutarhastani jouduttiin kaatamaan talvella todella iso ja varjostava vaahtera, kun siinä oli jo lahon alkua. No, valo-olosuhteethan siinä samalla muuttui täysin. Nyt siten seurataan, pitääkö jotkin kasvit siirtää varjosempaan paikkaan.
  Ukkolaukat saavat levitä minne haluavat, ehdottomasti : )

  Elisa - ukkolaukka on ihana ! Kuunliljojen sekaan sopii loistavasti laukat ja muutkin sipulikukat. Niiden kasvurytmit täydentävät kivasti toisiaan ; )

  Birgitta - se on normaalia, että nyt näihin aikoihin ukkolaukan lehdet jo kellastuvat.
  Voit tietysti nostaa sipulit ylös, kun niiden lehdet ovat lakastuneet ja istuttaa ne syksyllä takaisin.
  Tarkista, että maassa on hyvä ravinteikas multa ja paikka suht aurinkoinen. Luulen, että liian kuivassa eivät viihdy...

  Anskukka - ovat levinneet vuosien saatossa.... ei siis ihan parissa vuodessa ; )
  Suosittelen, jos paikka on hyvämultainen ja valoisa.

  Una - kukka on hauskan pallomainen. Erottuu kivasti muiden kasvien seasta : )

  Katariina - no voi harmia : / Saattaa olla, että sipulit olivat nahistuneet pilalle tai myyrä oli ne syönyt. Jättilaukka on välillä vähän talvenarkakin.

  Mimmi - todellakin harmi, kun siirto ei onnistunut. Onneksi niitä on myynnissä syksyisin : )
  Näyttävät muuten olevan todella varmoja kasveja, kunhan kasvupaikka on niille sopiva.

  VastaaPoista
 8. Ihanoita laukkoja - odotan että ne alkaisivat minullakin lisääntyä, muttta vielä on ollut tyytyminen ostamaan syksyisin uusia:)

  Useimmat kukkaset taitavatkin oikeasti tykätä puolivarjosta - toiset vaan suostuvat kukkimaan jopa täyden paahteen kuivissa oloissa ja toiset varjoisilla paikoilla vai mitä olet mieltä?

  VastaaPoista
 9. Wau,ovatpa upeat ja niitä on ihanan paljon!
  Minulla ei kasvanut tänävuonna kuin yksi.Ja viime vuonna oli huikeat kaksi!:) Harmittaa vähän.Pitää syksyllä laitella sipuleita lisää.

  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 10. Onpas komea kasvusto! Ja tuo väri on ihana.

  VastaaPoista
 11. Valtavat määrät laukkoja, ihanaa. Mulla kukkii muutama, toivottavasti leviävät. Taidan kuitenkin ostaa syksyllä varmuuden vuoksi niitä vähän lisää;)

  VastaaPoista
 12. Upea kasvi, menee hankintalistalle :)

  VastaaPoista
 13. Minäkin tunnustaudun laukkojen ihailijaksi, siis niiden kaikkien... :-D

  VastaaPoista
 14. Inkivääri - monet kasvit viihtyvät tosiaan puolivarjossa. Toisaalta esim. aurinkoisen paikan sammalleimu kukkii runsaimmin täydessä auringossa.
  Sateettomana kuumana kesänä aurinkoisella paikalla kukat kukkivat nopeasti ohi ja näytävät kärsivän kuivuudesta. Sen sijaan tällöin puolivarjossa kukinta kestää pidempään ja kosteuttakin on enemmän maassa : )
  Mutta sateisena kesänä auringossa kukinta on runsainta...
  Kasvien hyvinvointi on aina monen tekijän summa ; )

  sarppa - moni on valitellut, että ukkolaukka ei viihdy...jotain outoa siinä on. Onkohan paikka liian kostea tai kuiva, vai mikäköhän syynä.
  Kun meillä se on levinnyt hienosti, melkein ilman mitään hoitoa....

  Sussi - väri on tosiaan hieno. Nyt samaa aikaa kukkii alppiruusu, jossa on myös samaa väriä.

  pioni - ensi vuonna laukkoja on varmaan taas enemmän ja ihan uusissa paikoissa....
  Tuo on kyllä nopein tapa lisätä niitä pihalleen, siis ostaa lisää sipuleita ; )

  Puutarhan viemää - suosittelen ! Kannattaa vain sijoittamisessa muistaa nuo kuihtuvat lehdet : )

  Saila - on paljon ihania laukkoja ! Sinilaukkaa olen ajatellut kokeilla, paikkaa sille vaan vielä mietin...

  VastaaPoista
 15. Hei Sari-puutarhuri :)

  Aikas veikeän oloinen tuo Ukko-laukka - uusi tuttavuus.

  Sinulta oppii kaikkea uutta.

  Ja kiitos piharatamo-kommentistasi :) Työtä tehdään sen eteen kovasti. Enpäs tiennytkään, että sekin leviää siemenistä - varmaan lentäneet jostain naapurin tontilta ;)

  VastaaPoista
 16. Ukkolaukka on yksi suosikkejani, ihana! Joskus pohdiskelin, pitääkö siitä leikata kukkavanat niin kuin tulppaaneissa, mutta eihän niitä raaskinut leikata, kun nekin olivat niin hauskan näköiset. Niinpä sitten ostin vain lisää sipuleita ja annoin siementen varista maahan. Hyvä tietää, että niitä voi vielä joskus tulla oikein paljonkin!

  VastaaPoista
 17. Ainosofia - ukkolaukka ja muut korkeat laukat ovat ihan omannäköisiään pallukoita alkukesän kukkijoista...
  Ne rikkaruohot taitavat aina tulla sieltä naapurin puolelta, mistäs muualta ; )

  Kuusirannan emäntä - lähellä luonnonlajia olevilta sipulikasveilta ei tarvitse ottaa siemenkotia pois. Tulppaaneissakin löytyy tällaisia ja niidenkin siemistä kasvaa uusia taimia, kunhan malttaa vain odottaa : )

  VastaaPoista
 18. Mahtavan hienoja nuo ukonlaukat, kävin kuvaamassa ystäväni pihalta samanlaisia olen aina niitä ihaillut.

  VastaaPoista
 19. tia - käväisin äsken Marketanpuistossa ja siellä niitä näkyi olevan tosi paljon kukassa... Siellä oli muuten muitakin kukkivia laukkoja.

  VastaaPoista
 20. Hei, laitatko laukkojen sipulat multaan yhtäaikaa tulppaanien sun muitten kanssa vai pitäisikö ne istuttaaa aikaisemmin?

  VastaaPoista
 21. Inkivääri - juu, laita vaan samaa aikaa kuin muutkin kukkasipulit syys-lokakuussa. Niitä ei tarvitse laittaa yhtään aikaisemmin...
  Jos on talvenarka, kuten jättilaukka, kannattaa kuitenkin istuttaa ajoissa, jotta juurtuu. Siis ennen kuin maa jäätyy ; )

  VastaaPoista