tiistai 29. kesäkuuta 2010

Kukkien nyppiminen ; )

Kuihtuneiden kukkien poistamista monet sanovat nyppimiseksi. Oikeasti niitä ei kannata "nyppiä" pois, vaan kukka katkaistaan sormin tai saksilla niin, että siemenkodan alku tulee mukaan.


Kannattaa leikata kukkavarsikin pois, sillä se vain kellastuu.


Pelargoneilla poistetaan koko kuihtunut kukkaterttu rungosta....

...kuvassa näkyy, miten se lähtee napsahtamalla irti. Tietysti se kannattaa tehdä varovasti, vähän sormilla tukien. En saanut hyvää kuvaa, kun assistenttini ei ollut paikalla 😉


No miksi ihmeessä kannatta nähdä moinen vaiva? Ihan vaan siksi, että kasvi tekisi lisää uusia kukkia eikä alkaisi keskittymään vain siementen kypsyttelyyn.
Kuihtuneet kukat leikataan pois myös daalioista, marketoista, verbenoista, verenpisaroista...... melkein siis kaikista kesäkukista.
.
Päivänkakkaroistakin voisi leikata kuihtuneet kukat pois....

Viime perjantain Turun Sanomat olivat valinneet
Viikon blogiksi
Sarin puutarhat,
siis tämä blogin, jee 😊

25 kommenttia:

 1. HIPHURAA! APLODEJA APLODEJA...♥

  Onnea Sari - kyllä on mukava kun blogisi on huomioitu arvoisellaan tavalla.

  Tosi kiva juttu.

  Minusta tämä on niin ihana blogi, joka on antanut minulle tosi paljon.
  Kauniita kuvia ja hyviä nikksejä olet jaellut meille.
  Ja kerrot niin ymmärrettävällä tavalla, että tämmönen meikäläinenkin ymmärtää ;)

  Niinkuin kerroinkin, että ihmettelin tuota puutarhablogin äänestystä. (viime kesänä) Minusta sinun olisi pitänyt sijoittua paremmin...

  Niinkuin tässäkin postauksessa pieni muistutus mitä olisi tehtävä tuolla ulkona... orvokeissa ja marketoissa olisi pientä puuhastelua "tunnustan".

  Jatka samaan malliin ♥

  VastaaPoista
 2. Minuakin nyppivät joskus kukat. Eilen siirsin räikeän oranssit idänunikot toisaalle. Niiden piti olla valkoisia. Ai että kun nyppi!
  Eiku... niin... joo.
  Tunnustan, en jaksa leikata kuihtuneita kukkia pois paitsi joskus ihan harvoin. Jaa, päivänkakkaroiden kukkien leikkaaminen! :-D

  VastaaPoista
 3. Oikeaan paikkaan on tullut viikon blogin valinta - onnea :-)

  Kukkien nyppiminen on ihanaa. Varsinkin tällaiselle istumatyöläiselle se on hyvin terapeuttista: käsillä tekeminen tuottaa iloa.

  Minulla on aina orvokeita, niissä riittää nyppimistä ihan alusta asti. Lempinyppimiskohteeni on monen inhokki samettiruusu. Vaikka sen tuoksu on voimakas, se sormilla napsauttaminen on ihanan koukuttava ääni. Voisi jopa verrata suuntuntumaan jossain hyvässä ruuassa.

  VastaaPoista
 4. Voi hurjan paljon onnea Viikon blogi valinnasta! Nyt osui kyllä valinta oikeaan blogiin! Sinulle tunnustus kuuluu ehdottomasti.
  Kiva postaus kukkien nyppimisestä. Upeat ja selvät kuvat.

  VastaaPoista
 5. Hieno juttu, onnea onnea ♥ valinta osui nappiin!
  Nyppiminen on yksi sellainen ominaisuus, joista en kesäkukissa tykkää.. Jos on kovin työläs kukkanen, niin yleensä se jää seuraavana vuonna hankkimatta ;( eli olen siis laiska. Orvokki on poikkeus, sitä tykkään nyppiä, sillä sirottelen siemeniä pitkin ojia ja tontin reunoja ja jännityksellä odottelen mistä ne putkahtavat uudestaan esiin ;))

  VastaaPoista
 6. Onnea, hyvän valinnat ovat tehneet:)

  VastaaPoista
 7. Onneksi olkoon viikonblogi valinnan johdosta.
  Meilletulee viikonloppunumerot, pitääpä kurkata perjantailehteä.

  Nypin kukat just noin kuten neuvoit.

  VastaaPoista
 8. Onnea, onnea, onnea vaan... vai miten se nyt menikään... :)

  VastaaPoista
 9. Ai juu, piti kysyä, että onko sulla ne kirjavalehtiset pelargonit hengissä? Mie ostin tänään yhden aika ison ja kun katselin niitä netistä, niin surffailin tietenkii tänne siun blogiin. Siellä puutarhallakin oli muuten suurin osa vinoon kasvaneita. :D Muistatko sen nimeä?

  VastaaPoista
 10. Voi Onnea! Meni kyllä "oikeaan osoitteeseen". Sain taas uusimmasta päivityksestäkin paljon vinkkejä. Ihana blogi!

  VastaaPoista
 11. Onnea Sari! Tämä on hirveän ihana blogi - ja myös hyödyllinen. Voisin nyt kirjoittaa semmoisen ruman sanan kuin 'Switch'...meniköhän oikein. Puutarhaneuvos sanoi, että nyt tarvittais semmoista. Että suututtaa. Mutta älä nyt murehdi tätä, vaan iloitse ja nauti. Enhän kerro omassa blogissanikaan puutarhasta muuta kuin ihania asioita vaan;-) Pitäis olla kuin joku Christien dekkarin myrkyttäjätär...muka. Ja pilvikirsikoiden PITI olla niin tautivapaita! On vähän kyynelehditty, mutta tuleva kuupuutarhani lohduttaa...

  Vanhemmat rovuat aina NYPPIVÄT kuihtuneet kukat pois. Niin tapahtu muuten usein romaaneissakin. Heti tuli mieleeni Helvi Hämäläisen Säädyllinen murhenäytelmä.

  Siis jos leikkaisin kuih´tuneet kukat pois kaikista pihani kevätvuohenjuurista se olisi aivan sama kuin leikkaisi kuihtuneet päivänkakkarat. Joku sanoi: Ellet leikkaa, lehdistö kuihtuu ja on ruma loppusuven. Se on sitä joka tapauksessa: Olen kokeillut. Siis teen niin tai näin.

  (Torstaina puutarha-ammattilaisia kylään. Arvaa olenko kitkenyt!)

  VastaaPoista
 12. Joka-aamuinen tai -iltainen "nyppimiskierros" käy ihan mielen terapiasta...orvokit ja marketat napsautan katki sormin, pelargonit olen muistanut taittaa varresta, joten oikeilla jäljillä vissiin ollaan :)

  VastaaPoista
 13. Onnittelut, oikean valinnan ovat tehneet!

  VastaaPoista
 14. Onnittelut, ihana on blogisi!
  Miten muuten on, kannattaako pionista poistaa kukat kukinnan jalkeen vai jattaa paikoilleen?

  Terveisia Englannista!
  Maarit

  VastaaPoista
 15. Kiitos Leenalle, nyt minäkin löysin tänne ja heti jäin lukijaksi. Onnittelut - hyvä valinta on ollut!

  VastaaPoista
 16. ja prensessa-mekko päälle tuota tehdessä..

  VastaaPoista
 17. Voi kiitos paljon ihanista kommenteistanne !!!! Juuri kommenttinne innostavat aina jatkamaan tätä blogin pitoa. Tietysti myös ne kommentit, mitä saan kasvotusten tai muuta teitse : )

  Ainosofia - syvä kumarrus ja kiitos kauniista sanoistasi : )

  Sari - olen kokeillut samettikukan "napsauttamista", mutta en saa sitä ääntä niistä tulemaan ; /
  Onkohan minulla vääränlaisia samettikukkia.... ; )

  Elisa - minäkin heittelen kuihtuneet orvokin kukat ja siemenkodat kukkaniitylle.... josko ne leviäisivät sielä : )

  TuijaR. - se valkokirjavalehtinen pelakuuni on `Caroline Schmidt` ja on talvehtinyt aina tosi hyvin : ) Toinen vanha kirjavalehtinen kituu talvisin, mutta toipuu...sen nimeä en tiedä varmasti.

  Leena Lumi - pilvikirsikat ovat vähän lyhytikäisiä. Katselin kunnan istutuksia, osa eli vain viitisen vuotta, osa on tosi kauniita edelleen : )
  Meidän kevätvuohenjuuri kellastuttaa myös lehdet aina kesällä, mutta on sellaisiakin, joilla lehdet säilyvät vihreinä koko kesän. Saattavat olla toista kantaa tai eri lajiakin....

  Anonyymi Maarit - monet leikkaavat kuihtuneen pionin kukan pois, jotta kasvi on siistimmän näköinen. Toiset taas haluavat kerätä siemeniä eli eivät leikkaa... : )

  Leena Lumi - kiva kun kerroit : ) Taidankin tehdä nyt postauksen Kuupuutarhastani...

  VastaaPoista
 18. Vasta nyt ehdin tännekin lukemaan. Olen niin innoissani kertonut mukavasta Turun matkastani monta postausta, että aika on loppunut kesken.

  Turun Sanomat on fiksu lehti. Ymmärtävät hyvän päälle.
  Minäkin olisin valinnut samoin. :))))

  Onnitteluni.

  VastaaPoista
 19. Unelma - kiitos : )
  Matkajuttusi Turusta olivatkin tosi houkuttelevia.... ehtisinpä tänä kesänä vielä käväisemään siellä...

  VastaaPoista
 20. Kiitos paljon tästä kuvallisesta ohjeesta. Arkailin (liian) pitkään pelargoniani nyppimistä ja se olikin kovin helppoa kun näin mitä pitäisi tapahtua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Pelargoni on helpoimpia "nypittäviä" kesäkukkia. Kerralla kun saa koko tertun pois, eikä tarvitse poistaa yksittäisiä kukkia.

   Poista
  2. Yritän seuraavaksi pelargonien talvisäilyttämistä blogisi ohjeiden mukaan. Hieno blogi sinulla :)

   Poista
  3. Talvisäilytys on helppoa, kunhan muistaa olla tarkkana kastelun kanssa. Eli lämpimässä kastelee pienellä määrällä ja usein. Viileässä ei ehkä tarvitse kastella lainkaan eli multa on oltava kuivahkoa. Pidetään peukkuja, että saat pelakuut talvehtimaan hyvin!
   Ja kiitos ihanasta palautteesta :)

   Poista