sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Itse kylvetyt petunian taimet

Itse kasvatetut eli siemenistä kylvetyt kerrottukukkaiset petuniat ovat kukkineet jo jonkin aikaa...
Järkevä olis istuttanut nämä jo kuukausi sitten lopullisiin ruukkuihin, mutta minä halusin ensin nähdä minkä väriset kukat niille tulee. Siksi taimet ovat vähän "heikon näköisiä".... siis ovat kasvaneet pienessä ruukussa liian kauan.

Ihanat kerrotut petuniat:


Yhden taimen jätän parvekkeelle eli tämän suloisen hempeän yksilön. Sen istutin tietysti jo isompaan ruukkuun : )

Ah, miten suloinen.....

Tämä punainen on aika erikoinen petuniaksi... näitä tuli kuusi tainta.

Valkoreunainen lila petunia tuoksuu hyvälle ! Ihmettelin pitkään, mistä tulee hyvä vähän myskinen tuoksu parvekkeelle.... nuuskin kukkia ja ulkoilmaa... Lopulta keksin tuon petunian. Muut petuniat eivät tuoksu tai tuoksuvat tavalliselle petunian kukalle ; )
Taidanpa jättää niistä toisen tuoksuntuojaksi...
Eli kuvan eri punaisia tuli kutakin kaksi kappaletta taimista.

Ostin siemenpussin jostain marketista.... Pussin kuvasta puuttuvat nämä punaiset värit ; )

Petunian kasvatus:

Petunian viljely kotioloissa oli yllättävän helppoa. Taimet kannattaa latvoa ajoissa ja ehkäpä osan olisi voinut latvoa uudelleenkin. Täytyy kyllä sanoa, että taimet eivät näytä niin tiiviiltä ja matalilta kuin ostotaimet. Mutta siitä huolimatta ne ovat kauniita : )
Muut postaukset kylvöistä, koulimisista, latvomisista, ruukutuksista... löydät täältä.

20 kommenttia:

 1. Petunia joskus siementänyt itse ruukussa..

  VastaaPoista
 2. Voi miten kauniit värisävyt!

  Meillä on myös joskus puutarhaan ilmestynyt petunioita edellisen vuoden kasvien siemenistä.

  VastaaPoista
 3. Ihanan värisiä petunioita! Mummo ottaa aina siemenet talteen vanhoista petunioista ja kasvattaa niistä uudet.
  Mukavaa sunnuntaita :)

  VastaaPoista
 4. Siis vau tuota punaista petuniaa! En jostakin syystä ole ihastunut petunioihin, mutta tuo on kuin jokin hassu unikko. Kaunis, pehmeä värikin.

  VastaaPoista
 5. Pidän petunioista valtavasti, täytyy tunnustaa. Useana vuonna olen kasvattanut itse myös siemenistä. Yleensä ne onnistuvat hyvin; on vain oltava tilaa ruukuille sisällä. Ja paitsi että ne kasvavat hyvin ne myös kukkivat runsaasti. Ja tulee väriyllätyksiä!

  VastaaPoista
 6. Hannelen paratiisi - en olekaan huomannut, että petuniat tekisivät siementaimia ympärilleen. Tuo oli ihan uutta minulle : )

  Sussi - ajatella, minä kun en ole huomannut ollenkaan... tosin viime vuosina en ole paljon petunioita kasvatellut. Mutta entisellä työpaikallani niitä oli paljonkin... ; )

  Mari - kyllä nuo mummot ovat sitten viisaita. Mitäpä sitä ostaa siemeniä, kun voi kerätä ne omista kasveista : )
  Mukavaa sununtaita sinullekin Mari !

  Ainosofia - eikö vain : ) Tuo kerrottu vaalea on kyllä aivan ihana. Sen kukatkin ovat tosi isoja. Onhan nuo muutkin värit kauniita, mutta tuo vaalea...

  Saila - minä en muista usein edes nähneeni tuon punaista petuniaa. Väri on tosiaan aika pehmeän herkullinen. Ja näyttää minusta pioniunikolta tai neilikalta. Itse asiassa aika hauska petunia ; )

  Sirkka - minullakin suurin ongelma tuossa kasvatuksessa on tilan puute. Eli olisivat saaneet olla paljon väljemmin, niin olisivat haaroittuneet paremmin...
  Onpa kiva kuulla, että väriyllätykset ovat tavallisia. Siis aika mielenkiintoinen viljeltävä, yllätyksineen : )

  VastaaPoista
 7. Petunia on ilmiselvästi tullut uudelleen muotiin ja uusin värein. Lapsuudessani äidillä oli aina petunioita, eikä ole koskaan itselle tullut tuo kukka edes mieleeni, kunnes tänä keväänä Viherlandiassa näin sen värisen petunian kuin yritin hakea pelakuuta. Se oli jotain softia aprikoosia väriltään...En ostanut, kun pidin sisäkukkana vanhasta muistista ja sisälle ei enää mahdu mitään kiitos lehtikaktusharrastukseni ja sen, että kodissamme ei ole kunnon leveitä ikkunalautoja. Nyt olen nähnyt niitä pihoilla vaikka missä väreissä ja yhdistelmissä. Hyvin kaunis! Ja mahtoivatko ne kymmenien vuosien takaiset petuniat olla kerrottuja...edes.

  VastaaPoista
 8. Ihana valkoinen petunia, jossa häivähdys vaaleanpunaista.

  VastaaPoista
 9. Todella kauniita ovat.Tuollaista herkän vaaleanpunaista en olekaan ennen nähnyt.Kaunis! <3

  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 10. Kauniita nuo kerrotut petuniat!

  VastaaPoista
 11. Aina oppii jotain uutta kun täällä käy. Kaunis!

  VastaaPoista
 12. Kauniita ovat! Ihanan värisiä!
  Oikein mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 13. Meilläkin on petunioita ruukuissa tuossa patiolla, mutta ei ole itse kasvatettuja... eikä tuollaisia kerrottuja. Tomaatit tuppaamme kasvattamaan itse, mutta kesäkukat tulee ihan ostettua.

  Hyvää viikon jatkoa,
  Katja

  VastaaPoista
 14. Leena Lumi - niin vaan kasvit jäävät pois muodista ja tulevat takaisin, kun aikaa kuluu tarpeeksi ; )
  Ihan viime vuosina on tullut myyntiin näitä kerrottuja petunioita enemmänkin... en tiedä olisiko niitä ennenkin ollut.

  arleena - minustakin se on niin ihana. Kyllä kannatti kylvää pussillinen siemeniä (n.13kpl), jotta sai tuon yhden ihanuuden : )

  santra - kukat ovat aina niin ihania, mutta tuo vaalea petunia on vaan paras... ; )

  sarppa - se väri oli minullekin uusi. Tai olinhan sen nähnyt siemenpussin kuvassa, mutta en taimikauppiailla. Kukka on käsittämättömän isokin..

  Katariina - katselin viime keväänä kerrottuja petunioita taimimyymälässä, mutta olivat "väärän" värisiä. Kerrotussa on jotain viehättävää : )

  Olivieno - olen huomannut saman. Täällä blogistaniassa oppii koko ajan uutta ja näkee ihan uusia juttuja : )

  Susanne - väriskaala on aika jännä. Kirjavalle täytyy etsiä ihan oma paikka.
  Aurinkoista viikkoa sinullekin !

  Katja - Bag End - minä ihan mielenkiinnosta ja kokeeksi halusin kylvää yhden kesäkukan. Ja kun tuo petunian siemenpussin kuva oli niin houkutteleva... : )
  Teillä on varmaan kesäkukissa paljon laajempi valikoima, kuin meillä täällä.
  Ihanaa viikon jatkoa sinullekin !

  VastaaPoista
 15. Ihanaa kun vielä näin että päivität blogia vaikka tämäkin teksti 13 vuotta vanha. Siispä uskallan kysyä: Laitatko petuniat yleensä amppeliin vai omillaan seisovaan ruukkuun. Viime vuonna yritin ruukussa kasvattaa ja lopputuloksena oli kukat terassilla luikertelemassa. Olen miettinyt mitä tekisin tämän vuoden taimille ja miten ne nätisti saisin terassille... Onko ideaa tai kuvaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä petunioita sinulla on, se vaikuttaa mihin ne kannattaa laittaa. Eli tarhapetuniat ovat yleensä 15-30 cm korkeita ja pystykasvuisia, kun taas riippapetuniat ovat rentokasvuisia sekä osa niiden lajikkeista todella pitkäversoisia. Lajikkeita on siis paljon ja versojen pituus on lajikeominaisuus.

   Poista
  2. Heips ja kiitos vastauksesta! Mulla on tarhapetunioita nyt toistamiseen. Ovat todellakin pystykasvuisia, mutta lopulta sitten repsahtivat sinne maahan kun en ehkä sitten osannut asetella niitä hyvin sinne ruukkuun. Eli pitäisiköhän tukea jotenkin?

   Poista
  3. Jos ne ovat kasvaneet liian pitkiksi, niin niitä kannattaa leikata lyhemmiksi. Samalla ne tuuheutuvat ja jatkavat kukkimista pienen tauon jälkeen.

   Poista