sunnuntai 30. kesäkuuta 2019

Aika lannoittaa kesäkukat ja ryhmäruusut - varastolannoitus

Blogiyhteistyö - Biolan 
Kesäkukat ovat nyt olleet kuukauden uudessa mullassa, joten on aika laittaa niille lannoitetta multaan. Yleensähän luomumullassa ravinteet riittävät noin kuukaudeksi. Koska on keskikesä, niin vain joitakin monivuotisia kasveja enää lannoitetaan. Siis jos haluaa säästyä kasvien talvivaurioilta.

Varastolannoitus eli lannoitekasa multaan...

Nyt laitoin heinäkuun lannoitteen kesäkukkien ruukkuihin. Sitä sanotaan siis varastolannoittamiseksi kun kerralla annetaan kuukauden lannoite ruukkuun.
Lannoitetta ei sekoiteta multaan, vaan laitetaan pieneen kuoppaan. On tärkeää peittää lannoite mullalla. Näin olen lannoittanut jopa joitakin sisäkukkia, kuten lohikäärmepuuta.

Sain keväällä testaukseen näitä Biolanin uusia luomulannoitteita. Sirkkalannoitetta testasin jo talvella sille lohikäärmepuulle. Se kasvaakin hyvin terhakkaasti sammaleessa.
Biolan Yrtti- ja taimilannoite on tehty kotisirkan lannasta, siis sirkkojen, joita kasvatetaan syötäväksi. Biolan Kasviperäinen lannoite on tehty rypsirouheesta, vinassista ja merileväjauheesta.

Kaikki tällaiset jauhemaiset lannoitteet sekoitetaan hyvin ennen käyttöä. Kuvassa ne on jo sekoitettu eli lannoitejauhe näyttää tasarakeiselta.
Olen pitänyt näitä purkkeja sisällä, koska ne on niin käteviä parvekekasvien lannoittamisessa. Nyt kuvaamista varten hain ne pihalle

Isot kesäkukkaruukut...

Meillä on useampikin iso kesäkukkaruukku ja ne daaliat, joten niille lannoitetta menee paljon. Olen testannut viime kesänä ja taas nyt Biolan Tomaatti- ja vihanneslannoitetta. Viime kesänä kukinta oli tosi hyvä, joten samaa on odotettavissa nytkin. Kuva daalioista Viisi parasta puutarhamuistoa kesältä.

Ryhmäruusujen ja jalokärhöjen lannoittaminen...

Monivuotisista kasveista lisälannoitusta tarvitsee koko kesän kukkivat ryhmäruusut sekä jalokärhöt. Jotta ei vahingossa anna lannoitetta liikaa ja siten heikennä kasvien talvenkestävyyttä, niin kannattaa lukea lannoitteen annosteluohjeet! 



Siirtonurmikon lannoittaminen...

Siirtonurmikkoa on jo lannoitettu keväällä ja pienellä määrällä kesäkuussa. Todennäköisesti lannoitan sitä taas pienellä määrällä heinäkuussa. Sitä kun leikataan useammin kuin kukkanurmikkoa, tai tavallista nurmikkoa, niin se kuluttaa ravinteita enemmän.
Nurmikkoa ei varastolannoitetta, vaan lannoiterakeet kylvetään nurmikon pinnalle, vaikka vähän ennen sadetta 😊

Kasvimaan lannoittaminen...

Jotkin kasvimaan kasvit voivat tarvita lisälannoitusta kesällä. Meillä kasvit ovat vielä niin pieniä, että niitä ei nyt lannoitettu.

Vesakon ja pensaiden raivaamista sekä kitkemistä...

Tänään ja huomenna 30.6.-1.7.2019 on yksi vuoden parhaista ajankohdista hävittää vesakkoa ja haitallisia vieraslajeja. Tämä on siis perinnetietoa eli kuun mukaan tehtävää puutarhanhoitoa.
Siitä kirjoittelinkin jo aiemmin eli Kurtturuusun hävittäminen ilman myrkkyä.

Tämä on myös parhaista ajankohdista harata kivituhka eli hiekkapihat. Kokemuksesta voin sanoa, että pinta pysyy ihan ällistyttävän pitkään rikkaruohottomana, kun homman tekee näinä #kitkemispäivinä.
Tämä meidän pihan kivituhka on jo yli 25 vuotta vanha. Se siis pysyy hyvänä, kun sitä hoitaa 😊


Olen saanut nuo lannoitteet Biolanilta testaukseen. Niissä olevat linkit vievät niiden tuotesivuille, jos joku haluaa lukea niistä lisää.

Leppoisaa sunnuntaita!

Terkuin Sari

Ps. Lannoittamisetkin kannattaa tehdä kuun mukaan.

4 kommenttia:

  1. Etkö käytä lainkaan kasteluveteen lisättäviä lannoitteita? Jotenkin koen ne kaikkein helpoimmiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän toki, etenkin sisäkukille ja taimille. Ulkona olen vain jotenkin kokenut tämän varastolannoituksen tai lannoitetikkujen käytän helpommaksi. Silloin voi kastella pelkällä vedellä ja se on lomakastelijallekin helpompaa. Voi jopa kastella isot ruukut ihan letkulla. Meillä on siis monta isoa kesäkukkaruukkua.
      Lannoittamistapoja on monia. Tärkeintä on, että lannoittaa :)

      Poista
  2. Sain aikoinaan vinkin ruotsalaiselta puutarhurilta neem öljyn käytöstö ja todennut sen aivan loistavaksi. Laitan neem öljyä, vettä ja ihan pikku pisaran tiskiainetta (rikkomaan veden pintajännitteen) suihkepulloon. Sillä sitten suihkuttelen jos näkyy esim härmää, kirvoja. Yks kerta yleensä riittää. Taisin vihdoin ja viimein saada etenki orkideoita vaivanneet villakilpikirvatkin häädettyä, tosin niitä joutu supsutteleen useammin. Ainut huonopuoli on et neem haisee järkyttävälle, mutta on täysin luonnollinen ja tehokas, niin kyllä kestän parin päivän oudon katkun ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi noita luonnonmukaisia torjunta-aineita on tarjolla useita. Neemöljyä en olekaan kokeillut vielä. Itse käytän luomuviljelyynkin hyväksyttyä luonnon pyretriiniä (uutetaan dalmatianpäivänkakkarasta), josta onkin oma postaus 3.7.2019. Siitä ei jää pahaa hajua, ja siitä on tiedossa varoaika eli kuinka monen päivän päästä kasvia voi syödä.

      Poista