keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Tähtihyasintti ja espanjansinililja - viehkot sipulikukat

Blogiyhteistytö - Korpikangas Siemen Frö
Näissä espanjansinililjoissa on herkkää viehkeyttä. Meillä ne kasvavat vattumaan reunalla ja saavat levitä siinä ihan vapaasti. Olisikin upeaa, jos niitä tulisi isot mättäät vattujen sekaan. Tosin meillä ne ovat lähes täysin ilman hoitoa. Saavat joskus muutaman lannoiterakeen, mutta eivät muuta. Siis täydellisiä vanhalle ekologiselle pihalle.

Espanjansinililjat...

Espanjansinililjoja ( Hyacinthoides hispanica) on kolmea eri väriä eli kukat voivat olla valkoiset, vaaleansiniset tai vaaleanpunaiset. Ne ovat yleensä alle 30 cm korkeita ja kukkivat touko-kesäkuussa. Ne viihtyvät auringosta puolivarjoon tavallisessa puutarhamaassa. Helppoja sipulikukkia siis.


Tähtihyasintti...

Nämä meidän tähtihyasintit istutettiin sipuleista viime syksynä. Ne on istutettu pihalle hieman eri paikkoihin, jotta näkee missä ne viihtyvät parhaiten. Sinne sitten voi myöhemmin istuttaa niitä lisää.

Yllä olevassa kuvassa kukat ovat juuri auenneet ja alla ensimmäiset kukat ovat jo lakastuneet.


Tähtihyasintti on yleensä sinikukallinen, mutta siitäkin on jalostettu lajikkeita. Se kasvaa 70-100 cm korkeaksi ja kukkii kesäkuussa. Tähtihyasintti viihtyy auringossa, tuoreessa ja ravinteikkaassa puutarhamaassa eli tätä kannattaa hieman lannoittaa.
Luin jostain, että myös se lisääntyisi hyvin joko sivusipuleista tai siemenistä. Jännä nähdä, miten noille meille tähtihyasinteille käy. Toivoisin kyllä niiden lisääntyvän, sillä kukkien sininen sävy on tosi kaunis 😊

Alla kuva jostain puistosta, jossa tähtihyasintti on selvästikin kasvattanut jo isomman mättään. Se on kyllä tosi kaunis!

Kummatkin kasvit istutetaan siis sipuleista. Niitä on myynnissä syksyisin ja ne sipulit istutetaan maahan syys-lokakuussa.

Meidän tähtihyasintin sekä espanjansinililjan sipulit olen saanut blogijutun tekoon Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos heille avusta!

Kesällä kukkivia sipulikukkia...

Muita kesällä kukkivia sipulikukkia on tietysti laukat sekä liljat. Alla linkit vanhoihin postauksiin.

Hyvät #kitkemispäivät jatkuvat vielä...

Tänään ja huomenna torstaina on hyvät  #kitkemispäivät iltapäivästä, kuun mukaan. Koko vähenevä kuu on hyvää, eli hyvin ehtii vielä kitkeä, jos jäi Suuri Kitkemispäivä väliin tänä vuonna.
Kesän muut parhaat #kitkemispäivät on Puutarha Studion uutiskirjeessä. Lähetän sen tänään illemmalla. Jos kiinnostaa tilata se, niin tilaussivu on täällä.

Kesäterveisin Sari

6 kommenttia:

 1. Molemmat tosi kauniita! Minä onnistuin istuttamaan espanjansinililjat väärään paikkan, kun en muistanut, että ne kukkivat suht myöhään. Muut kasvit jyräsivät ne alleen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan. Onneksi ne voi siirtää paremmalle paikalle. Ja itse asiassa nyt näkeekin hyvin, mikä paikka olisi niille sopivampi :)

   Poista
 2. Enpäs ole ennen näitäkään kukkia nähnyt. Onko ne niitä joiden mukulat pitää nostaa joka syksy kellariin? Mökinmuori

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat tosiaan vähän harvinaisempia. Niitä ei tarvitse nostaa kellariin talvehtimaan. Espanjansinililja on tosi kestävä ja pitkäikäinen.
   Tähtihyasinttikin on monivuotinen, etenkin jos paikka on sille sopiva. Osa sen lajikkeista lienee kuitenkin hieman lyhytikäisiä meillä, tai paikka on ollut huono. Mielenkiinnolla odotan, miten nuo meidän yksilöt talvehtivat :)

   Poista
 3. Minä istutin osan espanjansinililjoistani tarhakeijunkukkien väliin, kun luulin espanjansinililjojen ensinnäkin kukkivan aiemmin, toisekseen olevan pikkuisen kookkaampia ja kolmanneksi aliarvioin keijunkukkien kasvuvoiman. Niistä tuli niin järkyttävän suuret puskat, että oli pakko siirtää niiden väleistä espanjansinililjat pois jo ennen kukintaa. Toivottavasti eivät pane pahakseen. Tähtihyasinttikin on todella kaunis. Mukavaa juhannuksen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keijunkukkien korkeus on kyllä hankala arvioida etukäteen, jos ei ole varmaa tietoa siitä. Osahan niistä on matalia ja osa yllättävän korkeita. Onneksi sipulikukkia voi aina siirtää. Itsekin olen siirtänyt tulppaaneja ja narsisseja, jopa kukkivana. Silloin nuput ja kukat kannattaa leikata pois, niin eivät vie voimia sipulilta. Pidetään peukkuja, että espanjansinililjasi kukkii ensi vuonnakin runsaasti :) Kiitos, ja hyvää juhannusta sinullekin!

   Poista