keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

Etanaeste ja espanjansiruetanat

Vihdoinkin saimme viritettyä etanaesteen takaisin kasvimaan ympärille. Meillä kun on niitä espanjansiruetanoita. Etanaeste saakin nyt jäädä paikolleen taas moneksi vuodeksi. Kuvassa sitä ei ole vielä kiristetty eikä tukipuitakaan sidottu yhteen. Ne tehtiin vasta koivuterva maalauksen ja kuvan oton jälkeen.

Etanaeste siruetanoille Koivuterva hajustemaalilla...

Tämä etanaeste on ollut meillä tosi tehokas eli se pitää siruetanat poissa kasvimaalta.
Olemme tehneet tämän muovisesta nurmikonreunanauhasta, joka on tuettu pystyyn. Nauhan alareuna on upotettu maahan, jotta etanat eivät niin helposti pääse sen alta. Juju tässä etanaesteessä on tahmea Koivuterva hajustemaali, joka ihan virallisissa tutkimuksissakin on todettu estävän etanoiden ja kotiloinen kulkua.
Nyt kun saimme viritettyä etanaesteen paikoilleen, maalasin sen ulkopuolelta tällä Koivuterva hajustemaalilla. Yleensä olen maalannut sen 2-3 kertaa kesässä, riippuen sateista.
Etanaeste on siis kasvimaan ympärillä. Samalla lailla olemme laittaneet sen myös kylvölaatikon ympärille.

Tämä aine on luonnonmukainen ja kotimainen. Sitä voi ostaa suoraan valmistajalta Charcoal Finland Oy:lta tai jälleenmyyjiltä... tätä kun taas moni kysyisi, niin laitan sen jo tähän tekstiin. Huomasin keväällä, että meidän Nurmijärven lähitaimitarha on myös ottanut sitä myyntiin 😊

Vanhempi postaus kuvineen etanaesteen virittämisestä keväällä Etanaeste viritetty ja kasvimaan kevätkunnostus jatkuu.

Etanat syöneet pavun alkuja...

Siruetanoiden suurinta herkkua tuntuu olevan papujen alut, sillä ne ehtivät jo syödä niitä, kuten viime keväänäkin, jolloin etanaeste oli pois paikaltaan. Nyt kun saatiin etanaeste takaisin, niin ensi viikolla kylvetään muutama siemen lisää. Tosin osa näistä syödyistä näyttää jatkavan kasvuaan.

Tämä kuva on keväältä. Kun ensimmäiset taimet nousivat pintaan, niin eikös jo pari siruetanaa rientänyt syömään niitä. Ne muuten liikkuvat yllättävän nopeasti.

Peruna ja espanjansiruetanat...

Espanjansiruetanat syövät jopa perunan lehtiä. Se ei onneksi haittaa perunan kasvua. 
Tietenkin keräämme näitä siruetanoita joka ilta ja välillä aamullakin. Kuivuus on onneksi hillinnyt niitä, mutta heti kun tulee kostea ilma ja sateet, espanjansiruetanat lähtevät joukolla liikkeelle. Se hyvä puoli siinä on, että silloin niitä on  helppo kerätä pois.
Lisää kuvia siruetanoista tosi vanhassa postauksessa Tappajaetanat hyökkää.

Kastelualtaiden kasvit voivat hyvin...

Nämä kastelualtaat on seinänvierustan sepelin päällä, joten siruetanat harvoin menevät niihin. Niin reunan samettikukat kuin munakoisokin on itse esikasvatettu sisällä. Yllätyin ihan, miten hyvin munakoiso on viihtynyt tässä ja kukkii erittäin innokkaasti 😊

Kesäterkuin Sari


Ps. Seuraava postaus onkin sitten fengshuita, jos kaikki menee hyvin 😉 


6 kommenttia:

 1. Tuleekohan tuohon ihan oikeita munakoisoja? Sellaisia isoja, joita näkee ruokakaupassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siihen pitäisi tulla ihan oikeita munakoisoja, tosin pienikokoisempia. Ja siemenpussissa luki, että maku olisi erityisen hyvä. Jännityksellä odotetaan sitä :)

   Poista
 2. Mitä ilmeisemmin etanat syövät ja söivät myös kesäkurpitsan taimet - hävisivät kaikki??? Voiko olla näin? Raparperin lehdet ja rukola sai myös kyytiä ...😪

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se on ihan mahdollista, mutta yleensä taimista jää jokin lyhyt varrentynkä, ainakin meillä. Sen takia istutammekin kesäkurpitsat aina vähän isompina taimina eli esikasvatamme niitä ruukuissa.
   Onpa harmillista, kun etanat ovat noin paljon tehneet tuhoa. Jatkossa kannattanee tehdä jonkinlainen etanaeste tai sitten käyttää Etanaraetta, niin taimet pääsevät kasvuun. Isompina ne kestävät paremmin pienet etanan syönnit ;)

   Poista
 3. Voih, mikähän meille neuvoksi, kaupungin puolelta, hoitamattomalta joutumaalta tulee noita pirun kotiloita ihan hirvittävät määrät, olen tänä kevään ja kesän kuluessa kerännyt niitä jo kaksi 10 litran sankoa eli yhteensä jäätävä määrä yli 14.000 yksilöä. Ai miksikö tiedän määrän näin tarkasti, no siksi, että olen ollut yhteydessä kaupungin puutarhuriin ja kysynyt jo heidänkin apuaan ja toimenpiteitä.
  jos sulla on antaa mulle neuvoja, niin mielelläni otan niitä vastaan, tuota tervamaalia ei olla vielä kokeiltu, lähes kaikkea muuta.
  Oon epätoivoinen, niin kuin varmasti ymmärrät :(.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin! Meillä on nyt tullut jonain lämpimänä ja kosteana iltana 3 litraa siruetanoita. Ja sitä jatkuu pakkasiin asti.
   Etanaeste on todennäköisesti tehokas, jos kotiloita tulee vain yhdeltä suunnalta. Esteitä on myös sähköisiä olemassa. Itse vain pidän enemmän tästä, vaikkakin se vaatii useamman kerran maalaamisen. Ehdottomasti kannattaa kokeilla, etenkin jos muut ei ole auttaneet.
   Esteessä pitää muistaa se, että sen alareuna tulee upottaa maahan. Lisäksi kannattaa varmistaa, ettei kasvien oksat taivu esteen yli maahan... niitä pitkin ainakin siruetanat ylittävät esteen. Ovat kyllä ihmeen älykkäitä ;)

   Poista