perjantai 10. toukokuuta 2019

Palkittu perennataimitarha Harjunpään Taimisto

Kaupallinen yhteistyö - Harjunpään Taimisto


Minulla on suuri ilo päästä esittelemään teille aurinkoisen Heidin perennataimitarha Harjunpään Taimisto. Olen monilla puutarhamessuilla aina käynyt heidän osastollaan tutkimassa mielenkiintoisia perennoja, niin kuin viimeksi Lepaalla, jossa otin nämä kuvat. Katsokaas Heidin sylissä olevan pionintaimen ruukkua, aika iso!

Perinneperennoja eli kotimaisia vanhoja maatiaiskantoja...

Harjunpään Taimistolla perennoista löytyy myös vanhoja kotimaisia maatiaiskantoja, joiden tausta on tiedossa eli ne ovat kasvaneet tietyllä pihalla vuosikymmeniä. Nämä paikkakunnat on mainittu kasvin kohdalla nettikaupassa. Minusta on aivan super mahtavaa, että näitä vanhoja kantoja ylläpidetään ja että niitä voi ostaa.

Yksi tällainen perinnekasvi on alla oleva sahramililja (Lilium bulbiferum ssp croceum), mikä on ruskoliljan alalaji. Se on siis rotevampi ja isokukallisempi.

Heiltä löytyy myös valkoista varjoliljaa, mikä on harvinaisempi ja josta monet haaveilevat. Nämä maatiaisliljat he myyvät ruukussa eli niitä voi ostaa koko kesän ajan.

Pölyttäjille ja perhosille sopivia perennoja...

Taimiston valikoimista löytyy myös monta hyvää perennaa pölyttäjille. Ne onkin helppo löytää, koska niillä on ihan oma ryhmä nettikaupassa. Heidi kertoikin silloin Lepaalla, että yhä enemmän ostetaan näitä perhosia houkuttavia kasveja. Alla kuvassa syyssädekukka (Gaillardia `Kobold`), joka kukkii pitkään kesäkuulta jopa syyskuulle asti. Sen lakastuneet kukatkin ovat aika veikeitä, kuten kuvasta näkyy. Ja se on yksi hyvä perhoskasvi.

Toki myös trendikasveja...

Harjunpään Taimisto on muutenkin ajan hermolla eli sieltä löytyy tämän hetken trendejä seuraavillekin hyviä kasveja, kuten isokukallisia Itoh-hybridi pioneja. Ne kukkivat pitkään ja kukissa on ihana tuoksu. Tukevavartisina ne eivät myöskään kaipaa tuentaa eli ovat helppoja. Kuvassa Itoh-hybridi `Cora Louise`.

Näitä komeita mehitähtiä ihailin myös. Niiden ruusukkeet täyttivät jo koko ruukun, vau 😊
Nämä ovat siis hyviä kasveja kivikkoon tai ruukkuun, vaikka paahteiselle parvekkeelle. Ja ne on monivuotisia perennoja.


Heillä näyttää olevan myös hyviä kestäviä koristeheiniä kuten kuvassa matalaksi jäävä kirjavalehtinen räpyläsara. Se kasvaa noin 15 cm korkeaksi kosteahkolla paikalla.


Nettikaupassa on vain osa myynnissä olevista kasveista. Kaikki pienemmän erät ovat esillä taimiston myymälässä Karijoella. Toki niitäkin voi kysellä ja tilata.
Nimittäin monella taimitarhalla on joitain erikoisuuksia, joita valmistuu myyntiin vuosittain esimerkiksi vain 10 kappaletta. Kasvi voi olla niin vaikeasti lisättävä tai lisäysmateriaalia on todella vähän.  

Taimisto palkittu laadukkaista taimista...

Kotimaiset Kasvikset ry on valinnut tuotteiden hyvän laadun ja yrityksen maineikkaan toiminnan perusteella Harjunpään Taimiston Taimitarhatuotannon Laatutuottajaksi 2014, viidentenä taimistona. Laatutuottajaa ei edes valita joka vuosi ja valinta tehdään kaikkien Sirkkalehtimerkintää käyttävien tuottajien joukosta. En siis yhtään ihmettele heidän valintaansa Laatutuottajaksi, sillä taimet näyttävät aina tosi hyviltä, kuten ekan kuvan pioni taimi. Ne muuten ovat heillä aina noin isoissa ruukuissa.
Heidi kertoikin, että hänelle on sydämen asia kasvattaa kestäviä ja laadukkaita taimia asiakkaille. Muunlaisia ei heiltä myydä.

He tekevät kuulemma yleensä niin, että perennojen taimet lisätään itse taimistolla kesäkaudella. Taimet kasvavat taimistolla koko kesän ajan ja myös talvehtivat siellä. Keväällä ne pääsevät myyntiin ja asiakkaille vasta kun ruukussa perenna selvästi vihertää. Eli se takaa sen, että taimella on hyvät juuret ja ettei asiakkaalle tule vahingossakaan myytyä heikkoa tainta.

Oma myymälä taimistolla ja nettikauppa...

Harjunpään Taimistolla on oma myymälä Karijoella, Etelä-Pohjanmaalla. Myymälän osoite ja aukioloajat löytyvät nettisivuilta www.perennat.fi. Sivustolla on myös nettikauppa, jossa on kasveista perustiedot ja hyvät kuvat. Joten kasveja on helppo tilata ympäri Suomea ja taimet toimitetaan turvallisesti Matkahuollon kautta.


Tämä blogikirjoitus on kaupallista blogiyhteistyötä eli sain pienen rahapalkkion Harjunpään Taimistolta
Sydämellinen kiitos heille yhteistyöstä!

Kevätterkuin Sari

10 kommenttia:

 1. Tiärän taimiston ja niillon torella hyviä taimia. Tapaavat osallistua Jokilaakson puutarhahulinoohin. Nykyysin taitaa tapahtuman nimi olla Lakeus kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpäs näyttävät tänäkin vuonna olevan siellä Lakeus kukkii tapahtumassa 18.5.2019.
   Se mitä minäkin olen heidän taimiaan nähnyt, niin ovat aina todella hyviä ja isoja. Siksi olikin aivan huippua, päästä kertomaan heistä ja tekemään tätä postausta :)

   Poista
 2. Huisin upea kukka tuolla pionilla. En ole ikinä moista edes nähnyt. Onkohan se kestävä. Tiedätkö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itoh-hybrideillä on tosiaan komeat ja isot kukat. Niiden sanotaan olevan hyvin talvenkestäviä, kunhan istuttaa ne paikkaan, jossa maa on läpäisevää. Se on tärkeää, kuten muillakin pioneilla.

   Poista
 3. Nyt olen muutaman vuoden rääkännyt pioneja jakamalla vahimpia niin että tietä reunustavasta puskarivistä tulisi pidempi, ja nyt ne on niin terhakkaasti sieltä nousemassa.. Mutta voi hitsi, nyt ei mahdu enää hybridit väliin. 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan hitsi ;) Ei auta muu, kuin tehdä hybrideille oma penkki johonkin toiseen kohtaan. Ne vanhat pionisi pitkänä rivinä ovat varmasti upea näky kukkiessaan kesällä. Ennen ne istutettiinkin juuri niin, riviksi :)

   Poista
 4. Messuilla minäkin Harjunpään taimistoon olen tutustunut. Varmasti tunnustus on tullut ansioista, joita monta jo mainitsitkin! Perinneperennojen vaaliminen on ihan mahdottoman tärkeä juttu, hienoa että taimisto panostaa myös siihen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hyvä, että saivat upean tunnustuksen. Sillä niin hyvännäköisiltä ja laadukkailta taimet näyttävät aina. Tuota pionin isoa ruukkua ihastelin, sillä usein pionit myydään vähän pienemmässä ruukussa. Ja mitä isommat juuret, sen paremmin pioni kukkii :)
   Olen aivan samaa mieltä... perinneperennojen vaaliminen on tosi arvokasta. Etenkin kun se tehdään niin, että emokasvin historiaa on tiedossa.

   Poista
 5. Tuollaisten tunnustusten antaminen kannustaa yrittäjää työssään ja toisaalta tuo heidät laajemmin kuin kansan tietoisuuteen. Taimisto on minulle tuttu, mutta verkkokaupasta en tiennyt. Pitkä etäisyys ei houkuttele ostoksille, mutta verkkokaupan kautta voinkin nyt tutustua valikoimiin. Arvostan yhä enemmän perinneperennojen kaikenlaista vaalimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiset tunnustukset ovat kyllä tosi upeita. Se on ikään kuin selvä tae, että yrityksen tuotteet ovat laadukkaita ja toiminta erinomaista. Sitä silloin arempikin uskaltaa esimerkiksi tilata yrityksen verkkokaupasta.
   Perinneperennat ovat meidän suomalaista kulttuuriperintöä ja valikoituneet erityisen kestäviksi. Harmillisesti niitä näkee tiivistyvillä omakotialueilla yhä vähemmän. Siksi minäkin arvostan suuresti näitä taimitarhoja, jotka lisäävät niitä myyntiin :)

   Poista