perjantai 24. toukokuuta 2019

Kukkia, ja kituviikko

Tiesithän, että ensi viikko on #kituviikko puutarhurille. Se on vanhaa kansanperinnettä, mikä edelleen pitää paikkansa. Ja itse asiassa koskee myös maanviljelyä. Siitä lisää postauksen lopussa.
Nämä kuvan kerrotut tulppaanit ovat mykistävän upeita! Ei uskoisi, että ne istutettiin ruukkuun vasta joskus talvella. Sillä unohdin sipulipussin jääkaappiin, muiden juuresten viereen.

Vaaleanpunainen mansikka...

Viime kesänä meillä oli amppelimansikka, jolla oli vaaleanpunaiset kukat. Ja isot marjat. Syksyllä istutettiin se kasvimaan reunaan ja nyt se taas kukkii. Tässä vähän mietin, jättääkö se paikalleen vai istuttaa takaisin amppeliin.

Lisää pitkäikäisiä tulppaaneja....

Viime viikolla kirjoittelin kasvitieteellisistä tulppaaneista, mitkä ovat pitkäikäisiä. Tässä vielä yksi tulppaanilajike, joka on kasvanut pihallamme jo pitkään. Kukan koko on vähän pienentynyt, eli pitääkin muistaa lannoittaa sitä. Tulppaani on `Princess Irene`, joka kuuluu Triumph-ryhmään eli triumftulppaani.

Ensi viikko on #kituviikko...

Kituviikkona ei kannata kylvää siemeniä eikä istuttaa taimia, ei edes perunaa tai porkkanaa. Nimittäin silloin ne lähtevät heikommin kasvuun tai muuten kasvu on kituvaa.
Eli jos perunat on istuttamatta ja juurekset kylvämättä, niin homma kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti tai sitten seuraavan vähenevän kuun ekalla viikolla.
Ja muut kasvit istutetaan ja kylvetään vasta uudenkuun päivän jälkeen.

#kituviikko 27.5.-2.6.2019Kituviikko on hyvä kitkemiseen...

Ensi viikko ja etenkin perjantaista sunnuntaihin 31.5-2.6. on hyviä hävittämiseen eli silloin on #kitkemispäivät. Myös sammaleen poisto kiveyksistä on hyvä tehdä silloin. Siitä ehkä lisää kesäkuun alussa.


Sarin uutiskirjeessä lisää kuukauden parhaista päivistä...

Ensimmäinen uutiskirje onkin jo lähetetty tällä viikolla. Kiitos aivan super ihanasta palautteesta, jonka olen saanut sähköpostilla! 
Tässä vaan mietin, että pitäisikö uutiskirje lähettää myös niille, jotka ovat nyt sen jälkeen liittyneet uutiskirjeen tilaajaksi? Sillä seuraava uutiskirje on tulossa vasta parin viikon kuluttua. 


Puutarhaterkuin Sari

12 kommenttia:

 1. Toivottavasti lähetät ekan kirjeen myöhemmin Ilmoittautuneille. T. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähetän sen myöhemmin tilanneille nyt viikonloppuna, jos kaikki menee hyvin. Tämä on vielä pientä harjoittelua :)

   Poista
 2. enpä ole ennen nähnyt vaaleanpunaista mansikkaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään aikaisemmin. Ennen näkyi myynnissä paljonkin vaaleanpunaista koristemansikkaa, joka ei tehnyt marjoja, mutta tälle tulee isot marjat. Ja kukkivat rönsyt :)

   Poista
 3. Kiitos mainiosta kituviikkovinkistä, kitkemistä olenkin tähän viikonloppuun suunnitellut, kun vuohenputket näyttävät valtaavan alaa. Mukavaa kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Nyt viikonloppuna onkin hyvä aika kitkeä. Itse suunnittelin samaa, etenkin ensi viikonloppuna, jolloin on tosi hyvät #kitkemispäivät.
   Ihanaa kesää sinullekin!

   Poista
 4. Minulla on vaaleanpunaista koristemansikka Pink Pandaa, mutta se ei tee marjaa. Tuollainen pinkki marjoja tuottava olisi hieno. Kuinka hyvin tuo talvehtii maassa?
  Nyt täytyykin kiirehtiä tekemään pari istutusta, jotta kituviikolla voi keskittyä rikkaruohojen kitkemiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä edes sen vaaleanpunakukkaisen mansikan lajikenimeä. Se oli myynnissä kesäkukkien joukossa. Kukki pitkään viime kesänä, ja teki siis myös mansikoita.
   Ainakin meidän moreenimaassa se talvehti hyvin ilman mitään suojauksia, aivan kuten ne elokuussa istutetut mansikan taimetkin. Ja aloitti muuten nyt ensimmäisenä kukkimisen, jopa ennen kuukausimansikoita :)

   Poista
 5. Pink Pandaa minäkin aikoinani ostin kun luulin sen marjovan.Lopulta se paikka,johon sen istutin,jäi tyhjäksi ja pinkkiä löytyi kauempaa kukkivana.Sitkeä se on mutta vaihtaa paikkaa jos ei tykkää maalajista.
  Kiitos kituviikon muistutuksesta,nimeen olen kyllä törmännyt,mutten ole moneen vuoteen edes muistanut semmoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Kiva kuulla, että nimi on edes jollekin tuttu. Toisaalta ei mikään ihme, että sitä ei tunneta, sillä se on enemmänkin maanviljelijöiden käyttämä termi joskus ennen. Se on kyllä tosi kuvaava.
   Pink Pandaa oli minullakin pari taimea ennen, ja samalla tavalla se levisi vähän matkan päähän. Nyt sitä ei ole enää näkynyt muutamaan vuoteen. Ellei sitten jostain putkahda esiin. Sitä kun ei erota muista mansikoista kuin kukkivana.

   Poista
 6. Puutarhablogeissa seikkaillessani jossain tuli vastaan amppelimansikka Toscana, joka kukkii vaaleanpunaisin kukin, mutta tuottaa myös mansikoita. Nyt etsiskelen jatkuvasatoisen Rian taimia ja vaikka tuon Toscanankin. Laittaisin laatikkoon tai amppeliin, kun rivarin pihalla ei ole mansikkamaalle sopivaa paikkaa.
  Tuula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, se voi tosiaankin olla sitä Toscanaa. Se on muuten tosi kaunis amppelissa ja vastaavassa. Sen rönsyihin tulee myös kukkia ja ne lehtitupsut ovat silloin niin kauniita!
   Pidetään peukkuja, että löydät mieluisia mansikan taimia!

   Poista