sunnuntai 6. heinäkuuta 2025

Tähkälaventeli ruokaa ja rohtoja - omavaraisuus kotipihalla

 
Laventeleista tämä tähkälaventeli on talvenkestävin. Siinä on muitakin hyviä ominaisuuksia, sillä se käy myös ruuanlaittoon ja rohdoksi. Lisäksi sen kukat tuoksuvat hurmaavasti niin ulkona puutarhassa kukinta-aikaan, kuin myös sisällä kuivattuna. Se onkin monipuolinen ja monivuotinen kasvi ja sopii loistavasti omavaraiseen kotipihaan.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Tähkälaventeli hyvä perhos- ja pörriäiskasvi...

Tähkälaventeli on loistava perhoskasvi ja siinä näkeekin paljon perhosia. Se kukkii siis heinäkuun puolenvälin tietämillä, ei kuitenkaan vielä.  Saa nähdä, alkaako sen kukinta hieman myöhemmin, koska on ollut viileämpää ja sateisempaa, mitä aiempina kesinä. 
Meillä tähkälaventeleissa käy etupäässä näitä vaaleita lanttuperhosia ja nokkosperhosia. Sen sijaan sen kukissa välillä oikein kuhisee kimalaisia, mehiläisiä ja muita pörriäisiä.
Se kukkii aika pitkään, riippuen helteistä, joten senkin takia se on hyvä perhos- ja pörriäiskasvi.

Tähkälaventeli ruokaa ja rohtoja...

Tätä tähkälaventelia voi käyttää ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa mausteena. Siis nimenomaan sen nuoria versoja ja lehtiä, joita voi myös pakastaa tai kuivata talven varalle. Laventelin kukat taasen sopivat kuivattuna leivontaan. 

Sitä käytetään maustamisessa vain pieniä määriä. Osa ei pidä lainkaan sen mausta ja osa rakastaa sitä. Olen kerran päässyt maistamaan keksiä, jossa oli laventelia. Maku oli tosi outo. Ajattelin kyllä tänä kesänä kokeilla sitä leivonnassa, jos löydän kivan ohjeen.

Tutumpaa on käyttää tähkälaventelia rohtona tai tuoksuna. Kuivattuja pieniä kukkakimppuja voi pitää vaatekaapissa tuomassa raikasta tuoksua. Koska laventelilla on rauhoittava ja unta parantava vaikutus, kuivattuja kukkanippuja voi laittaa myös makuuhuoneeseen lähelle sänkyä. Tätä olen kokeillut ja se tosiaan rauhoittaa, jolloin nukahtaa paremmin.
Tai illalla voi ottaa jalkakylvyn, jossa on kuivattuja laventelin kukkia tai kukkavarsia.

Kuten aina rohtojen kanssa, niin on hyvä ensimmäisellä kerralla kokeilla pienellä määrällä varovasti. Pitkäaikaisessa käytössä on hyvä seurata omaa olotilaa ja verenpainetta, ettei se laske liian alas.

Monivuotinen ja ihanasti tuoksuva laventeli...

Nämä meidän tähkälaventelit on ainakin jo 20 vuotta vanhoja, ehkä reilusti vanhempiakin. Ne on kylvetty siemenistä alun perin ja niiden paikkaa on vaihdettu vuosia sitten tähän kohtaan.
Ne ovat siis monivuotisia täydellisen hyvällä kasvupaikalla ja siitä lisää lopussa.

Kun niitä on näin paljon, niin niiden tuoksu on aivan huumaavan ihana, kun ne kukkivat. Samoin kun niitä leikkaa kimpuiksi, niin ilmassa leijailee laventelin tuoksu 😊

Tässä kuvassa tähkälaventelit ovat vielä nupussa. Niillä kaikilla on siniset kukat, mutta jännästi joillakin nuput on vaaleat ja osalla tumman- tai vaaleansinisiä. 
Alun perin nämä olivat kapeana jonona ja nyt niitä on jo paljon leveämmälti, sillä ne ovat levinneet tähän kohtaan itsestään. Näet kuvan, miltä tämä kohta näytti yli kymmenen vuotta sitten Ne vanhat laventelit -postauksesta.

Leviää siemenistä hitaasti...

Tähkälaventeli tekee siemeniä, jos jättää ainakin osan sen kukkavarsista leikkaamatta syksyllä. Silloin siemenet putoavat maahan ja saavat talvella kylmäkäsittelyn luonnollisesti. Siten siemenet lähtevät keväällä itämään ja kasvuun, kylläkin hitaasti.

Olemme antaneet niiden levitä tähän kohtaan siemenistä ihan vapaasti, sillä ne eivät kuitenkaan leviä ongelmallisen paljon. Lisäksi siementaimet on aluksi hidaskasvuisia eli niistä ei ole haittaa tässä kohtaa.
Ja kun niitä on paljon omassa puutarhassa, niistä myös raaskii kerätä enemmänkin kukkavarsia.

Laventelin hoito-ohjeet...

Tähkälaventeli on erittäin vaativa kasvupaikan suhteen. Kun sille löytää mieluisan paikan, se talvehtii hyvin ja ongelmitta ainakin eteläisessä Suomea, kuten meillä.

Se viihtyy lämpimällä ja aurinkoisella paikalla. Maan tulee olla läpäisevää multamaata ja se voi olla hiekansekaista. Se siis kestää paremmin kuivuutta kuin märkää maata. Tarvittaessa maata kalkitaan, sillä se viihtyy maassa, joka on pH 6,5-7,5.

Todennäköisesti kotimaiset laventelin taimet talvehtivat varmimmin, mitä ulkolaiset. Ostettujen laventelin taimille kannattaa tehdä ensimmäiseksi talveksi talvisuojaus, ihan varmuuden vuoksi.

Taimia tietysti kastellaan, mutta seuraavina vuosina tuskin tarvitsee kastelua. Tähkälaventelia lannoitetaan hyvin vähän tai ei lainkaan.

Viimeistään keväällä sen kukat sekä kuivat versot leikataan pois, rennolla otteella. Eli sen eläviä versojen latvoja voi myös leikata ja muotoilla. 

Tältä meidän laventelit näyttivät keväällä, kun olin ne leikannut. Odotin siis ensin, että niissä näkyy selvästi uusien lehtien alut. Leikkasin ne tietysti taas kuun mukaan, hyvänä leikkauspäivänä, koska haluan niille tuuheaa kasvua ja runsasta kukintaa.



#suuntanaomavaraisuus2025 -sarjan kesäkuun yhteispostaukseen osallistuivat seuraavat blogit...



Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://apilankukka.fi/nokkonen/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/heinakuu2025/





Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2025/07/06/heina-25-kesaiset-asiat/


Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi




Puutarhaterveisin Sari




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti