David Austin -ruusu Rosa 'Lady Emma Hamilton...
`Lady Emma Hamilton` lajike on minusta todella kaunis. Mietin pitkään, minkä David Austin -ruusun lajikkeen valitsisin. Niitä näytti kuitenkin olevan aika monta ihan suomalaisissakin myymälöissä.
Tähän `Lady Emma Hamilton` lajikkeeseen päädyin sen kukkien värin takia, koska meillä on ne vanhat oranssit daaliat. Lisäksi sen kukat ovat kauniisti hieman kerrotut. Ja toki kukkien hedelmäinen tuoksu myös kuulosti tosi viehättävältä. Halusin siis pensasmaisen David Austin -ruusun, en köynnösmäistä, sillä sellaisiakin lajikkeita on myynnissä.
Uudessa kasviryhmässä viime kesänä...
Tämän `Lady Emma Hamilton` ruusun paikka on nykyään siinä viime kesänä tehdyssä kasviryhmässä. Ensimmäisen kesän se oli meidän ryhmäruusupenkissä, mutta se selvästi kärsi siinä. Joten siksi sille valittiin uusi paikka tähän.
Se viihtyi tässä todella hyvin ja kuten kuvasta näkyy, se teki runsaasti nuppuja ja kukkia. Kuva on otettu 8.8.2024.
Toiselta suunnalta se näytti tältä eli tämäkin kuva on viime kesältä.
Saa nähdä, kukkiiko se tänä vuonna lainkaan, koska alkukesä oli niin viileä. Siinä kyllä näyttää olevan jo pari nuppua, mutta muuten se on kasvanut nyt tosi laiskasti. Toivottavasti nämä helteet jouduttavat sen kasvua ja se tekee vielä lisää nuppuja.Talvenkestävyys eli talvenarka ruusu...
Nämä David Austin -ruusut ovat talvenarkoja eli niille on annettu kasvuvyöhykkeeksi I-?. Se tarkoittaa käytännössä, että talvehtivat I-vyöhykkeellä, mutta siitä ei vielä ole tietoa talvehtivatko pohjoisempana. Lisäksi I-vyöhykkeellä sille kannattaa tehdä talvisuojaus.
Koska puutarhamme on II-vyöhykkeellä, niin olemme talvettaneet tämän meidän `Lady Emma Hamilton` ruusun kellarissa, varmuuden vuoksi.
Kasvupaikka ja hoito-ohje...
Tässä vielä tiivistetysti David Austin -ruusujen kasvatukseen ohjeita. Ne ovat siis vaateliaita pensaita, jotka kukkivat hyvällä hoidolla vielä syksylläkin.
David Austin -ruusun kasvupaikka...
- Paras paikka David Austin -ruusulle on aurinkoinen ja suojaisa
- Loppukesälläkin ja alkusyksyllä kohtaan tulee paistaa aurinko
- Maan on hyvä olla runsasmultaista, ravinteikasta, tuoretta ja samalla läpäisevää
- Multaa on oltava riittävän syvälti, sillä sen varttamiskohta istutetaan noin 15 cm syvyyteen maanpinnasta
- Jatkossa kannattaa seurata, että varttamiskohta on edelleen reilusti mullan peittämä. Tarvittaessa multaa lisätään maan pinnalle
David Austin -ruusun hoito-ohje...
- Keväällä David Austin -ruususta leikataan huonot versot pois ja lyhennetään hieman muita
- Sitä lannoitetaan myös keväällä ja ehkä toisen kerran kesän alkupuoliskolla
- Kuihtuneet kukat kannattaa leikata pois, jotta se jaksaa tehdä uusia nuppuja ja kukkia
- Kesällä sateettomana jaksona, sitä on hyvä kastella, kuten monivuotisia taimia
- Heinäkuun lopulla sille annetaan syyslannoitetta, varmistamaan sen talvehtiminen
- Kun talvi saapuu, se suojataan talvisuojaturpeella tai multakeolla ja ehkä havuilla
- Eli hoito on hyvin samantyyppistä, mitä jalo- ja ryhmäruusuilla
Lisää ruusuja hankintalistalla...
Näin helteillä on kiva suunnitella puutarhaa ja katsella uusia mielenkiintoisia kasveja, vaikka kokeiluun. Ulkona ei nyt jaksa tehdä oikein mitään, joten suunnitteluun jää aikaa.
Haluaisin vielä muutaman tuoksuvan ja kauniin ruusun. Seuraavat saisivat olla talvenkestäviä, jotta ne voi istuttaa suoraan maahan.
Toisaalta nämä David Austin -ruusut on tosi kauniita ja osa jopa vahvan tuoksuisia, joten niistäkin olisi kiva saada jokin toinen lajike.
Olisi kiva kuulla teiltä vinkkejä, hyvistä tuoksuvista ruusuista tai niiden lajikkeista?
Puutarhaterveisin Sari
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti