keskiviikko 16. lokakuuta 2024

Jättiverbenat ja daaliat kellariin

 

Jättiverbenat ja daalian juurakot on nyt valmiina siirrettäväksi kellariin. Kummatkin on helppoja talvettaa viileässä kellarissa, autotallissa, kylmäkomerossa, kylmiössä yms., kunhan lämpötila ei laske missään vaiheessa pakkaselle ja pysyy alle +10 astetta. Kun saa ne säilymään talven yli, niin ensi kesänä ne ovat isompia mitä uudet taimet eli kukkivat runsaammin. Siksi ne kannattaa talvisäilyttää.

Jättiverbenat talveksi kellariin...

Jättiverbenat olimme kaivaneet maasta ylös jo jokin aika sitten. Ne on istutettu isoihin kahvallisiin lannoitepurkkeihin, koska ne vie vähemmän tilaa mitä pyöreät ruukut. Ne on myös helppo kantaa, kun niissä on kahvat.
Mullaksi laitoimme niille hieman kompostimultaa ja kasvupaikan multaa sekaisin. Kahdella oli niin isot juuret, että ne vei koko purkin. Kolmannessa purkissa on useampi pieni taimi.

Jättiverbenan kukat ja varret leikattu...

Leikkasin jättiverbenan lakastuneet kukkatertut talteen ja lyhensin niiden varret noin 30 cm pätkiksi. Siten niitä on helpompi käsitellä kellarissa ja eivät vie siellä liikaa tilaa isommilta talvisäilytettäviltä kasveilta.

Alun perin olen kylvänyt nämä siemenistä tammikuussa 2012 tai nämä voi olla alkuperäisten siementaimia. Jättiverbenat kylvetty -postauksessa lisää niiden kylvöstä ja pitkästä esikasvatuksesta.

Daaliat ylös maasta kellariin...

Tänään nostimme vanhojen oranssien daalioiden juurakot ylös maasta, koska oli aurinkoinen päivä ja kuiva sää. Ja tietysti kuun mukaan hyvä nostoaika. Niiden lehdet ja osin varret oli pakkanen mustuttanut jo aikaa sitten, mutta halusimme nostaa ne hyvään aikaan.
Kaivoimme ne ylös maasta ihan lapiolla, kun varret oli ensin leikattu lyhyiksi.
Karistelimme juurakoista irtomultaa pois ja sitten veimme ne kellarimaiseen tilaan. Näitä vanhoja oransseja daalian juurakoita tuli taas kottikärryllinen. Vaikka oli kuivahko kesä ja emme kastelleet daalioita tänäkään vuonna, niin juurakot oli tosi muhkeita. 

Daalian juurakoiden kuivatus...

Kuivattelemme aina juurakoita viileässä ja hämärässä tilassa ennen kuin pakkaamme ne kellariin talvisäilöön. Eli juurakot laitettiin ilmavasti muovin päälle, jotta niistä kariseva multa on helppo siivota pois. Tämä iso muovi on edelleen se sama, jota käytämme suojamuovina puutarhatöissä. Daalian juurakoiden kuivattelun jälkeen karistamme sen puhtaaksi ja viemme pihavarastoon odottamaan ensi puutarhakautta.

Kuun mukaan tietysti...

Kaikki nämä puutarhatyöt ajoitan taas tietysti kuun mukaan, koska olen käytännössä huomannut niistä olevan selvästi etua.  Daalioiden juurakoiden hyvä nostoaika on vielä nyt loppuviikolla sunnuntaihin asti. Eli jos sinulla on juurakot nostamatta maasta, niin ne kannattaa nostaa viikonloppuna tai sitten reilun parin viikon päästä, kuun mukaan.

Tänne blogin Kastelupäivät ja kuu -sivulle laitan joitain näitä hyviä päiviä puutarhatöihin. Tosin Kastelupäivät ja Älä kastele -päivät on siellä etusijalla.


Puutarhaterveisin Sari



4 kommenttia:

  1. Täällä olisi yksi keväällä kesäkukaksi hankkimani ja komeaksi kasvanut jättiverbena, jonka talvetusta voisin kokeilla. Se on ollut maahan istutettuna. Annetaanko mulla kuivua varsien leikkaamisen jälkeen vai pitäisikö ruukkua kastella.
    -Mummopuutarhuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta komea jättiverbena kannattaakin säilyttää! Riippuu talvisäilytyspaikan lämpötilasta täytyykö multaa kastella vai ei. Lämpimässä paikassa voi olla syytä kastella hieman ja kylmässä taasen tuskin on kastelutarvetta. Mullan ei ole hyvä olla rutikuivaa eikä myöskään liian märkää.

      Poista
  2. Onpas sinulla komeat jättiverbenat! Tänäkin kesänä olen ihastellut niitä kaupungin istutuksissa monessa kohtaa. Mutta en ole löytänyt niiden taimia keväällä. Täytynee kasvattaa taimet itse siemenistä 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupunkien ja monien yritysten kesäkukkaistutuksissa näkee tosiaan usein näitä jättiverbenoja. Niiden taimia on kyllä myynnissä aina välillä. Tosin keväällä taimet voi olla aika vaatimattoman näköisiä ja siksi ne jää huomaamatta.
      Varmimmin tosiaan saa jättiverbenoja, kun itse kylvää ne siemenistä. Tekstissä olikin linkki ohjeisiin.

      Poista