perjantai 25. lokakuuta 2024

Lisää kukkia nurmikolle syksyllä

 
Näin syksyllä on hyvä aika lisätä nurmikolle kukkia tai tehdä tavallisesta nurmikosta kukkanurmikko. Parhaillaan myydään keväällä kukkivia kukkasipuleita alennuksella, joten nyt niitä raaskii ostaa isommankin määrän kerralla. Samoin alkaa olla myös hyvä syyskylvöjen aika. Syksy onkin paras ajankohta hankkia lisää kukkia nurmikolle, tavalla tai toisella.


Vanha kukkanurmikko keväällä...

Tältä näyttää meidän vanha kukkanurmikko paikoitellen huhtikuun puolessa välissä. Olemme alun perin istuttaneet tähän kirjokevättähtiä ja ne on kivasti levinneet siemenistä. Toki siihen on mennyt vuosia. Nämä on loistavia kevään ensimmäisille pörriäisille ja perhosille. 

Kukkanurmikot tärkeitä pölyttäjille keväällä...

Monesti tiiviisti rakennetuilla alueilla ja kaupunkimaisessa ympäristössä on vähän aikaisin kukkivia  luonnonkasveja näille kevään ensimmäisille pölyttäjille. Sen takia tietyt aikaisin kukkivat sipulikukat on niille todella tärkeitä.
Kukkanurmikkoon saa laitettua kivasti sipulikukkia isojakin alueita. Ne myös leviää hyvin siinä. 


Lisää kukkia nurmikolle siemenistä...

Kesällä ja syksyllä kukkanurmikolla kukkii monet matalat luonnonkukat sekä perennat. Kukkanurmikolle sopivat kukat on helpointa kylvää näin syksyllä, sillä nyt ei tarvitse huolehtia kastelusta. Lisäksi osa kasveista saa talven aikana tarvitsemansa luonnollisen kylmäkäsittelyn, minkä jälkeen siemenet lähtevät keväällä hyvään kasvuun.  
Kukkanurmikkoa leikataan ruohonleikkurilla 1-4 kertaa kuukaudessa eli se ei ole korkeaa kukkivaa heinikkoa. Kuvasta näkyy voikukan korkeita kukkavarsia siemenhaituvineen ja varsinainen kukkanurmikko on niitä selvästi matalampaa.

Heinänurmikkoa ekologisempi kukkanurmikko...

Kukkanurmikko on heinävaltaista nurmikkoa ekologisempi, koska siinä on pölyttäjille kukkia keväästä alkaen. Se on myös monilajinen eli lisää pihan monimuotoisuutta. Lisäksi sitä hoidetaan paljon vähemmän, mitä tavallisia heinävaltaisia nurmikoita.
Kukkanurmikko on siis hyvä ja helppo ekoteko!

Kuva on otettu kukkanurmikosta kesäkuun loppupuolella, vähäsateisena kesänä. 

Alla kuvassa on heinävaltainen nurmikko. Se voi siis olla kylvönurmikko tai siirtonurmikko. Kuva on otettu samana päivinä kuin edellinen kuva kukkanurmikosta.

Heinävaltaisella nurmikolla ei ole mitään pölyttäjille ja sen kasvilajisto on hyvin yksipuolinen. Lisäksi se vaatii paljon hoitoa eli lannoitusta, kastelua ja nurmikonleikkaamista.
Se on onneksi helppo muuttaa kukkanurmikoksi. Siitä löytyy tarkemmat ohjeet Kaunis satumainen kukkanurmikko -verkkokurssilta, joka on yritykseni Puutarha Studion.


Toki on ihmisiä, jotka suorastaan rakastavat tällaista vihreää samettinurmikkoa ja sen kauneutta. Se on silloin heille tärkeä! He usein myös sen takia hoitavat sitä ahkerasti ja innokkaasti sekä kitkevät siitä kaikki rikkaruohot pois. 


Me muut, jotka haluamme helppohoitoisemman ja ekologisemman nurmikon, voimme lisätä nyt syksyllä kukkia nurmikolle kukkasipuleilla tai siemenistä😊



Puutarhaterveisin Sari






2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, jälleen! Osaatko vinkata, mistä vielä löytäisin noita pieniä sipuli kukkia? Olen jo ostanut kesällä pelliksen siemenet messuilta. En kylläkään ole muistanut istuttaa niitä, vielä 😃 Upeat kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Nyt kannattaa kyllä olla nopea, sillä jäljellä olevat sipulit myydään nopeasti loppuun. Voit etsiä niitä lähipuutarhamyymälöistä tai tilata sipulikukkia myyvistä verkkokaupoista. Ainakin Korpikangas Siemen-Frö:llä on ollut hyvä valikoima kasvitieteellisiä krookuksia eli sahrameita ja muita pikkusipulikukkia.
      Ehdit vielä hyvin kylvää ne belliksen siemenet, vaikka ensiviikolla viikonloppuna, kun alkaa kasvava kuu. Syksy on niillekin loistava kylvöaika.

      Poista