keskiviikko 2. lokakuuta 2024

Perennaniitty muodostuu hitaasti

 
Tämä meidän perennaniitty muodostuu hyvin hitaasti, mikä oli kyllä tiedossa etukäteen. Silti jo nyt toisena vuotena siellä kukki useampikin eri kasvi. Ja näyttää siltä, että ensi vuonna siellä on jo runsaasti kukkivia perennoja perhosille ja pörriäisille. Toivottavasti sen reunamilla on myös näitä pienikukallisia orvokkeja, joita on ilmestynyt pihamme eri kohtiin. Ovat aivan ihania ylläreitä!


Perennoja istutettu taimista...

Olemme siirtäneet perennaniitylle taimia ihan kukkapenkeistä. Se on nopea ja edullinen tapa, siis jos pihalla on perennoja, joista saa otettua taimia.
Kuvan rantatädyke kasvoi komeana kasvustona vielä viisi vuotta sitten. Viimeiset kesät ovat olleet meidän alueella niin vähäsateisia, että rantatädykkeet alkoivat kärsiä kuivuudesta kukkapenkissä. Ne siis siirrettiin tämän uuden perennaniityn kosteimpaan kohtaan. Ja hyvin näyttää tämä pienikin taimi kukkivan nyt täysin ilman kastelua😊

Perennaniitty muodostuu siemenistä hitaasti...

Olemme myös kylväneet perennaniitylle paljon perennojen siemeniä viime ja tänä vuonna. Siellä näkyykin nyt syksyllä pieniä ja isompia taimia, kuten kuvan lehtevä harjaneilikka.
Monet perennat lähtevät hitaasti kasvuun siemenistä ja tekevät ensimmäisenä vuotena vain lehtiä. Ne kukkivat vasta myöhemmin, useimmat toisena vuotena.
Perennaniityllä on tietysti myös erilaista heinää ja muita luonnonkasveja sulassa sovussa perennojen kanssa. Onhan se niitty.

Sormustinkukan lehteviä isoja taimia on muutamassa kohtaa ja taasen toisessa kohtaa ne ovat hyvin pieniä. Onkin jännä nähdä, mikä kasvi alkaa "valtaamaan" mitäkin perennaniityn kohtaa.

Syksy paras aika kylvää perennaniitylle siemeniä...

Nyt alkoi kuun mukaan hyvä istutus- ja kylvöaika, joten senkin puolesta voisi nyt kylvää lisää perennojen siemeniä niitylle.
Monien perennojen siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyn itääkseen, joten syksyllä maahan kylvettynä siemenet saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn. Ja on toki niitäkin kasveja, jotka eivät sitä tarvitse, mutta nekin voi hyvin kylvää syksyllä.

Olemme heitelleet perennaniitylle joidenkin perennojen kukkavarsia, joissa on siemenet kehittymässä. Ideana on tietysti se, että siemenet putoavat maahan ja lähtevät ensi keväänä kasvuun. Kuvassa on yksi tällainen eli ihanan näyttävä harmaakäenkukka.

Yksivuotiset kasvit hyvä lisä perennaniityllä...

Perennojen seassa kasvaa nyt jo muutamaa yksivuotista kasvia, jotka tekevät siemeniä. Toivottavasti niitä on jatkossakin siellä, sillä ne on kiva lisä perennaniityllä.
Kuvassa on kurkkuyrtti, joka kukkii todella pitkään ja on hyvä pörriäiskasvi. Aurankukkaa näytti myös olevan muutamassa kohdassa ja joitain yksittäisiä muita kukkia. Tässä kohtaa nimittäin oli pari vuotta sitten ne huikean upeat yksivuotiset kylvökukat. Siitä kuvia Väriteemainen kukkaniitty -postauksessa.

Pörriäisille ja perhosille paljon hyviä perennoja...

Meillä on tavoitteena lisätä pihalle hyviä tai jopa parhaita pörriäis- ja perhoskasveja myös tällä perennaniityllä. Muutenkin haluamme pihamme olevan luontoystävällinen.

Jotta se olisi taloudellista ja lopputulos onnistunut, olen tietysti suunnitellut hieman etukäteen, mitä perennoja haluan sinne. Kaikki uudet ostettavat tulee olla talvenkestäviä ja menestyä perennaniityn eri olosuhteissa, ne nimittäin hieman vaihtelevat.

Sen lisäksi ihan kokeilumielessä olen siirtänyt pihaltamme  perennoja tai kylvänyt niistä kerättyjä siemeniä. 

Tietenkin on hyvä pitää mielessä aina hoito, jotta alue tulee hoidettua. Niityt vaativat jokavuotisen niittämisen yms. jotta kukat kukkivat ja lisääntyvät, eikä heinät tai puun taimet valtaa koko alaa.

Tässäkin ennakkosuunnittelu pihasuunnittelun tapaan tuo parhaan ja helppohoitoisen tuloksen.


Puutarhaterveisin Sari



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti