perjantai 27. lokakuuta 2023

Harjaneilikka ja harmaakäenkukka syksyllä

 
Harjaneilikka ja harmaakäenkukka on kauniita näin syksyllä, kun lumi ei vielä peitä niitä. Niiden lehdistö ei siis lakastu syksyllä, vaan pysyy lehtevänä. Kummatkin on maatiaiskasveja ja siten helppoja perennoja. Olen edelleen niin ihastunut näihin kumpaakin, sillä ne ovat läpi vuoden näyttäviä, etenkin kun meillä pysyvä lumi tulee nykyään lähempänä vuodenvaihdetta.


Harmaakäenkukka kaunis syksyllä...

Harmaakäenkukalla (Lychnis coronaria) on siis harmahtavan vihreät lehdet. Meillä se kasvaa keinun alla valoisalla paikalla. Kuvasta hyvin näkee miten upeat lehdet sillä on. Tässä on siis paljon taimia, sillä se on kaksivuotinen tai lyhytikäinen, kylväytyen itse siemenistä. Aivan upea tähän aikaan syksystä😍

Harmaakäenkukka kukkii punaisin tai valkein kukin heinä-elokuussa. Sen kukinta-aika on pitkä eli se on kesällä kukkiessaan myös hyvin näyttävä perenna. Lisää tästä Harmaakäenkukka näyttävä perenna -postauksessa.

Harjaneilikka myös upea syksyllä...

Toinen kiva perinneperenna, jolla lehdet on kauniit näin syksyllä, on harjaneilikka. Tähän kohtaan on istutettu useita taimia muutama vuosi sitten ja ne on saaneet levitä rauhassa. Myös harjaneilikka on lyhytikäinen ja tekee siementaimia.

Tässä kohtaa sen seassa kasvaa leikkokärsämöä, joka on siankärsämön värikäskukkainen muoto. Senkin olen kylvänyt alun perin siemenistä. Siitä enemmän Leikkokärsämö helppo kasvattaa siemenistä -postauksessa.
Kuvan ylälaidassa on lisäksi reunuspietaryrttiä, joka myös leviää siemenistä. Siitä lisää Helppo ja villi reunuspietaryrtti -postauksessa.
Viime kesäkuussa harjaneilikat kukkivat hyvin, vaikka oli kahden kuukauden sateeton jakso ja niitä ei kasteltu kertaakaan. Lisää harjaneilikan kylvöstä Perennojen kylvö kuun mukaan -postauksessa.

Syyskylvö yksi tapa lisätä näitä pihalle...

Kaikkia näitä perennoja voi kylvää myös myöhään syksyllä, juuri ennen maanpinnan jäätymistä. Voi toki sen jälkeenkin, jos maa ehti jo jäätyä.
Toinen tapa on kylvää näitä esikasvattaen keväällä sisällä. Tai siemenet voi myös kylvää ulos keväällä tai kesälläkin. Ovat siis helppoja ja varmoja kasvattaa siemenistä, etenkin kun kylvää siemenet kuun mukaan hyvinä kylvöpäivinä.


Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

  1. On tosiaan hyvät kasvit vaikka talvellakin, jos lunta ei ole. Ihanaa, kun laitoit myös kesäiset kukkakuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, näillä on kauniit lehdet myös lumettomana talvena. Kesäisiä kukkakuvia on niin super kiva katsella tähän aikaan. Ja onhan kukilla oma merkityksensä kun valitsee pihalle kasveja.

      Poista
  2. Nyt meni harmaakäenkukka hankintalistalle! Ihastuttava väritys sen lehdissä. Onkohan se parempi ostaa taimina vai kylvää sen siemeniä itse?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmaakäenkukan lehdet on tosiaan nyt upeat. Se on tosi helppo kylvää siemenistä, jolloin se kukkii seuraavana vuonna. Jos löydät sen taimia, niin ne todennäköisesti kukkivat jo samana vuonna.
      Se on kuitenkin kaksivuotinen eli elää vain kaksi vuotta, jolloin ekana vuotena tekee lehtiruusukkeen ja toisena vuotena siitä kasvaa kukat, joihin tulee sitten siemenet. Sen jälkeen se yleensä vähitellen lakastuu.

      Poista