sunnuntai 29. lokakuuta 2023

Alkaa uuden kasviryhmän suunnittelu

Meillä alkaa uuden kasviryhmän suunnittelu, jotta saadaan syyshortensialle parempi paikka. Kesällä ja syksyllä on ollut niin paljon kaikenlaista muuta puuhaa, että vasta nyt ehdin aloittaa sen suunnittelun. Aikomuksena meillä on ryhtyä pensaan siirtoon ja kasviryhmän tekoon hyvin aikaisin keväällä, jotta kasveja ei tarvitse kastella niin paljoa. 


Uuden kasviryhmän suunnittelu alkaa sen paikasta...

Uuden kasviryhmän paikka on suurin piirtein jo päätetty. Nyt vain pitää vielä tarkemmin katsoa sen kohta ja mitat. Todennäköisesti siitä tulee kolmisen metriä pitkä ja noin metrin leveä, mutta voi siitä tulla vaikka kolmion mallinenkin. Tämä vaihe on muuten tosi tärkeä ja se kannattaakin tehdä rauhassa, niin pihasta tulee kaunis kokonaisuus. Ja pysyy edelleen helppohoitoisena.


Vanhojen kasvien suunnittelu ryhmään...

Meidän pihalla on paljon kasveja ja sieltä täältä löytyy sellaisia, jotka haluaisin siirtää muualle. Joten niitä vanhoja kasveja aion nyt käyttää tämän uuden kasviryhmän suunnittelussa. Tai ainakin tavoite olisi se ja toki olen valmis ostamaan uusiakin kasveja, jos kasviryhmä näyttää vaativan sitä. Eli kasviryhmästä on tulossa koko kesän kukkiva, jolloin kukkia siinä on huhtikuulta lokakuulle.

Kuvassa on jokin tädyke, jonka mielelläni siirtäisin siihen uuteen kasviryhmään.


Uuden kasviryhmän kukkien värit...

Kukkien väreillä ja värisävyillä on aina oma tärkeä merkityksensä, jos tavoittelee erityisen kaunista kasviryhmää tai puutarhaa.
Meillä kun on vanha piha, niin sen tyyliin sopii monivärisyys. Ne pihan vanhat kasvit, joita olen tähän uuteen ryhmään ajatellut, ovatkin aika oranssin persikkaisen vaaleanpunaisia. Jotta kasviryhmä istuu pihan kokonaisuuteen, niin värimaailmaa pitänee vielä hioa.

Kuvan itse kasvatetut leikkokärsämöt ajattelin siirtää uuteen kasviryhmään, sillä nykyinen paikka muuttuu lähivuosina niille liian varjoisaksi. 


Meillä on näitä vaaleita oranssikukkaisia tarhaidänunikoita useampikin. Niistä ajattelin siirtää ainakin yhden tähän ryhmään.

Esikasvatettujen perennojen suunnittelu...

Viime keväänä esikasvatin sinipallo-ohdakkeita siemenistä ja muutama niistä melkein jo kukki tänä syksynä. Niitä on sen verran monta tainta, että osan niistä voisi suunnitella uuteen kasviryhmään. Niillä on myös kivasti kukat siniset, mikä sopisi hyvin ryhmän muihin kukkiin.
Kun saan suunnitelman valmiiksi tai ainakin melkein valmiiksi, niin ehtii vielä kylvää syyskylvönä jotain uutta perennaakin. Tai sitten aikaisin keväällä esikasvattaen ikkunalla. Osa perennoista on nimittäin helppoja kasvattaa siemenistä.

Vanhan syyshortensian siirto ryhmään...

Tämä siirtoa kaipaava syyshortensia on se, joka määrittää uuden kasviryhmän paikan ja muodon, noiden muiden kasvien ohella. Joten ryhmän tarkka sijainti ja muoto on hyvä harkita tarkoin, jotta kaikille kasveille löytyy mieluinen kasvupaikka siitä.

Eli viikon päästä otetaan kepit avuksi ja merkataan uuden kasviryhmän paikka. Ja mitataan se. Odotan oikein malttamattomana, että pääsen suunnitteluun käsiksi 😊


Puutarhaterveisin Sari 2 kommenttia:

  1. Oih, miten ihanan värinen unikko! Mistä hankit sen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaalean oranssit tarhaidänunikot olen kylvänyt joskus kauan aikaa sitten. Siemenpussin taimista tuli hieman erisävyisiä vaalean oransseja. Sekin oli helppo kasvattaa siemenistä. Niitä on kyllä myynnissä taimimyymälöissäkin sekä ihan kotimaisissa taimia myyvissä verkkokaupoissa.

      Poista