keskiviikko 25. lokakuuta 2023

Amarylliksen sipuli istutettu

 Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Eka amarylliksen sipuli on nyt istutettu saviruukkuun. Istutan niiden sipulit aina kuun mukaan ja perinteisen huolellisella tavalla. Olen huomannut, että siten ne kukkivat myös tulevinakin vuosina, jopa ilman mullanvaihtoa. Toisen amarylliksen sipulin istutan marraskuun puolella, niin kukintaa kestää siten pidempään.


Amarylliksen juurien liotus vedessä...

Uuden amarylliksen sipulin istuttamisen aloitan aina juurien liotuksella vedessä. Laitan siis kukkalautaselle vettä ja amarylliksen sipulin siihen noin puoleksi tunniksi. Joitakin juuria hieman painelen kevyesti veteen, jotta nekin saavat vettä. Odotellessa laitan lavuaariin huokoisen saviruukun veteen upoksiin kastumaan.

Huonot juuret leikataan pois...

Liotuksen jälkeen erottuu hyvän terveen elävät juuret ja huonot juuret toisistaan. Samalla sipuli saa pienen herätyksen, kun pitkän kuivan lepojakson jälkeen se saa taas vettä.
Kaikki huonot juuren osat ja juuret on nyt helppo nähdä ja leikata pois. Huonojen juurien leikkaaminen varmistaa sen, että hyvien juurien väliin saa paremmin multaa, kun huonoja juuria ei ole tiellä.
Jos et tiennyt, niin kuvasta hyvin näkee sen, miten sipulikasvien juuret kasvavat aina vain sipulin pohjasta eli alapinnasta.

Amarylliksen sipuli istutetaan aika ylös...

Kun juuret on leikattu, otan saviruukun vedestä. Ruukkuun pohjareiän päälle laitan pienen palan sanomalehteä. Näin multaa ei karise ruukun reiästä pöydälle. 

Ruukun pohjalle laitetaan multaa, jonka päälle tulee sipuli. Lopuksi ruukku täytetään mullalla ja kastellaan vedellä mullanpintaa, ei siis sipulia.

Itse käytän amarylliksillä 100%:n sammalta eli Kasvusammalta, jossa amaryllisten juuret ovat kasvaneet kaikkein parhaiten. Sitä siis käytin nytkin. Säkki on ollut ulkona, joten se oli sopivan kosteaa. Jos se olisi ollut rutikuivaa, sitä olisi kannattanut esikastella. Joka tapauksessa sipulin istuttamisen jälkeen multaa aina kastellaan.
Sipulin yläosa jää mullan pinnan yläpuolelle näkyviin ehkä noin 1/3 sipulin korkeudesta. Se ei ole kuitenkaan tarkkaa. 
Nyt tämä amaryllisruukku on olohuoneen ikkunalla. Siellä sipuli vähitellen kasvattaa lisää juuria ja heräilee kasvuun. Sitä ei tarvitse kastella pitkään aikaan. Kun sipulista alkaa kasvaa nuppuvarsi, multaa kastellaan hieman.

Tarkemmat kuun mukaan kasvatusohjeet ja uudelleen kukitusohjeet löydät Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilta. Se on yritykseni Puutarha Studion verkkokurssi.

Viime vuonna upea amaryllis `Cherry Nymph`...

Viime jouluna kirjotin tästä upeasta kerrottukukkaisesta `Cherry Nymph` amarylliksestä, jonka myös istutin uudesta sipulista. Olen ihastunut näihin erikoisempiin amarylliksiin, joita harvemmin on myynnissä ruukkukukkana. Ne siis kannattaa itse kasvattaa sipulista kukkivaksi. Se on helppoa ja onnistuu aina uudesta sipulista. Istuttamisesta kukintaan kestää yleensä 6-8 viikkoa.

Amaryllikset eli ritarinkukat eivät ole kertakäyttökukkia, vaan ne saa kukkimaan uudelleen tulevinakin vuosina oikealla hoidolla.

Sain amarylliksen sipulin Korpikangas Siemen-Fröltä. Kiitos siitä heille😊


Puutarhaterveisin Sari


10 kommenttia:

  1. Vau, miten hehkuvan upea amaryllis! En ole koskaan nähnyt noin muhkeaa ja kaunista. En ole myös koskaan kasvattanut itse sipulista amaryllistä, vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näiden kerrottujen amaryllisten kukat on aina niin muhkeita ja näyttäviä. Näitä näkee harvemmin ruukkukukkana ja siksi ne kasvatetaan itse sipulista.
      Sipulista kukkivaksi kasvatus on tosi helppoa. Sipulin istutus on loka-marraskuussa, jolloin se ehtii kukkia jouluksi. Siis kokeile ihmeessä!

      Poista
  2. Olen seurannut pitkään blogiasi ja saanut monipuolisesti ohjeita koskien koko puutarhaa.
    Kiitos innostavista ohjeista! Luettelo olisi niin pitkä että jätän sen tekemättä.
    Nyt huolenaiheeni koskee aitoamaryllis belladonnan kasvatusta. Siitä on vähän tietoa
    saatavilla. Istutus ajankohdan kerrotaan olevan eri kun amarylliksen. Sipuleissa ei näy lehdenalkuja. MInulla on myös nerinen sipuleita joissa on jo vihreää lehteä näkyvissä joten ne on varmaan istutettava ruukkuihin vaikka kevät istutusta suositellaan.
    Hyvää loppusyksyä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että seurat tätä blogia. Ja kiitos ihanasta palautteesta :)
      Onpa sinulla mielenkiintoiset sipulit.
      Aitoamaryllis on tosiaan harvinainen ja se ei ole joulukukka, koska kukkii usein kesän jälkipuoliskolla. Muuten se on hoidoltaan hyvin saman tapainen kuin jouluamaryllikset. Eli kastelun kanssa on hyvä olla tarkka. Sipulit on nyt lepotilassa ja kun ne alkavat kasvattaa alkua tms., on aika istuttaa ne ruukkuun.
      Sen ja nerinen sipulit on yleensä myynnissä keväällä, jolloin ne myös istutetaan.
      Nerinen sipulit kannattaa tosiaan istuttaa nyt ruukkuun. Ne saattavat alkaa kukkia lähikuukausina. Kerrothan sitten, miten sait ne onnistumaan :)
      Kiitos ja oikein upeaa syksyn jatkoa sinullekin!

      Poista
  3. Kannoin omat amaryllikseni kasvihuoneesta sisälle ja ajattelin etten tarvitse uusia. Mutta ehkä joudunkin tilaamaan taas jotain uutta, että saan varmasti kukkia talveen;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusista sipuleista saa tosiaan varmimmin jouluna kukkivia amarylliksia.
      Itse sain vanhat sipulit lepotilaan vasta myöhään syyskuussa, joten niistä taitaa tulla enemmänkin kevättalven kukkia :D

      Poista
  4. Laitoin amaryllikseni lepovaiheeseen. Kylkeen on kasvanut pikkusipuli, mitä teen seen kanssa , irroitanko nyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kannattaa irrottaa vasta mullanvaihdon yhteydessä, lepovaiheen jälkeen. Siitä voi kasvattaa uuden amarylliksen tai viedä sen kompostiin. Repeytymiskohdan on hyvä kuivahtaa, ennen kuin istuttaa sipulit multaan.

      Poista
  5. Kiitos näistä ohjeista! En ole uskaltanut koskaan ostaa sipulia, koska saan sieltä tulemaan vain pelkkiä lehtiä. Mutta jos näillä ohjeilla onnistuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä uudet amarylliksen sipulit kukkivat takuuvarmasti, koska amaryllisten viljelijät ovat kasvattaneet ne kukkiviksi.
      Sen sijaan joululta säilytetyt amaryllikset kukkivat uudelleen vain jos hoitaa niitä oikein ja antaa niille riittävän pitkän lepojakson. Silloin nekin kukkivat aikalailla takuuvarmasti :D

      Poista