keskiviikko 11. lokakuuta 2023

Syksyn viimeiset hyvät Kitkemispäivät

Nyt on syksyn viimeiset hyvät Kitkemispäivät kuun mukaan. Onneksi sääennuste on luvannut poutaantuvaa, sillä en yhtään tykkää kitkeä sateessa. Koska nämä ovat viimeiset hyvät päivät, ne kannattaa hyödyntää tarkasti tiettyihin kohtiin pihaa.

Kuvassa on laventelin taimi, joka on itse kylväytynyt siihen. Eli kun kitkee, niin saa olla tarkkana, ettei vahingossa kitke näitä toivottuja siemenistä levinneitä alkuja.


Laatoituksen ja hiekkapihan kitkeminen... 

Me olemme yleensä kitkeneet pihan laatoitukset syksyllä, niin ne ovat kauniin näköisiä keväälle asti. Niiden kauneus korostuu jännästi lumettomana talvena, joten siksi ne on hyvä kitkeä nyt.

Samoin hiekkapihasta ja kivituhkasta on hyvä kitkeä rikkaruohot pois näin syksyllä. Samalla saa haravoitua siitä syksyn lehdet.

Uudet istutukset kitketään kuun mukaan...

Kaikki uudet istutukset ja uudet kasviryhmät kitken aina myöhään syksyllä, siis lokakuussa. Näin rikkaruohot eivät pääse valtaamaan uutta aluetta ennen maan jäätymistä, eikä aikaisin keväällä. Ja näin kasviryhmät ovat myös paljon kauniimpia.

Nurmikon reunojen kanttaaminen...

Nurmikon reunoja olemme kantanneet jo pitkin syksyä ja nyt olisi tarkoitus kantata loputkin. Tai ainakin niin paljon, kun ehditään. Tämä kanttaaminen on siis vasta sen jälkeen, kun olemme saaneet kitkettyä. Toivottavasti sää siis poutaantuu, jotta pääsisimme kanttaamaankin.

Viimeiset hyvät Kitkemispäivät kuun mukaan...

Nyt alkoi siis syksyn viimeiset hyvät Kitkemispäivät, sillä seuraavat olisi vasta marraskuussa.

Hyvät Kitkemispäivät 11.-13.10.2023

Kitkemispäivät on tuttuun tapaan iltapäivän puolella, ei siis aamupäivällä. Ja näiden kuun mukaan katsottujen kitkemispäivien lisäksi kannattaa aina muistaa kitkeä rikkaruohot hyvällä kitkemistekniikalla. Siten saa rikkaruohot kevyemmällä työllä ja huomattavasti paremmin hävitettyä kohdasta. Tästä on se Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssi.


Nyt on huono aika istuttamiseen kuun mukaan...

Parhaillaan on tosi huono aika istuttaa taimia, kukkasipuleita ja huonekasveja sekä tehdä siirtoistutuksia.
Sunnuntaina alkaakin sitten istutusjakso kuun mukaan eli sen pidemmälle ei enää tarvitse odottaa.

Kuun mukaan puutarhatöiden ajoittaminen on hyvin vanhaa perinnetietoa ympäri maailman. Se on yksi luonnon rytmeistä ja siksi kuuluu osana luonnonmukaista puutarhanhoitoa.
Vaikka se on niin vanhaa perinnetietoa, se pätee edelleen. Jos epäilet sitä, niin sen toimivuus on helppo todeta, kun rohkeasti lähdet kokeilemaan sitä.

Puutarhaterveisin Sari




4 kommenttia:

  1. Kiitos taas tiedosta! Meillä sataa vettä parhaillaan ja kitkeminen ei tänään onnistu. Huomenna uusi yritys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Huomiseksi sääennuste kivasti lupaa aurinkoista säätä koko Suomeen. Siis aivan loistava kitkemissää, puutarhurin näkökulmasta.

      Poista
  2. Sunnuntain jälkeenkö on hyvä aika laittaa valkosipulit maahan Päijät-Hämeessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraava hyvä aika talvivalkosipulin istuttamiseen on 29.10. alkaen. Ei siis nyt sunnuntain jälkeen, sillä se olisi tosi huono valkosipulille kuun mukaan.

      Poista