perjantai 20. lokakuuta 2023

Daalian juurakot kaivettu maasta

Nyt on daalian juurakot kaivettu maasta talvisäilytykseen. Se onkin hyvä tehdä ennen kuin maa jäätyy. Tällä eteläisessä Suomessa ei olisi ollut vielä kiire niiden nostoon, mutta oli niin hyvä sää, että nostettiin ne tänään viileään autotalliin kuivahtamaan. Kuun mukaan oli myös hyvä aika juurakoiden nostoon talvisäilytykseen.


Muhkeat juurakot kuivasta kesästä huolimatta...

Vaikka emme kastelleet näitä daalioita tänäkään vuonna kertaakaan, niin niiden juurakot olivat tosi muhkeita. Etenkin kun ottaa huomioon, että meidän alueella ei satanut touko-kesäkuussa lainkaan ja heinäkuussakin vain hieman. Niiden multaan lisätty biohiili on taas ollut daaliakesän pelastus.

Kaksi kottikärryllistä daalian juurakoita kellariin...

Eli nostettiin tänään kaikki daaliat maasta viileään autotalliin kuivahtamaan ja sen jälkeen ne pääsevät  kellariin talvisäilytykseen. Vanhojen oranssien daalioiden juurakoita tuli kaksi kottikärryllistä. Otin tämän kuvan, kun nosto oli vasta alussa. Eli juurakoita tuli tähän vielä lisää. Kuvasta näkee miten isoja juurakot olivat.

Nostohommassa mukana oli tietysti myös kottikärrykoira eli tälle kertaa vain yksi niistä.

Oransseja daalioita pitkä rivi...

Jo aiemmin pakkanen oli mustuttanut daalioiden varret ja ennen juurakoiden ylös kaivuuta, niiden varret leikattiin kompostiin.
Oransseja daalioita on pitkä rivi nurmikon vieressä. Nyt vasta kun varret leikattiin, niin näkyviin tuli niiden multaan levinneet heinätupsut. Ne poistamme sen jälkeen, kun daaliat on nostettu maasta. Samalla lisäämme kompostimultaa tai sitten teemme sen keväällä. Riippuu nyt syksyn säästä, mitä ehtii tehdä.

Tässä vielä nämä meidän oranssit daaliat kesältä. Niillä on tosi peittävät lehdet ja runsas kukinta, vaikka emme kastele niitä koskaan. Lisää näistä yli 30 vuotta vanhoista daalioista Vanhat daaliat ja daaliakesä -postauksessa.

Myös nyt viikonloppuna on hyvä aika nostaa daaliat ja muut talvisäilytykseen, kuun mukaan.

Mukavaa viikonloppua! 

Puutarhaterveisin Sari


12 kommenttia:

  1. Kiitos tästä! Huomenna on sitten minullakin vuorossa daalian nosto. Ajattelin kokeilla jääkaappisäilytystä. Saapas nähdä kuinka onnistuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Olen kuullut, että jotkut säilyttävät daalian juurakkonsa jääkaapin vihanneslaatikossa. Onnistuu kuulemma hyvin, joten pidetään peukkuja, että sinäkin saat daaliasi talvehtimaan hyvänä!

      Poista
  2. Kiitos vielä kerran! Tänään nostin daaliat 5 laatikkoon saunan lauteiden alle kuivumaan. Oli 10 aatetta pakkasta maa jäässä jo 5 cm syvyydeltä. Kuivahtaa laitan turpeen kanssa laatikoihin. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Teillä onkin talvi jo alkanut, meillä taasen juuri parhaillaan satelee vettä. Turve on kyllä hyvä juurakoiden säilyttämiseen, samaa mekin käytämme.
      Kiitos ja oikein mukavaa sunnuntain jatkoa sinullekin!

      Poista
  3. Kiitos! Olen monta vuotta säilyttänyt juurakot turpeessa ja ovat säilyneet talven yli hyvin. Talvi tuli nopesti tänne Pohjoi- Savoon oli viime hetki saada pois maasta joka yö 10 astetta pakkasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Lannoittamaton ja kalkitsematon turve on tosiaan hyvä näiden juurakoiden talvisäilytykseen. Sillä onnistuu aina, oli sitten säilytyspaikka kuiva tai kostea.
      Hyvä kun sait juurakot suojaan, etteivät vaan ehtineet paleltua. Onneksi maan sisällä juuret on suojassa jonkun aikaa. Suomi on pitkä maa, sillä meillä täällä Uudellamaalla on ollut yöpakkasia vasta aste tai pari :)

      Poista
  4. Hei! Onneksi eivät ehtineet paleltu ovat kuivahtaneet ja ei ole yhtään pehmennyttä juurakkoa kaikki hyvin 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että juurakot ovat edelleen hyvässä kunnossa. Ne tosiaan säilyvät maassa, vaikka olisi ollut jo ensimmäiset yöpakkaset.

      Poista
  5. Onko sillä väliä säilyvyyden kannalta laittaako turpeen sekaan laatikkoon nousevalla vai laskukuulla? Rentouttavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säilyvyyttä ajatellen sillä tuskin on merkitystä, onko nouseva vai laskeva kuu.
      Itse laittaisin ne vasta ensi viikolla turpeen sekaan. Kiitos ja oikein mukavaa marraskuun jatkoa!

      Poista
  6. Kiitos hyvistä neuvoista ja mukavaa marraskuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :D Oikein mukavaa syksyn jatkoa sinullekin!

      Poista