sunnuntai 15. lokakuuta 2023

Kevätkurjenmiekkoja ruukkuun kevääksi

Istutan taas kevätkurjenmiekkoja ruukkuun kevääksi, tosin en ihan vielä. Päätin kirjoittaa tästä teille ikään kuin vinkiksi, sillä niiden sipulit on myynnissä nyt ja osa myy niitä jo alennuksella. Pienet sipulista kasvavat iirikset eli kurjenmiekat on niin suloisia kevätkukkia ruukuissa niin terassilla, parvekkeella kuin sisälläkin.
 

Tummakukkainen lumikurjenmiekka `Pauline´...

Tämä kuva on otettu maaliskuun alkupuoliskolla parvekkeelta, eteläisestä Suomesta. Riippuu siis kevään säistä, voiko näitä pitää jo ulkona, nimittäin kurjenmiekkojen kukat eivät kestä pakkasta. Keväällä lasitetulla terassilla ja parvekkeella lasitus usein pitää pienet yöpakkaset poissa. 
Lisää kuvia tästä Siro lumikurjenmiekka `Pauline`-postauksessa. Siellä on myös kuvat, miltä ne näyttivät joulukuun lopulla ja helmikuun alussa.


Kukkaan hyödettyjä kevätkurjenmiekkoja...

Tämä sipulikukkien kasvattaminen kukkaan kellarissa tai jääkaapissa on siis kukkaan hyötämistä. Kuvassa on kevätkurjenmiekka `Purple Hill`. Kukkaan hyötäminen on helppoa ja nämä erilaiset pienet kurjenmiekat on onnistuneet minulla aina. 
Lisää ohjeita kukkaan hyötämisestä Kukkaan hyödetyt iirikset - jääkaapin avulla -postauksessa.
Näin kukkaan hyödettynä ne kukkivat paljon aikaisemmin, mitä ulos ruukkuihin istutettuna.

Vaaleansinisiä kevätkurjenmiekkoja ruukussa...

Näitä pieniä kurjenmiekkoja on erivärisiä, myös keltaisia ja vaaleansinisiä. Suurin osa niistä, jotka itse olen hyötänyt kukkaan on Korpikangas Siemen-Fröltä. Heillä on hyvä valikoima erilaisia.
Kuvassa on kevätkurjenmiekka `Clairette`, jonka kukissa on vaalean- ja tummansinistä.
Lisää kuvia tästä Herkän kaunis kevätkurjenmiekka ruukussa -postauksessa.


Muitakin sipulikukkia voi hyötää kukkaan ruukussa...

Helppoja sipulikukkia hyötää kukkaan on ainakin monet tulppaanit, pienet narsissit, krookukset ja helmililjat. Niitäkään ei kannata istuttaa ruukkuun liian aikaisin, jotta ne eivät lähde kasvuun turhan aikaisin. 
Nimittäin niiden kukinta kestää todella pitkään ulkona, parvekkeella ja terassilla, kunhan ei ole pakkasta. Eli sen takia istutan sipulit vasta joulukuussa ja tietysti kuun mukaan. Silloin kurjenmiekat aloittavat kukkimisen yleensä maaliskuun alussa. Ne on nimittäin nopeita kasvamaan 😊
Kuvassa on kukkaan hyödetty buharantulppaani, joka on kasvitieteellinen tulppaani.

Kukkivat sipulikukat voi tietysti pitää sisällä ja nauttia niiden kauneudesta siellä, mutta huoneenlämmössä niiden kukinta kestää lyhyemmän aikaa. 


Eli jos haluat kasvattaa eli hyötää kukkaan kukkasipuleita kevääksi, niin niiden sipulit kannattaa ostaa ihan lähiaikoina, vielä kun niitä on myynnissä... pienenä vinkkinä siis 😊


Puutarhaterveisin Sari



4 kommenttia:

  1. Ihana muistutus! Täytyypäs kokeilla, nyt kun vielä en kaikkia sipuleita ole ehtinyt istutella. Kerran kokeilin tulppaanin sipuleilla ja niistä kasvoi tosi kauniit kukat. Olisi vain pitänyt muistaa ottaa ruukut aiemmin kellarista pihalle, niin varret olisivat olleet lyhemmät. Kauniita ne kyllä olivat pitkinäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olet onnistunut sipulikukkien hyötämisessä kukkaan.
      Ruukkujen talvisäilytyspaikan, siis kellarin tai jääkaapin, lämpötila vaikuttaa paljon siihen, kuinka nopeasti ne kasvavat. Sen oppii ihan kantapään kautta, kunhan muistaa välillä käydä katsomassa ruukkuja.
      Itselläni kerran myös jäi yksi ruukku kellariin liian pitkäksi aikaa ja varret olivat siksi hassun lonkeroiset. Kukkien avauduttua kokonaisuus olikin tosi upean taiteellinen.

      Poista
  2. Tulipa taas kerran kaikki kaivettua maahan, mutta jospa alelaareista löytyis jotain lisää;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta kannattaa vielä käydä tutkimassa alelaarit :D Itse käväisen huomenna kaupungilla ja jos vain suinkin ehdin, niin käyn tutkimassa, löytyisikö vielä jotain jännää kukkasipulien valikoimista.

      Poista